BTW verleggen: wat is het en wanneer moet je het doen?
Als je het hebt over facturen die je moet versturen naar het buitenland dan wordt er wel eens gezegd dat je de BTW moet verleggen. Maar wat houdt dat precies in? En wanneer doe je het precies? Want ook bij dat laatste zien we regelmatig dat er verkeerde informatie over wordt gegeven.
Wat is BTW verleggen?
Wanneer je de BTW verlegd betekent dit dat je geen BTW over je factuur hoeft te rekenen. In plaats daarvan zet je bij diensten de woorden ‘BTW verlegd’ (belangrijk!) op de factuur inclusief het BTW nummer van je klant. Lever je goederen? Dan zet je de een verwijzing naar ’tabel II, onderdeel a, post 6, Wet OB 1968′ op de factuur. Je verlegt de BTW letterlijk naar een ander land en een ander BTW nummer. Jouw klant geeft dan alsnog de belasting op, maar dan in zijn of haar eigen land in plaats van in Nederland.
Wat is BTW verleggen?
Je verlegt letterlijk de BTW: dat wil zeggen dat de BTW verplichting dus in een ander land komt te liggen. Het verleggen van de BTW gaat alleen op wanneer jij levert naar andere ondernemers binnen de EU. Zorg er dan ook altijd voor dat je de BTW nummers van je buitenlandse klanten verzamelt en op een handige plek bewaart. Je hoeft de BTW dus niet te verleggen naar particuliere klanten in het buitenland. Voor particulieren reken je gewoon het reguliere BTW tarief. Als je levert naar ondernemers buiten de Europese Unie dan hoef je de BTW niet te verleggen, maar reken je in de meeste gevallen gewoon geen BTW. Er zijn een aantal uitzonderingen, dus als je daar niet zeker voor bent kun je dat even checken bij je boekhouder.
Bekijk ook de BTW verleggen video
Zelf een factuur ontvangen waar onterecht BTW is gerekend?
Wees zelf ook kritisch op de facturen die jij ontvangt uit het buitenland. Geeft altijd tijdig aan dat je ondernemer bent en geef je BTW nummer door. Heeft je leverancier toch onterecht BTW gerekend? In dat geval kun je het beste jouw situatie uitleggen en vragen om een nieuwe factuur. Als dat echt niet lukt dan voer je het hele bedrag met 0% BTW op in je boekhouding, en dan kun je proberen om de BTW alsnog terug te krijgen via een formulier van de Belastingdienst.
Had jij je hier vanaf het begin goed in verdiept en dit netjes zo verwerkt? Of heb je hier zelf stiekem ook wel eens een foutje gemaakt? 😉