Wat is een een vooroverleg met de Belastingdienst?
Niet zeker over de toepassing van wet- en regelgeving op het gebied van belastingen? Er zijn genoeg grijze gebieden te verzinnen. Gelukkig kun je daarvoor een vooroverleg bij de Belastingdienst aanvragen. Maar wat houdt dit nou precies in en wanneer mag je hier gebruik van maken? Dat is waar dit artikel over gaat.
Wat is een vooroverleg met de Belastingdienst?
De Belastingdienst geeft door middel van een vooroverleg vooraf zekerheid over de toepassing van wet- en regelgeving. Erg handig, want dan weet je vooraf waar je aan toe bent. Bij het vooroverleg vindt er een overleg plaats tussen de inspecteur en de belastingplichtige. Uiteindelijk zal de inspecteur een standpunt innemen over de manier waarop het recht moet worden toegepast. Zo kun jij, als ondernemer en belastingplichtige, vooraf zekerheid krijgen over de gevolgen van jouw handelingen. En het fijne is: de uitkomst van een vooroverleg is bindend, mits de werkelijkheid niet afwijkt van de situatie zoals deze in een vooroverleg geschetst is.
Wanneer heb je een vooroverleg met de Belastingdienst nodig?
Soms bestaan er grijze gebieden. Het is dan niet altijd even duidelijk hoe je moet handelen binnen de regels van de Belastingdienst. In zo’n geval is het verstandig om een verzoek voor vooroverleg aan te vragen. Zo krijg je zekerheid over wat je te wachten staat. Dat kan je nare verrassingen achteraf besparen. Maar let op: het is geen belastingadvies. Het is dus niet de bedoeling om voor elke vraag een vooroverleg aan te vragen. Kun je het antwoord ook vinden via openbare bronnen? Dan zal de Belastingdienst niet ingaan op je verzoek. Mocht de inspecteur vermoeden dat er sprake is van ‘strijd met de goede trouw’, ook dan kan de Belastingdienst beslissen niet op je verzoek in te gaan.
Hoe kun je een verzoek tot vooroverleg aanvragen?
Om een vooroverleg aan te vragen moet je een schriftelijk verzoek sturen naar jouw regionale kantoor van de Belastingdienst. Er is één uitzondering. Gaat het om schenk-, erf- of overdrachtsbelasting? Verstuur het dan naar het landelijke postadres van de Belastingdienst. In het vooroverleg neem je zelf een standpunt in en vraag je de inspecteur om dit te beoordelen. Het is belangrijk dat het verzoek een duidelijke analyse bevat van de regels waarmee jij jouw standpunt onderbouwt. Ben je klant bij Paperdork? Dan kun je ons vragen om daarbij te helpen. Op de website van Belastingdienst kun je een standaardverzoek voor vooroverleg vinden. Deze kun je downloaden en invullen.
In het verzoek tot vooroverleg moeten een aantal dingen duidelijk staan, dit zijn:
– de namen van de betrokken (rechts)personen;
– de burgerservicenummers (BSN) of Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatie Nummers (RSIN) van de betrokken (rechts)personen;
– het onderwerp waarover je een standpunt vraagt;
– alle relevante feiten en omstandigheden;
– de fiscale gevolgen van uw toekomstige handelingen;
Bij het standaardverzoek staan al deze punten genoemd. Als je dus het formulier volgt van de Belastingdienst dan kun je niets vergeten.
Conclusie
Ben je niet helemaal zeker van je zaak en ben je bang dat dit discussies kan opleveren bij een controle? Kun je zelf het antwoord niet vinden via openbare bronnen of de Belastingtelefoon? Dan is het verstandig om een vooroverleg aan te vragen. Sommige onderwerpen in de belasting zijn namelijk niet altijd duidelijk. Dit komt omdat er vaak van veel jurisprudentie (een rechtsbron die niet in wetgeving terug te vinden is) gebruik wordt gemaakt. Wij raden dan ook aan om altijd een vooroverleg aan te vragen als je het niet zeker weet!