Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Coronavirus: deze maatregelen neemt de overheid voor ZZP'ers

Coronavirus: deze maatregelen neemt de overheid voor ZZP’ers

Heel de wereld staat op zijn kop met de verspreiding van COVID-19, oftewel het coronavirus. Ondernemers worden misschien wel extra hard geraakt, omdat je in veel gevallen niet verzekerd bent van een inkomen. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid een reeks aan maatregelen toegezegd om onder andere ZZP’ers financieel te ondersteunen. Als ZZP’er zijn 4 regelingen van toepassing waar jij eventueel aanspraak op kunt maken:

1. Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

De overheid kan je in deze periode helpen met een tijdelijke inkomstenondersteuning. Dit geldt met terugwerkende kracht van de periode 1 maart tot (voorlopig) 1 juni. De regeling is niet nieuw, maar het is een versoepeling van een regeling die al bestond, de zogenaamde Besluit bijstandsverlening (Bbz). Met de versoepeling wordt het mogelijk om jouw inkomen aan te vullen tot maximaal 1500 euro netto per maand. Verdien jij dus meer? Dan is deze regeling voor jou niet van toepassing. Om er aanspraak op te maken moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
– Je bent ouder dan 18 jaar
– Je bent Nederlander en woont of verblijft regelmatig in Nederland
– Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
– Je voldoet aan het urencriterium

Daarnaast gelden er specifieke voorwaarden per gemeente. Hiervoor is het dus slim om jouw gemeente te raadplegen. De aanvraag kun je doen bij de gemeente waar jij woont, en dus niet de gemeente waar jouw bedrijf eventueel gevestigd zit.

2. Compensatieregeling

Bepaalde sectoren worden extra hard getroffen door het coronavirus. Denk bijv. aan horeca en schoonheidssalons die in veel gevallen hun deuren moeten sluiten. Voor specifieke sectoren komt de overheid met een vaste tegemoetkoming van €4.000. De overheid is bezig met een lijst van SBI-codes (branches) die aanspraak maken op deze regeling. De huidige lijst met branches die in aanraking komen voor deze regeling vind je op de website van RVO. Het is daarvoor belangrijk dat jouw bedrijf op 15 maart 2020 één van deze codes had. Via deze link kun je checken welke SBI-code jouw onderneming heeft. De overige voorwaarden voor het gebruiken van de regeling vind je op de website van de Kvk. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan kun je de tegemoetkoming weer via deze link van de RVO aanvragen.

3. Uitstel betaling van belasting

Als je door het coronavirus in de problemen komt met betalingen dan kun je bij de Belastingdienst vragen om uitstel van belasting betalen. Deze regeling geldt voor al je aangiftes, dus ook je BTW-aangifte en aangifte Inkomstenbelasting. Normaal gesproken kon je het uitstel alleen schriftelijk aanvragen, maar inmiddels heeft de Belastingdienst het voor deze situatie mogelijk gemaakt om het uitstel van betaling met je DigiD – via deze link – aan te vragen. Als jouw aanvraag is ontvangen dan krijg jij 3 maanden uitstel van betaling.

Uitstel van betaling aanvragen

De Belastingdienst heeft het nu mogelijk gemaakt om eenmalig digitaal uitstel van betaling aan te vragen. Vraag het aan via onderstaande link en log in met je DigiD.

4. Tijdelijke verlaging invorderingsrente en belastingrente

Normaal gesproken moet je een forse rente (tot wel 8%) betalen als jij een aanslag van de Belastingdienst niet op tijd betaald. Met de nieuwe regelingen wordt deze rente nu teruggebracht naar 0,01%. Zo wordt je dus minder hard gestraft als het jou niet lukt om je aanslag te betalen. Zorg wel dat je altijd even een aanvraag doet voor de voorgaande regeling.

5. Update 24 april: urencriterium

Op 24 april is er aangekondigd dat er een versoepeling komt van het urencriterium. Aan het urencriterium wordt voldaan als een ondernemer meer dan 1225 per jaar voor de onderneming werkt. Wanneer je het urencriterium haalt dan kan dit je tot wel duizenden euro’s belasting besparen. Door de coronacrisis wordt het lastig voor veel ondernemers om hieraan te voldoen. De overheid heeft toegezegd dat ze er vanuit gaan dat iedereen van 1 maar tot en met 31 mei voor 24 uur per week aan de onderneming heeft gewerkt.

De situatie rondom het coronavirus gaat ontzettend snel en wijzigt per dag. De kans is dus groot dat ook informatie omtrent deze regelingen in de toekomst zal wijzigen of zal worden aangevuld. Wij proberen deze blog up to date te houden, maar houd bij twijfel ook de website van de Kvk en de Belastingdienst in de gaten. Ook je cijferbaas bij Paperdork staat voor je klaar om jou waar mogelijk te helpen!

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Reacties

  • 20/03/2020

    Kim

    Bedankt voor deze informatie, heel duidelijk zo!

    Reageren

Plaats reactie