fbpx

Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak, VOF en BV?

Je wilt een bedrijf starten. Je Googlet wat en ziet dat andere zelfstandigen en start-ups hebben gekozen voor een eenmanszaak, VOF of BV. Hmm, daar kom je nog niet veel verder mee. Wat is nou voor jou van toepassing?

Over de eenmanszaak en VOF kunnen we kort zijn. Deze zijn in beginsel hetzelfde, behalve dat een eenmanszaak zoals het al zegt door één persoon wordt opgericht terwijl een VOF altijd twee of meer personen bevat. Tussen enerzijds eenmanszaak en VOF en anderzijds BV zitten echter wel heel wat grote verschillen. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje zodat jij de goede keuze kunt maken.

 

Oprichting
Voor de oprichting van een BV heb je een notaris nodig. Daar zitten uiteraard ook kosten aan verbonden. In tegenstelling tot wat veel personen denken is er in beide gevallen geen startkapitaal nodig. Een eenmanszaak en VOF kunnen relatief simpel worden opgericht via een bezoek aan de Kamer van Koophandel. 

 

Bestuur
Een eenmanszaak en VOF hebben eigenaren, evenals de BV waarbij de eigenaren de aandeelhouders zijn. Daarnaast heeft de BV heeft een directie. Daarbij is het verplicht om de directeur ieder jaar een minimaal salaris uit te keren. 

 

Aansprakelijkheid
Bij een eenmanszaak of VOF zijn de eigenaren hoofdelijk aansprakelijk voor het bedrijf. Hoofdelijk aansprakelijk betekent óók aansprakelijk met het privévermogen. De BV is zelf aansprakelijk, de eigenaren van een BV zijn dat niet. Uitzondering hierop is wanneer er sprake is van wanbeleid. Dit maakt een BV aantrekkelijk voor bedrijven met grote investeringen en hoge risico’s.

 

Belasting

Over het algemeen geldt: voor bedrijven met een lage winst is een eenmanszaak of VOF voordeliger. Dit heeft te maken met fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Naarmate de omzet hoger wordt kan een BV fiscaal aantrekkelijker worden. Een BV is daarnaast verplicht om jaarlijks een jaarrekening te overhandigen aan de Kamer van Koophandel.

Cijfermeester Marc - Paperdork ZZP Boekhouding

Volg cijferbaas Marc

Ben je nog geen klant van Paperdork of wil je meer informatie? Wij leren je graag kennen 🙂 Als je je gegevens achterlaat neemt Marc zo snel mogelijk contact met je op.

    play_circle_outline

    Post a Comment