Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Belasting en crypto | NFT | Bitcoin | Zakelijk beleggen | Cryptovaluta | Cryptocurrencies

Belasting en crypto of NFT’s: dit moet je weten

Het jaar 2021 is bijna voorbij, en dit jaar was crypto weer populairder dan ooit. Met name NFT’s zagen een explosieve stijging in waarde en populariteit. Maar hoe zit het met belasting en crypto of NFT’s? Je betaalt namelijk ook over deze digitale munten gewoon belasting. Én daar moet je meestal ook zelf iets voor doen. Hoe dat zit vertellen we je in dit artikel.

Hoe wordt bepaald hoeveel belasting je over crypto betaalt?

De koersen van cryptocurrencies zijn enorm volatiel. Stijgingen en dalingen van ruim 20% op een dag zijn niet ongewoon. Dat maakt crypto en belasting een lastige combinatie. Want hoe wordt bepaald hoeveel belasting je over je crypto’s moet betalen? En betaal je de belasting pas op het moment je jouw winst pakt, of al eerder?

Box 3 en het heffingsvrije vermogen

Cryptocurrencies vallen onder je vermogen dat wordt belast in box 3 van je inkomstenbelasting. En daarom is het handig om te weten hoe de belasting in box 3 precies werkt. Wat vooral belangrijk is om te weten is dat je in box 3 alleen belasting betaalt als je totale vermogen boven de grens van het heffingsvrije vermogen uitkomt. Als je alleen bent dan is deze grens in 2021 €50.000. Met een fiscaal partner is deze grens dubbel zo hoog. Let wel op dat je vermogen meer is dan alleen je cryptoportfolio’s. Denk ook aan het geld dat op je (spaar)rekeningen staat, andere beleggingen, eventuele tweede huizen of andere investeringen. Val je met alles samen nog steeds onder deze grens? Goed nieuws: dan betaal jij (nog) geen belasting over je crypto’s of NFT’s.

Peildatum 1 januari

De volatiliteit van crypto kan ervoor zorgen dat je vermogen op de ene dag heel verschillend is dan de volgende dag. Daarom wordt voor het bepalen van het vermogen in box 3 een peildatum gebruikt. Die peildatum is 1 januari van het jaar waarover je aangifte moet doen. Als je straks dus inkomstenbelasting moet doen over 2021, dan was de peildatum voor je box 3 vermogen 1 januari 2021. En: bekijk het positief. Het is dus helemaal niet zo erg dat de crypto’s nu weer even in een dipje zitten 😉 Want aankomende 1 januari zal dus de peildatum zijn van je aangifte over 2022

Hoeveel belasting betaal je uiteindelijk over je crypto’s?

Pas boven de grens van het heffingsvrije vermogen ga je belasting betalen over je crypto’s. Je hoeft in dat geval geen belasting te betalen over je complete vermogen, maar alleen over het deel dat boven de grens zit. En zelfs dan valt het allemaal heel erg mee. Het komt er uiteindelijk op neer dat je een paar procent belasting betaalt, daar kun je in dit artikel meer over lezen. In onze rekenhulp kun je meteen zien hoeveel dat voor jou is.

Zijn NFT’s vrijgesteld van belasting?

In box 3 zijn er een aantal vrijstellingen. Één daarvan is een vrijstelling op kunst. We zien daarom wel eens vragen voorbijkomen in hoeverre NFT’s – oftewel non fungible tokens – als digitale kunst kunnen worden aangemerkt, en deze dus mogelijk onder een vrijstelling vallen. Maar helaas, we hebben slecht nieuws. De vrijstelling voor kunst geldt namelijk niet als je kunst als belegging hebt. Deze is vooral in het leven geroepen voor mensen die kunst voor persoonlijke doeleinden hebben. Ook NFT’s zullen dus wel degelijk worden belast.

Geef de stand van je cryptoportfolio(‘s) door aan de Belastingdienst

Veel onderdelen van je vermogen zullen automatisch worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Banken geven de tegoeden van je (spaar)rekeningen door, en brokers geven de waarde van je beleggingen door. Crypto’s en NFT’s zijn gedecentraliseerd en worden verhandeld buiten deze centrale partijen om. In de meeste gevallen zal de waarde van jouw crypto’s dus niet automatisch worden doorgegeven, en moet je dit zelf doen. Zet dus elk jaar op 1 januari even een reminder in je agenda om screenshots van je portfolio(‘s) te maken. Sommige exchanges bieden ook exports of koppelingen aan om dit terug te zien.

Tip: ook als je nog onder de grens van het heffingsvrije vermogen valt is het aan te raden om de waarde van je cryptoportfolio(‘s) door te geven. Mocht je portfolio dan ooit flink in waarde stijgen en je willen uitcashen, dan kun je beter verantwoorden aan de Belastingdienst waar dit geld vandaan komt.

Zakelijk of privé beleggen

Wij zouden je aanraden om het aankopen en/of handelen in cryptovaluta niet vanuit je onderneming en/of zakelijke rekening te doen. In dat geval kan het namelijk zo zijn dat je winsten niet meer in box 3 vallen, maar dat dit als extra winst in je onderneming wordt geteld. Je betaalt er over het algemeen dan een stuk meer belasting over. Daarnaast is het bij veel banken verboden om via zakelijke rekeningen virtuele valuta aan te kopen en/of te verkopen.

Uitbetaald krijgen in cryptovaluta

Ben jij helemaal next level bezig, en krijg jij (een deel van) je omzet uitbetaald in digitale valuta, zoals bitcoin? In dat geval behandel je dit eigenlijk hetzelfde als andere vreemde valuta. Voor je btw aangiftes en inkomstenbelasting moet je uiteindelijk euro’s opgeven. Je rekent de bedragen in crypto’s dus om naar euro, en deze geef je op bij je aangiftes. Bij de inkomstenbelasting komt er daarnaast nog wat meer bij kijken, zoals wisselkoersen. Op de website van de Belastingdienst leggen ze uit hoe je hiermee om moet gaan.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie