Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Een financieel plan voor zzp’ers: dit moet je doen

Een financieel plan zorgt dat je helder voor ogen hebt hoe je de financiën voor jouw (nieuwe) bedrijf gaat regelen. Hiermee bereken je hoeveel geld je nodig hebt, waar je het kapitaal vandaan haalt en hoeveel winst je denkt te maken. Met een goed financieel plan voor zzp’ers vergroot je de slagingskans van je onderneming.

Is een financieel plan voor zzp’ers verplicht?

Nee, een financieel plan is voor zzp’ers zeker niet verplicht. Wel zal erom worden gevraagd als je externe financiering nodig hebt. Financierders kijken bij een aanvraag voor een zakelijke lening naar wie jij bent als ondernemer, naar je bedrijf en naar de onderbouwing van je plannen. Daarentegen is het wel slim om een financieel plan te maken. Beter goed voorbereid dan dat je achteraf voor voor verrassingen komt te staan. Het geeft je daarnaast ook een richtlijn waarop je snel acties kunt ondernemen indien nodig.

Wat hoort bij een financieel plan voor zzp’ers?

Leuk, zo’n financieel plan. Maar waar begin je? Een basis financieel plan bevat de volgende zes elementen:

1. Het verdienmodel

Er zijn verschrikkelijk veel verschillende verdienmodellen waar je uit kunt kiezen. Zorg dat je aan het begin van je financieel plan een duidelijke samenvatting hebt van jouw verdienmodel. Stel hierbij realistische doelstellingen voor jezelf en denk goed na over verschillende mogelijke scenario’s. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als x doelstelling niet goed uitpakt? Op deze manier heb je vooraf goed nagedacht over meerdere uitkomsten, en ben je goed voorbereid.

2. Een investeringsbegroting

Denk vooraf goed na over de materialen of bedrijfsmiddelen die je nodig hebt voor de start van jouw onderneming. Deze zet je onder elkaar in de investeringsbegroting, samen met de kosten van deze middelen. Start je bijvoorbeeld een webshop waar je schoenen verkoopt? Denk dan aan de kosten van de website zelf, de voorraden en verpakkingsmateriaal. En vergeet in alle gevallen marketing niet! Een van de grootste valkuilen van beginnende ondernemers is dat ze denken dat hun idee of product zichzelf verkoopt.

3. Een financieringsbegroting

Hoe ga je de kosten uit jouw investeringsbegroting eigenlijk bekostigen? Moet je hiervoor geld lenen van een vriend, de bank of heb je zelf gespaard? In de financieringsbegroting maak je onderscheid tussen eigen vermogen (je eigen geld) en vreemd vermogen (geld lenen).

4. Een exploitatiebegroting

In de exploitatiebegroting maak je een inschatting van de verwachte omzet en kosten. Het is handig om dit te doen aan de hand van een drie jaren plan. Op die manier kun je ook op lange termijn zien welke investeringen zichzelf terugverdienen.

5. Een liquiditeitsbegroting

In de liquiditeitsbegroting ga je dieper op deze inkomsten en uitgaven in. Hiermee maak je inzichtelijk wat je maandelijks uitgeeft en wat er binnenkomt. Op deze manier heb je altijd de meest recente informatie over je eigen cashflow en kun je goed inschatten wanneer je het beste bepaalde investeringen kunt doen.

6. Een persoonlijke begroting

Naast dat je een bedrijf moet runnen, is het ook belangrijk dat je zelf nog boodschappen kunt doen en de huur/hypotheek kunt betalen. Bij de persoonlijke begroting bereken je hoeveel geld je privé nodig hebt om rond te komen, zonder dat je jouw bedrijf financieel in gevaar brengt.

Afsluitende tips van Paperdork

Om je zakelijke en privé inkomsten zo goed mogelijk te scheiden raden wij je aan om een zakelijke rekening te nemen. Daarnaast kan de Profit First methode je goed helpen om bewust te worden van je geldstromen en grip te houden op wat erin komt en wat eruit gaat. Zorg er tot slot voor dat je tijdens het ondernemen goed je administratie bijhoudt in een overzichtelijk boekhoudprogramma. Op die manier heb jij altijd zich op je cijfers en kun je bijsturen waar nodig.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie