Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Arbeidskorting ZZP en loondienst combineren

Arbeidskorting in combinatie met ZZP werkzaamheden: waar moet je op letten?

Als je een baan in loondienst combineert met een eigen bedrijf, dan kan het zijn dat je schrikt van (de hoogte van) je inkomstenbelasting. Het lijkt dan vaak alsof je over het inkomen van je bedrijf relatief veel belasting betaalt. Dit kan komen door de arbeidskorting. Maar wat is arbeidskorting? En hoe werkt arbeidskorting in combinatie met ZZP werkzaamheden? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Wat is de arbeidskorting?

Misschien is de arbeidskorting wel de makkelijkste manier om belasting te besparen. Als je werkt, heb je namelijk recht op arbeidskorting. Dit is een heffingskorting waarmee je minder inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen betaalt. Arbeidskorting wordt berekend over je arbeidsinkomen. Dit arbeidsinkomen bestaat uit de volgende componenten:

  • Winst uit je onderneming vóór ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling;
  • Loon, ziektewetuitkering en andere inkomsten die je krijgt doordat je in loondienst bent en waarop je werkgever loonheffing moet inhouden;
  • Fooien, aandelenoptierechten en andere inkomsten waarop je werkgever geen loonheffing hoeft in te houden;
  • Buitenlandse inkomsten uit loondienst of onderneming;
  • Resultaat uit overig werk, dus bijvoorbeeld opbrengsten uit een freelanceopdracht.

Als je in loondienst bent, ben je je misschien niet eens bewust van de arbeidskorting, omdat je werkgever deze meeneemt in de berekening van de loonheffing. Hoewel je deze heffingskorting dus wel degelijk ontvangt, is het in loondienst minder zichtbaar.

Hoeveel bedraagt de arbeidskorting?

De arbeidskorting is progressief. Dit wil zeggen dat hoe meer je verdient, hoe hoger de korting is waar je recht op hebt. MAAR: er is ook een kantelpunt. In 2021 is dat kantelpunt een arbeidsinkomen van iets meer dan €35.000. Vanaf dat punt neemt de korting juist weer af. Verdien je meer dan grofweg €105.000? Dan heb je helemaal geen recht meer op arbeidskorting (2021). Ieder jaar worden de tarieven opnieuw vastgesteld, kijk dus voor de huidige tarieven op de site van de Belastingdienst.

Voor 2021 gelden de volgende percentages:

Arbeidsinkomen Arbeidskorting
Tot €10.109 4,581% van het arbeidsinkomen; dit is max. €463
Tussen €10.109 en €21.836 €463 + 28,771% x (arbeidsinkomen – €10.109); dit is max. €3.837
Tussen €21.836 en €35.653 €3.837 + 2,663% x (arbeidsinkomen – €21.836); dit is max. €4.205
Tussen €35.653 en €105.737 €4.205 – 6% x (arbeidsinkomen – €35.652)
Vanaf €105.737 €0

* Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt dan gelden er andere percentages.

Voorbeeldsom

Het verrekenen van de arbeidskorting hoef je zelf niet te doen. Als je in loondienst werkt, berekent je werkgever deze voor je en wordt hier ook rekening mee gehouden. Als je freelancer of ZZP’er bent, dan berekent de Belastingdienst de arbeidskorting voor je. Toch kan het handig zijn om te begrijpen hoe de korting is opgebouwd. Daarom hier een voorbeeld aan de hand van de tabel. Als je arbeidsinkomen €32.000 is, doe je de berekening als volgt.

Over de eerste €21.836 ontvang je €3.837 arbeidskorting.
Over de resterende (€32.000 – €21.836 =) €10.164 is het tarief 2,663%, dat is dus €270,67.
Het totale bedrag aan arbeidskorting dat je krijgt, is dus €3.837 + €270,67 = €4.107,67.

Hoe kan het dat mijn ZZP belasting hoger lijkt door de arbeidskorting?

Nu je weet hoe de arbeidskorting berekend wordt is het ook beter te snappen waardoor de belasting van je bedrijf relatief hoog kan lijken. Jouw werkgever houdt namelijk in de loonheffing al rekening met de arbeidskorting waar je recht op hebt. Maar jouw werkgever gaat er daarbij niet vanuit dat je naast je loondienst baan nog extra inkomsten hebt vanuit je onderneming. En als jij met je totale inkomsten over het kantelpunt zit, dan heeft je werkgever jou dus eigenlijk een te hoge korting gegeven. Maak je geen zorgen: want meer verdienen is in Nederland onder aan de streep nog altijd voordeliger. Maar hierdoor lijkt het wel alsof je relatief veel belasting betaalt over je ZZP inkomen, terwijl je eigenlijk arbeidskorting moet terugbetalen van je loondienst baan.

Meet Bibi! Deze bijna afgestudeerde student Finance & Control vindt het enorm leuk om artikelen te schrijven. Als cijferbaas in de dop helpt ze Paperdork om financiële onderwerpen voor jullie nog beter leesbaar en begrijpelijk te maken.

Plaats reactie