Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Gedeeltelijk vrijgesteld btw regels | Btw terugvragen als je gedeeltelijk bent vrijgesteld | Voorbelasting gedeeltelijk vrijgesteld

Gedeeltelijk vrijgesteld van btw: wat zijn de regels voor het terugvragen van btw?

Werk jij in een bepaalde branch waardoor je (gedeeltelijk) bent vrijgesteld van btw? Dan gelden er voor jou andere regels met betrekking tot het terugvragen van de btw. In dit artikel maken we onderscheid tussen volledig en gedeeltelijk vrijgesteld van btw en lees je meer over de vrijgesteld van btw regels waar jij je aan moet houden.

Geheel vrijgesteld van btw

De Belastingdienst heeft een lijst opgesteld van beroepen, branches en werkzaamheden waarvoor een btw vrijstelling geldt. Op deze lijst staan onder andere beroepen in de kinderopvang, in het onderwijs en ook bepaalde journalisten vallen hieronder. Check dit altijd heel goed bij de voorwaarden van de Belastingdienst! Het kan ook zijn dat je bent vrijgesteld van btw omdat je je hebt aangemeld voor de KOR.

Ben jij geheel vrijgesteld van btw? Dan hoef je over het algemeen geen btw-aangifte te doen. Dit betekent dat je geen btw hoeft af te dragen over je producten of diensten, maar dat je ook geen btw mag terugvragen over je inkopen. Let er wel op dat je nog steeds verplicht bent om een administratie bij te houden (o.a. voor de inkomstenbelasting).

Tip: wil je de totale lijst met beroepen zien die vrijgesteld zijn van btw? Bekijk de hele lijst met btw vrijstellingen dan op de website van de Belastingdienst

Gedeeltelijk vrijgesteld van btw

Naast dat je geheel kunt zijn vrijgesteld van btw, kan het ook voorkomen dat je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw. Neem bijvoorbeeld een begrafenisondernemer. Het verzorgen van de begrafenis is vrijgesteld van btw, maar de levering van de bloemen niet. Ook wanneer je naast je vrijgestelde werkzaamheden (bijvoorbeeld in het onderwijs) een webshop runt of andere btw-belaste werkzaamheden uitvoert, ben je maar gedeeltelijk vrijgesteld van btw. Het is daarom verstandig dat je per product en/of dienst checkt of je btw-plichtig bent.

Btw terugvragen als je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw

Kom je erachter dat je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw? Dan mag je ook niet zomaar alle voorbelasting (betaalde btw op inkopen) mag terugvragen. Wanneer je gedeeltelijk bent vrijgesteld gelden de onderstaande btw regels. Dit lichten we telkens toe met het voorbeeld van een ondernemer die in het onderwijs werkt (vrijgesteld), maar ook een (btw-belaste) webshop heeft.

Kosten voor btw-belaste diensten/producten

De btw op kosten die je enkel en alleen hebt gemaakt ten behoeve van diensten of producten waar jij btw in rekening brengt mag je volledig terugvragen.

Voorbeeld: de persoon die in het onderwijs werkt en een webshop heeft doet inkopen om een voorraad aan te leggen voor haar (btw-belaste) webshop. De inkopen zijn belast met 21% btw. De betaalde btw mag volledig worden teruggevraagd in de btw-aangifte.

Kosten voor vrijgestelden diensten/producten

De btw op kosten die je enkel en alleen hebt gemaakt ten behoeve van diensten of producten die zijn vrijgesteld van btw mag je helemaal niet terugvragen.

Voorbeeld: de persoon die in het onderwijs werkt en een webshop heeft volgt een verdiepingscursus over digitaal onderwijs. De cursus is belast met 21% btw. De betaalde btw mag niet worden teruggevraagd in de btw-aangifte.

Kosten voor zowel vrijgestelde als btw-belaste diensten/producten

Waarschijnlijk heb je ook te maken met algemene uitgaven. Het gaat dan om uitgaven die zowel betrekking hebben op diensten/producten die wel met btw belast zijn, als ook werkzaamheden die niet met btw belast zijn. Voor deze kosten moet je berekenen welk percentage van je omzet belast is, en hoeveel onbelast. Je mag de btw dan naar rato (van btw-belaste omzet) terugvragen. Indien je klant bent bij Paperdork dan helpen wij je daarbij.

Voorbeeld: de kosten van je boekhoudprogramma/boekhouder zijn een goed voorbeeld van deze kosten. Indien de ondernemer in het onderwijs met de webshop klant is bij Paperdork dan mag de btw op deze kosten gedeeltelijk worden teruggevraagd. Indien de ondernemer 70% omzet uit het onderwijs haalt, dan mag slechts 30% van de btw op Paperdork worden teruggevraagd.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie