Zonnepanelen en de KOR: hoe zit dat als ondernemer?
Als je zonnepanelen koopt dan kun je daarover de btw terugvragen. Heel fijn natuurlijk! MAAR: daar zitten wel wat haken en ogen aan. Want voor je het door hebt zit je in de Kleineondernemersregeling (KOR). Hoe zit dat dan als je al een eigen bedrijf hebt? Of misschien had je nog geen bedrijf toen je een paar jaar geleden de zonnepanelen kocht, maar ben je nu wel van plan om te gaan ondernemen? In dit artikel vertellen we alles over zonnepanelen en de KOR.
Btw terugvragen op zonnepanelen als particulier
Bij de aanschaf van zonnepanelen heb je de mogelijkheid om btw terug te vragen. En dat gaat natuurlijk om flinke bedragen, dus is altijd fijn! Het terugvragen van de btw doe je met een formulier bij de Belastingdienst. Werkt eigenlijk super simpel. Wanneer je voor de eerste keer zonnepanelen koopt als particulier, kun je binnen drie stappen de btw over de aanschaf en installatie terugvragen:
Stap 1: Vul het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ in en stuur deze op
Stap 2: Geef je rekeningnummer door
Stap 3: Vul de btw-aangifte in
Let er wel op dat jouw naam op de factuur, energiecontract én energiebedrijf staat. Het kan daarnaast ook zo zijn dat een tussenpersoon dit proces voor jou doorloopt
Zonnepanelen en de KOR in combinatie met ondernemen
Het formulier is makkelijk ingevuld. Maar: het is wel goed om je te beseffen wat er met dat formulier precies gebeurt. Want wat je eigenlijk doet is dat je jezelf aanmeld als eenmanszaak, en daarna gelijk in de KOR wordt gezet. Dat betekent dat je na het terugvragen van de btw op de zonnepanelen niet meer btw-plichtig bent, en ook geen btw aangiftes meer hoeft te doen. Handig, normaal gesproken. Totdat je later zelf wilt gaan ondernemen of dat misschien al aan het doen bent. Je kunt namelijk maar één eenmanszaak hebben. En een aanmelding met dat formulier, betekent dan ook automatisch een aanmelding voor de KOR voor je (toekomstige) bedrijf. En die regeling kan ook erg nadelig voor je zijn.
De nieuwe KOR vs. de oude KOR
Belangrijk om te weten is dat de KOR regeling de afgelopen jaren is gewijzigd. Afhankelijk van wanneer je zonnepanelen hebt aangeschaft kan het dus zijn dat je je destijds hebt aangemeld voor de ‘oude’ KOR, of voor de nieuwe KOR. En dat maakt een verschil voor je mogelijkheden met deze regeling.
De oude KOR regeling (vóór 2020)
Heb jij voor 2020 zonnepanelen gekocht? Dan ben jij destijds aangemeld voor de oude KOR regeling, maar ben je vanaf 2020 wel in de nieuwe regeling gezet door de Belastingdienst. In dit geval zit je dus niet vrijwillig in de nieuwe KOR. Dat geeft je een mogelijkheid om je hiervoor af te melden. Je moet de KOR afmelding dan wel zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Let op: de Belastingdienst heeft dan een aantal weken nodig om dit te verwerken en daarna zal je vanaf het eerstvolgende kwartaal worden afgemeld van de KOR.
De nieuwe KOR regeling
Wanneer jij in 2020 of later zonnepanelen hebt gekocht, dan heb je bij het aanmeldformulier van de Belastingdienst zelf aangevinkt om de KOR in te gaan. In dit geval zit je dus vrijwillig in de nieuwe KOR regeling, en kun je hier niet zomaar vanaf. Je zit in principe voor minstens 3 jaar aan deze regeling vast, tenzij je jaarlijkse omzet boven de €20.000 euro uit komt. Als dat het geval is ben je zelfs verplicht om je weer af te melden.
Nadelen van zonnepanelen en de KOR als ondernemer
Met de KOR regeling ben je eigenlijk niet btw-plichtig. Dat betekent dat je geen btw-aangiftes hoeft te doen en geen btw rekent over je producten of diensten. Maar, het betekent ook dat je geen btw meer mag terugvragen over aankopen die je doet. Dit geldt voor zowel je zonnepanelen, als voor je reguliere ondernemersactiviteiten. En met name als jouw klanten bedrijven zijn (voor wie het niet uitmaakt dat je btw rekent), is dat enorm vervelend.
In sommige gevallen kun je je dus wel afmelden voor de KOR (gelukkig), maar ook daaraan kleeft een nadeel. Want in dat geval zitten je zonnepanelen in een btw-plichtige organisatie, en betekent het ook dat je btw over eventueel teruggeleverde stroom moet afdragen. Dat kan een flinke administratieve rompslomp opleveren.
Btw terugvragen op zonnepanelen als ondernemer
Ben je dus al ondernemer en wil je zonnepanelen aanschaffen? Dan is het wat lastiger en kun je ook niet zomaar het formulier gebruiken. Je kunt er helaas dus ook niet voor kiezen om alleen. je zonnepanelen in de KOR te laten vallen. Dit geldt echt meteen voor je gehele organisatie. Je kunt er wel nog steeds voor kiezen om de zonnepanelen op de zaak te zetten. In dat geval neem je ze mee in je reguliere btw aangifte, zie ook deze voorbeeldaangiften. Houd er dan dus wel rekening mee dat je ook eventuele teruggeleverde stroom moet meenemen in toekomstige btw aangiftes.
TIP: heb je een partner die geen ondernemer is (en dat niet van plan is)? Dan is meestal de handigste oplossing om de zonnepanelen op zijn of haar naam te zetten. Je kunt dan wel de btw op de zonnepanelen terugvragen via je partner, maar in je eigen bedrijf heb je er dan geen last van.
Btw op zonnepanelen gaat waarschijnlijk verdwijnen
Je zult niet de eerste zijn waarbij de zonnepanelen voor veel verwarring hebben gezorgd als je een paar jaar later gaat ondernemen. Want tegen die tijd was jij natuurlijk allang weer vergeten dat die zonnepanelen mogelijk impact hebben! Als dit je al is overkomen dan kun je daar helaas weinig meer aan veranderen. Maar voor nieuwe aanschaffers van zonnepanelen zal dit probleem zich in de toekomst vanzelf oplossen. Zoals het er nu naar uitziet, gaat de btw op zonnepanelen namelijk vanaf 2023 helemaal verdwijnen. Halleluja!