Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Belasting op beleggingen | 2020

Zoveel belasting betaal jij over je beleggingen

Nu de rente op sparen vrijwel 0 is krijgt beleggen steeds meer aandacht. Apps als Peaks maken het mogelijk om op heel laagdrempelige manier te beleggen. Daarnaast kan het voor ondernemers een interessante manier zijn om voor het pensioen te sparen via bijvoorbeeld Brand New Day. Los van dat er aan beleggen risico’s zitten – want daar gaan we in deze blog niet op in – betaal je ook belasting over je beleggingen. Dus is het dan wel interessant? En hoeveel belasting betaal je nou eigenlijk over beleggingen?

Sparen en beleggen

Alle beleggingen die je hebt tellen mee in je zogenaamde ‘vermogen’. Dit is het geld dat je hebt vanuit bijvoorbeeld beleggingen of spaargeld. Voor de kenners onder ons: sparen en beleggen komen terug in Box 3 van je inkomstenbelasting. Om te berekenen hoeveel belasting je moet gaan betalen is het dus goed om te weten hoeveel vermogen je hebt. Dus: wat is de totale waarde van jouw beleggingen? Maar daarnaast ook: hoeveel spaargeld heb je en heb je nog schulden (zoals een studieschuld)? Schulden mag je namelijk weer van je vermogen aftrekken. Let op: een eventueel huis waarin je woont met de bijbehorende vallen níet onder dit vermogen.

Belastingvrijstelling voor het eerste deel van je vermogen

Nu je weet wat je totale vermogen is kun je in principe gaan berekenen hoeveel belasting je moet gaan betalen. Maar het fijne is: een deel van je vermogen is vrijgesteld van belasting. Dat noemen ze ook wel het heffingsvrije vermogen. Het heffingsvrije vermogen is in 2020 voor een alleenstaand persoon €30.846 en voor fiscaal partners €61.692. Als je totale vermogen dus lager is dan je heffingsvrije vermogen dan heb je geluk en betaal je nog geen belasting over je beleggingen!

Update september 2020: inmiddels is bekend dat het heffingsvrije vermogen in 2021 wordt verhoogd naar €50.000, en met een fiscaal partner naar €100.000.

Belasting over beleggingen

Uiteindelijk hopen we natuurlijk allemaal zoveel geld te sparen dat we boven de grens van het heffingsvrije vermogen uitkomen. Op dat moment moet je belasting gaan betalen. De belasting bedraagt 30%. Say what? Ja, dit is best een hoog percentage. Maar gelukkig betaal je niet rechtstreeks 30% belasting over je vermogen. De overheid bepaalt jaarlijks een vast (en fictief) rendement. Over dat fictieve rendement betaal je uiteindelijk de belasting. En het fijne is: het is zeker niet ongewoon dat je met je beleggingen in werkelijkheid een hoger rendement haalt.

In 2020 zijn de fictieve rendementspercentages als volgt:

Bedrag Rendementspercentage
Tot €72.798 1,789%
€72.798 – €1.005.573 4,185%
€1.005.573 of meer 5,28%

Rekenvoorbeelden

Leuk al die percentages en bedragen: maar hoe werkt het nou precies? Dat leggen we uit aan de hand van twee voorbeelden. Zo begrijp je hoe je de percentages moet toepassen. Ben je zelf geen rekenwonder? In onze rekenhulp kun je ook berekenen wat je jaarlijks betaalt aan belasting op je beleggingen.

Voorbeeld 1: alleenstaand persoon met €50.000 vermogen

Indien je alleenstaand bent heb je – zoals hierboven uitgelegd – een heffingsvrij vermogen van €30.846. Over dit deel betaal je dus geen belasting. In dat geval hou je €50.000 – €30.846 = €19.154 over waar je belasting over moet gaan betalen. Dit bedrag valt in de laagste rendementscategorie en is dus 1,789%. Dat komt neer op €342,67. Daar neem je uiteindelijk weer 30% van. En zo wordt bepaald dat je uiteindelijk €102,80 aan belasting moet betalen.

Voorbeeld 2: fiscaal partners met €150.000 vermogen

Indien je fiscaal partners bent heb je een heffingsvrij vermogen van €61.692. Over dit deel van jullie vermogen betaal je dus geen belasting. In dat geval hou je €150.000 – €61.692 = €88.308 over waar je belasting over moet gaan betalen. De eerste €72.798 van dit bedrag valt in de eerste schijf met een fictief rendement van 1,789%. Dat komt neer op €1.302,36. Er blijft dan nog €15.519 welke in schijf 2 valt, waarover dus 4,185% rendement wordt gerekend. Dat komt neer op €649,47. Dit bedrag samen met het bedrag uit schijf 1 is totaal €1.951,83. Daar moet je uiteindelijk 30% inkomstenbelasting over betalen wat neerkomt op een bedrag van €585,55.

Groene beleggingen

Het werk van een cijferbaas zou niet bestaan als er nu niet allemaal uitzonderingen zouden zijn. Maar wel een fijne uitzondering in dit geval. Indien je investeert in groene beleggingen dan levert je dat namelijk een extra belastingvoordeel op. Let op: dat mag niet zomaar elk willekeurig project zijn dat jij als groen en duurzaam bestempeld. De Belastingdienst heeft een officiële lijst met beleggingen die als groene beleggingen zijn gekenmerkt. Voor groene beleggingen geldt dat je als alleenstaand persoon over de eerste €59.477 (2020) geen belasting betaald, en als fiscaal partner is deze grens €118.954. Daarnaast krijg je ook nog een soort ‘korting’ op je overige belastingplicht. Het rendement is daarentegen op groene beleggingen vaak wel iets lager. In onze rekenhulp is het ook mogelijk om te berekenen wat je met groene beleggingen aan belasting betaald. Op die manier kun je zelf bepalen wat voor jou de meest gunstige situatie is.

Hoe geef ik mijn beleggingen door aan de Belastingdienst?

De waarde van de beleggingen geef je 1x per jaar door aan de overheid tijdens je aangifte inkomstenbelasting. Gelukkig is de aangifte tegenwoordig al een heel stuk makkelijker gemaakt. Als je namelijk belegt bij grote brokers zoals DeGiro of Robeco dan wordt de waarde van jouw beleggingsrekening vaak al voor je ingevuld. Let er wel op dat er misschien andere beleggingen zijn die je zelf nog moet doorgeven. Denk aan cryptocurrencies, eventueel vastgoed of cash geld. Je hanteert hierbij altijd de waarde op 1 januari van het aangiftejaar. Heb je dividendbelasting betaald? Dan kun je dit ook in je aangifte inkomstenbelasting opgeven. Op de manier kun je dit weer terugvragen.

Houd er rekening mee dat de belastingregels voor beleggen continu veranderen. Nu de rente op spaargeld erg laag is is de kans groot dat sparen en beleggen in de toekomst uit elkaar worden getrokken. Zorg er dus voor dat je altijd op de hoogte blijft, al dan niet via je boekhouder of een accountant.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie