Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Bijverdienen naast je primaire inkomen: hoe zit het met de belasting? En wanneer ziet de Belastingdienst jou als ondernemer?

Bijverdienen naast je primaire inkomen: hoe zit het met de belasting?

Anno 2021 biedt het internet enorm veel mogelijkheden om bij te verdienen. Dit worden ook wel ‘side hustles’ genoemd. Maar hoe zit dat met de belasting? Betaal je belasting over bijverdienen? Hoe ga je hiermee om in de aangifte inkomstenbelasting? En op welk punt ziet de Belastingdienst jou als een ondernemer? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat is een side hustle?

Een side hustle is een soort nevenactiviteit waarbij je naast je primaire inkomstenstroom een extra inkomstenbron opzet om bij te verdienen. Denk dan bijvoorbeeld aan affiliate inkomsten van advertenties op een blog, een (dropshipping) webshop via waar je producten verkoopt of een belegging waar je inkomsten uit genereert. Dit kan een manier zijn om meerdere inkomstenstromen te genereren of een meer passieve vorm van inkomsten te creëeren.

Ben je al ondernemer of nog niet?

Voor de belasting over het bijverdienen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen twee situaties: ben je al ondernemer of nog niet? Dat bepaalt namelijk grotendeels hoe je omgaat met de inkomsten in je aangiftes, en ook hoe je omgaat met eventuele facturatie.

Je bent al ondernemer

Kijk, dat is makkelijk. In jouw geval kun je namelijk de inkomsten van je side hustle gewoon meenemen bij de inkomsten van je bedrijf. Je kunt er eventueel wel voor kiezen om een tweede handelsnaam aan te vragen bij de Kamer van Koophandel en bijvoorbeeld de boekhouding gescheiden bij te houden. Je kunt vanuit je bedrijf of je eventuele tweede handelsnaam ook gewoon facturen uitschrijven. Voor je bijverdiensten geldt dat je deze net als je andere inkomen meeneemt in zowel de btw aangiftes als de inkomstenbelasting. Omdat het om 1 Kvk nummer gaat hoef je de aangiftes niet dubbel te doen. Inkomsten uit een side hustle zorgen er in dat geval voor dat je meer inkomsten hebt gemaakt, en daar betaal je dan ook meer belasting over. Jij kunt nu verder doorscrollen naar de laatste alinea in dit artikel.

Je bent geen ondernemer

Als je (nog) geen ondernemer bent dan mag je geen facturen maken, maar kun je wel eventuele kwitanties uitschrijven als dit nodig is. Ook in dit geval betaal je gewoon belasting over je bijverdiensten. Je neemt jouw extra inkomen in dit geval namelijk mee bij de inkomstenbelasting in het onderdeel ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’.

Check altijd of je ondernemer bent voor de Belastingdiest

Ook al sta je niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, het is toch verstandig om na te gaan of de Belastingdienst jou ook niet als een ondernemer ziet. Die twee dingen staan namelijk los van elkaar. Er is helaas geen harde grens van inkomsten vanaf wanneer je als ondernemer wordt gezien. De Belastingdienst zal naar een aantal zaken kijken waarmee ze een onderscheid proberen te maken tussen een hobby en een bedrijf. Via dit formulier kun je uitzoeken of de Belastingdienst jou ziet als een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Indien dat toch het geval is, dan moet je dus aangifte doen als ondernemer en komen er meer ondernemerszaken bij kijken.

Ondernemer voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting

Om het dan nog complexer te maken kan het ook zo zijn dat je wel ondernemer bent voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting. Huh, hoe zit dat dan? We zullen een voorbeeld geven. Zoals sommigen van jullie weten hebben wij – cijferbaas Marc en Nikkie – een tiny house op de Veluwe die wordt verhuurd. Daarmee zijn wij ondernemers voor de btw. Dat wil zeggen: we dragen btw af over de verhuuropbrengsten en btw op aankopen rondom het tiny house kunnen we terugvragen. Maar omdat we er relatief weinig tijd mee kwijt zijn in verhouding tot onze primaire inkomsten en een aantal zaken – zoals schoonmaak en sleutelbeheer – uitbesteden zijn we geen ondernemers voor de inkomstenbelasting. We hoeven daarom geen belasting te betalen over de winst uit de verhuuropbrengsten, daarentegen is ons tiny house wel belast in Box 3 als een belegging.

Omzet < €20.000? Check of de KOR voordelig is

Als blijkt dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting maar je maakt een jaarlijkse omzet van minder dan €20.000 dan kun je mogelijk gebruikmaken van de Kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling zorgt ervoor dat je geen btw hoeft te heffen en dat je ook geen btw aangiftes meer hoeft te doen. Daar staat wel tegenover dat je ook geen btw meer mag terugvragen over de inkopen die je doet. Daarnaast zit je er na jouw aanmelding 3 jaar aan vast (of tot je boven de grens van €20.000 uit komt). In dit artikel lees je alles over de KOR waarna jij kunt bepalen of dit wel of geen gunstige regeling voor jou is.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie