Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Wanneer heb ik een fiscaal partner? En wat zijn de gevolgen van een fiscaal partner voor je aangifte inkomstenbelasting?

Wanneer heb ik een fiscaal partner?

Het is bijna weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Één van de vragen is of je een fiscaal partner hebt. Maar wanneer heb je een fiscaal partner? Ben je dat al als je samenwoont, of moet je bijvoorbeeld echt getrouwd zijn? In dit artikel zetten we alle voorwaarden voor het fiscaal partnerschap op een rijtje. En daar staan er vast en zeker een aantal bij waar je nog niet aan had gedacht.

Samen aangifte doen met je fiscaal partner

Wanneer je een fiscaal partner hebt kun je gezamenlijk aangifte inkomstenbelasting doen. Daar bestaan echter nog wel eens misverstanden over. Want nee: het is niet verplicht om samen aangifte te doen. In veel gevallen is het wel aan te raden om gezamenlijk de aangifte doen. In dat geval kan je namelijk met bepaalde posten – zoals een koopwoning – gaan schuiven. Het is dan het idee dat je deze kosten schuift naar de persoon waarbij je de meeste belasting kunt besparen. Op die manier kan het je dus een voordeel opleveren om de aangifte samen te doen.

Wanneer ben je fiscaal partner?

Of je fiscaal partners bent dat hangt af van je situatie. Sommige voorwaarden zijn vrij helder, voor andere voorwaarden gelden wat aanvullende vragen om te ontdekken of jullie wel of geen fiscaal partners zijn. Kijk dus even mee naar de volgende situaties.

1. Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap

Jullie zijn fiscaal partners, zelfs als je niet samenwoont. Woonde je voor jullie trouwdatum of jullie datum van het geregistreerd partnerschap al samen? Dan waren jullie het gehele jaar al fiscaal partners.

2. Je hebt een huisgenoot, maar jullie zijn niet getrouwd en hebben ook geen geregistreerd partnerschap

Je bent fiscaal partners als je aan ten minste één van de volgende voorwaarden van de Belastingdienst voldoet:
– Jullie zijn meerderjarig en hebben een samenlevingscontract bij de notaris afgesloten
– Jullie hebben samen een kind
– Één van jullie heeft een kind van de ander erkend
– Jullie zijn bij een pensioenfonds aangemerkt als pensioenpartners
– Je bent samen eigenaar van een (koop)woning waarin je allebei woont
– Jullie zijn meerderjarig en er staat ook een minderjarig kind van één van jullie ingeschreven op het adres. Tenzij (een deel van) de woning wordt verhuurd op zakelijke gronden.
– Jullie zijn meerderjarig en wonen met een minderjarig kind in een opvangwoning of huis voor bescherm wonen die jullie toegewezen hebben gekregen door de Wet maatschappelijke ondersteuning.
– Jullie waren het jaar ervoor al fiscaal partners
– Jullie wonen samen met je kind, vader of moeder en voldoet aan één van bovenstaande voorwaarden en jullie zijn allebei 27 jaar of ouder.

3. Je woont alleen, je bent niet getrouwd en hebt ook geen geregistreerd partnerschap

Je hebt in dit geval geen fiscaal partner, ook als je tegelijkertijd wel aan één van de voorwaarden uit bovenstaande alinea voldoet. Vanaf het moment dat je niet meer bij elkaar stond ingeschreven ben je geen fiscaal partners meer.

Niet het gehele jaar fiscaal partners?

Als jullie niet het gehele jaar fiscaal partners waren – bijvoorbeeld omdat jullie halverwege het jaar een samenlevingscontract hadden afgesloten – dan mag je zelf kiezen of je diegene het hele jaar als fiscaal partner wilt beschouwen.

Wat is het gevolg van het hebben van een fiscaal partner?

Het hebben van een fiscaal partner heeft eigenlijk 2 grote gevolgen voor de aangifte inkomstenbelasting. De eerste is dat je bepaalde gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten mag verdelen. De manier waarop je dat doet kan weer van invloed zijn op de belasting die je betaalt. Denk bijvoorbeeld aan een eigen koopwoning en de kosten voor een hypotheek. Over het algemeen is dit voordelig om deze kosten te schuiven naar de persoon die het meest verdient. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger over het algemeen ook het belastingvoordeel wanneer je bepaalde kosten mag aftrekken. Het tweede gevolg is dat drempelbedragen wijzigen. De drempelbedragen worden hoger doordat het inkomen van jou en je partner bij elkaar worden opgeteld. Denk bijvoorbeeld aan je vermogen wanneer je bijvoorbeeld beleggingen hebt. Je betaalt pas belasting over je vermogen boven een bepaald bedrag, en met een fiscaal partner wordt dat drempelbedrag hoger.

Kan Paperdork ook de aangifte voor mijn fiscaal partner doen?

Jazeker, wij kunnen je ook helpen bij de aangifte van je fiscaal partner. In dat geval doen we jullie aangiftes gezamenlijk. Én zorgen we er uiteraard voor dat we het zo verdelen dat jullie er het meeste voordeel uithalen. Omdat er voor ons wel wat extra werk in gaat zitten vragen we hiervoor €100 (incl. btw) extra. We gaan er dan wel vanuit dat je fiscaal partner geen ondernemer is.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie