Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Verschil voorlopige en definitieve aanslag inkomstenbelasting

Wat is het verschil tussen de voorlopige en definitieve aanslag inkomstenbelasting?

In Nederland moet je als zzp’er elk jaar zelf je aangifte inkomstenbelasting doen. Dit is de belasting die je betaalt over je inkomsten en vermogen. Alle jaarlijkse verschillende aanslagen kunnen best verwarrend zijn. Wat is bijvoorbeeld nu eigenlijk het verschil tussen de voorlopige en definitieve aanslag? In dit artikel leggen we het je uit.

Aangifte inkomstenbelasting doen

Elk jaar moet je voor 1 mei de aangifte inkomstenbelasting doen (over het vorige jaar) op de website van de Belastingdienst. Aan de hand van deze cijfers stelt de Belastingdienst de te betalen inkomstenbelasting vast over jouw werkzaamheden. Dit wordt ook wel de definitieve aanslag genoemd. Deze wordt meestal rond de zomer naar je toegestuurd en moet je 6 weken na ontvangst betalen.

Hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen is voor iedere ondernemer verschillend. Dit hangt bijvoorbeeld af van:

  • De hoogte van je winst
  • Of je voldoet aan de voorwaarden om ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting
  • Diverse aftrekposten en heffingskortingen

Let op: je kunt uitstel aanvragen voor je inkomstenbelasting. Je hebt dan tot 1 september de tijd om je aangifte te doen. Maar houd er rekening mee dat lang uitstellen niet altijd een verstandige keuze is, vooral als je moet betalen. Uitstel is geen afstel. De aangifte moet uiteindelijk gebeuren, en met uitstel heb je meer kans op (hogere) belastingrente.

Aangifte inkomstenbelasting doen

Een voorlopige aanslag is heel letterlijk genomen een aanslag die je krijgt voordat de Belastingdienst je aangifte definitief vaststelt. De bedragen van een voorlopige aanslag zijn geschat door de Belastingdienst of gebaseerd op de informatie die je zelf doorgegeven hebt.

Je kunt deze voorlopige aanslag al aan het begin of tijdens het jaar krijgen waar de aanslag over gaat. Je betaalt (of ontvangt) dan meestal maandelijks een bedrag aan de Belastingdienst. Op deze manier hoef je niet in één keer een klap geld neer te leggen wanneer de aangifte is afgerond. Uiteindelijk betaal je nooit meer of minder. Bij de definitieve aanslag wordt het bedrag dat je vooruit hebt betaald en/of ontvangen met het definitieve aanslagbedrag verrekend.

Een voorlopige aanslag kun je zelf aanvragen via de Belastingdienst, waarna je de het de komende jaren het automatisch ontvangt. Het kan ook zijn dat de Belastingdienst deze na een tijdje automatisch voor je aanvraagt, zonder dat je dat zelf hebt gedaan. Een voorlopige aanslag kun je niet zomaar stopzetten, maar wel altijd wijzigen. Het is belangrijk dat je de gegevens naar waarheid invult.

Tip: als je belastingrente wilt voorkomen als je wat later aangifte doet, dan kan een voorlopige aanslag je daarbij helpen. Over het bedrag dat je vooruit hebt betaald hoef je namelijk geen rente te betalen.

Verschil voorlopige aanslag vs. definitieve aanslag

Het verschil tussen de voorlopige en definitieve aanslag is dus dat de voorlopige aanslag een schatting is, waar er later bij de definitieve aanslag de officiële berekening wordt gebruikt op basis van je echte cijfers. Ze hebben dus wel invloed op elkaar. De definitieve aanslag verrekend altijd het bedrag dat je al vooruit hebt betaald of ontvangen.

 

Voorlopige aanslag Definitieve aanslag
Vooraf (voor de inkomstenbelasting) Achteraf (na de inkomstenbelasting)
Geschatte bedragen Werkelijke cijfers
Zelf aangevraagd en/of aangevraagd door de Belastingdienst Opgelegd na het indienen van de inkomstenbelasting aangifte

Inkomstenbelasting via Paperdork

Veel zzp’ers schakelen de hulp in van een boekhouder voor hun aangifte inkomstenbelasting. Dit komt omdat deze aangifte nu eenmaal een lastiger onderdeel van de boekhouding is. Kleine foutjes kunnen er al snel voor zorgen dat je meer geld moet betalen of dat jaarcijfers niet meer op elkaar aansluiten. Wil jij ook hulp bij je inkomstenbelasting? Bekijk dan eens de mogelijkheden bij Paperdork.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie