Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

KOR 2020 | Alles wat je erover moet weten

Alles wat je moet weten over de KOR 2020

Afgelopen jaar is de Kleinondernemersregeling (KOR) op de schop gegaan. De KOR 2020 is dus níet meer dezelfde KOR als in 2019. Om al een eerste misvatting uit de lucht te helpen: het is niet altijd voordelig om de KOR aan te vragen, én het is niet verplicht. En dat is dan meteen ook wel weer fijn. Dat betekent namelijk dat je zelf kunt bepalen of de KOR 2020 wel of niet gunstig voor jou is, en of je er dus gebruik van wilt maken.

Wat houdt de KOR in?

De KOR is er speciaal voor kleine ondernemers die een jaarlijkse omzet hebben tot €20.000. Als je gebruikmaakt van de KOR dan hoef je geen BTW meer in rekening te brengen aan jouw klanten. Het is niet zo dat je automatisch onder deze regeling valt als je omzet lager is dan €20.000. Doordat de regeling niet verplicht is, moet je je er zelf voor aanmelden. En let op: je meldt je dan aan voor het eerstvolgende aangiftetijdvak, en de verwerking zelf duurt ook ongeveer 4 weken. Zorg er dus voor dat je de aanvraag uiterlijk 4 weken voor aanvang van het aangiftetijdvak doet.

Voordelen en nadelen van de KOR 2020

Aan de nieuwe KOR zitten zowel voor- en nadelen. Je hebt net al gelezen dat je geen BTW hoeft te rekenen over producten of diensten die je verkoopt. Een bijkomend voordeel is dat je ook geen BTW aangifte hoeft te doen. Het nadeel is echter dat je ook geen BTW mag terugvragen over de kosten die je maakt en investeringen die je doet. Dat is ook de reden waarom het voor ondernemers die veel aan bedrijven verkopen vaak ongunstig is om gebruik te maken van de KOR. Want stel, jij verkoopt bijna al je diensten aan andere ondernemers. Voor hen maakt het niet uit of je BTW heft. Ze kunnen het immers toch terugvragen. Maar andersom mag jij in het geval van de KOR dus geen BTW terugvragen als je bijvoorbeeld investeert in een nieuwe telefoon of laptop. Als je veel verkoopt aan particulieren dan kan het wellicht wel weer gunstig zijn om de KOR aan te vragen. Let wel op: als je de KOR aanvraagt dat zit je hier voor 3 jaar aan vast. Tenzij je omzet boven de €20.000 in een kalenderjaar uitkomt, dan moet je je afmelden.

Boekhouden wordt niet per se makkelijker met de KOR

Een misverstand dat we ook even uit de wereld willen helpen: het is niet zo dat je boekhouding ineens super makkelijk wordt – of dat je geen boekhouder nodig hebt – wanneer je in de KOR valt. Het scheelt dat je geen btw aangiftes meer hoeft te doen. Maar je moet in de meeste gevallen nog steeds inkomstenbelasting doen als ondernemer. En dat is het moment waarbij veel ondernemers alsnog in paniek bij ons aankloppen. Besef je dat dit een erg lastige aangifte is als je geen kennis hebt van financiële zaken en de belastingregels. Daarnaast gelden voor KOR ondernemers ook weer extra specifieke regels, zoals bij zaken doen in het buitenland.

KOR rekenhulp

Om zelf te berekenen of de KOR 2020 wel of niet gunstig voor jou is, hebben we een rekenhulp gemaakt. Je vult hier je verwachte kosten en omzet in, en geeft aan of wat je verdeling particulier/zakelijk is. De rekentool zal jou uiteindelijk de uitkomst geven of de KOR wel of niet gunstig is, en hoeveel dit jou per jaar kan besparen.

Bekijk ook de KOR 2020 video

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie