Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Parttime ondernemen naast een vaste baan tips

Tips voor parttime ondernemen naast een vaste baan

Steeds vaker starten ondernemers eerst parttime. Dit begrijpen wij goed, op deze manier heb je nog een bepaalde zekerheid achter de hand en kun je eerst bekijken of het ondernemen bij je past. En of je bedrijf inderdaad gaat groeien zoals gewenst. Toch zijn er enkele dingen waar je bij parttime ondernemen naast een vaste baan rekening mee moet houden.

De voordelen van parttime ondernemen naast een vaste baan

Voordat we dieper ingaan op de tips, is het handig om eerst te weten of parttime ondernemen goed bij jouw levensstijl en toekomst past. Wij hebben de grootste voordelen voor je op een rijtje gezet.

  • Je verdient nog gewoon een vast salaris bij je werkgever. Dat zal natuurlijk wel minder worden als je voorheen fulltime werkte. Maar: wanneer het alsnog de grootste kostenposten dekt, dan zit je aardig safe. Hierdoor beland je niet direct in een financiële uitdaging die je bij fulltime ondernemen wel kunt ervaren.
  • Je bekijkt op deze manier of ondernemen wel echt iets voor jou is. Met een vaste baan ernaast heb je weinig te verliezen waardoor je verschillende verdienmodellen kunt proberen. Zo merk je vanzelf of het is wat je er van verwacht had en of je er mee door wilt gaan.
  • Doordat er minder financiële druk is, is tijd een minder belangrijke factor. Jij hoeft niet in 2 maanden een gigantische omzet te hebben gemaakt, want je hebt je vaste baan nog achter de hand.
  • Je bent verzekert bij je werkgever. Stel je raakt arbeidsongeschikt (waar natuurlijk niemand op hoopt) dan ben je daar in loondienst automatisch voor verzekerd. Bij fulltime ondernemen zul je zelf voor dit soort verzekeringen moeten betalen.

Tips voor parttime ondernemen

Naast dat het belangrijk is dat je voor jezelf structuur creëert zodat je beide banen goed kunt onderhouden (en niet stiekem in een burn-out beland), zijn er ook nog andere dingen om in de gaten te houden.

Aangifte inkomstenbelasting

Of je nu fulltime of parttime ondernemer bent, van de Belastingdienst moet je één keer per jaar de aangifte inkomstenbelasting indienen. En houd er rekening mee: die aangifte wordt als je (ook) ondernemer bent een stuk complexer!

Werk je zowel parttime in loondienst en als zzp’er? Dan zal de Belastingdienst jouw zzp-inkomen (de winst uit onderneming) en bruto looninkomen bij elkaar optellen. Voor het stukje vaste loon houdt je werkgever maandelijks loonbelasting in, maar als zzp’er zul je zelf inkomstenbelasting opzij moeten zetten.

Tip: wil je alvast een inschatting maken hoeveel je opzij moet zetten voor de inkomstenbelasting? Gebruik dan deze rekentool.

Recht op aftrekposten

Goed om te weten is dat je als zzp’er met behulp van verschillende aftrekposten je belastbare inkomen kunt verlagen, waardoor je aan het eind minder belasting hoeft te betalen. Hiervoor moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden, en bepaalde gegevens bijhouden (zoals jouw gemaakte uren). Enkele voorbeelden van handige aftrekposten zijn:

  • De zelfstandigenaftrek: De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Dit is een vast bedrag dat je van de winst mag aftrekken. Houd er wel rekening mee: om gebruik te mogen maken van deze aftrekpost moet je voldoen aan het urencriterium. Hoe meer je in loondienst werkt, hoe kleiner de kans is dat je voldoet aan het urencriterium. Indien je niet aan het urencriterium voldoet heeft dat als gevolg dat je relatief gezien een stuk meer belasting betaalt over je winst uit onderneming. Houd daar rekening mee!
  • De startersaftrek: Deze aftrekpost is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en krijg je maximaal 3 keer in de eerste 5 jaar dat je ondernemer bent. Ook hiervoor geldt dat je aan het urencriterium moet voldoen.
  • De MKB-winstvrijstelling: De MKB-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit onderneming. De vrijstelling bedraagt 14% van de winst. Je moet de winst wel eerst verminderen met de ondernemersaftrek.
  • De KIA: Als je in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (de KIA). Voor 2023 is dat tussen € 2.600 en € 353.973.

Mocht je van één van deze aftrekposten gebruik willen maken, moet je dus wel voldoen aan enkele voorwaarden. Met name voor de eerste twee aftrekposten geldt dus dat het met een parttime baan ernaast lastiger is om aan de voorwaarden te voldoen.

De Kleine Ondernemersregeling (KOR)

Draai je niet meer dan €20.000 omzet (exclusief btw) in één kalenderjaar? Dan kun je ook voor de Kleine Ondernemersregeling (KOR) kiezen. Dit houdt in dat je vrijgesteld bent van btw. De regeling heeft als gevolg dat je geen btw-aangifte hoeft te doen en ook geen btw hoeft te rekenen op je facturen. Er zitten ook nadelen aan, je mag namelijk ook de btw op zakelijk inkopen niet terugvragen. De KOR is dus niet in alle gevallen voordelig. Wil je precies weten hoe dat zit? Lees dan ook deze blog!

Arbeidskorting

Wanneer je werkt dan heb je bij de inkomstenbelasting recht op bepaalde kortingen op je te betalen belasting, ook wel arbeidskorting genoemd. Je werkgever houdt dit al voor je in bij het maandelijkse salaris dat je uitbetaald krijgt. Let alleen op: de hoogte van de arbeidskorting is afhankelijk van je totale jaarlijkse inkomen. Je werkgever houdt er daarbij geen rekening mee dat je eventueel bijverdient via een eigen onderneming. Daardoor kan het zijn dat je aan het einde van het jaar een deel van je te ontvangen arbeidskorting moet terugbetalen.

Concurrentiebeding

Ben je van plan om naast je loondienst werk te ondernemen in een vergelijkbare branche of in een vergelijkbare functie? Check dan even goed of dit wel mag. In je arbeidsovereenkomst in loondienst staan vaak bepalingen opgenomen dat je niet met het bedrijf mag concurreren (je concurrentiebeding). Neem geen risico’s, en wees open over je plannen om te ondernemen. Zorg ervoor dat je hiervoor (schriftelijk) toestemming hebt van je werkgever.

Vond je dit artikel nuttig en wil je nog meer tips over parttime ondernemen naast een vaste baan? Bekijk dan zeker ook deze blog van Paperdork, waar we nog meer waardevolle tips met je delen.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie