Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Btw verleggen als onderaannemer | verleggingsregeling voor onderaannemers

Btw verleggen voor onderaannemers: hoe werkt de verleggingsregeling voor onderaannemers?

Werk jij als zelfstandig ondernemer in de bouw? Dan krijg je waarschijnlijk regelmatig te maken met het uitvoeren van klussen voor andere bedrijven. Voor het maken van facturen en de btw gelden daarvoor speciale regels: de verleggingsregeling voor onderaannemers. In dit artikel vertellen we hoe het btw verleggen als onderaannemer precies werkt.

Wat houdt de verleggingsregeling voor onderaannemers in?

Als zelfstandig ondernemer ben jij verplicht om een boekhouding bij te houden en netjes je btw af te dragen. Alleen in de bouw werkt dat net even anders dan bij ‘reguliere’ zzp’ers. De verleggingsregeling houdt in dat onderaannemers voor hun arbeidsuren geen btw op hun factuur in rekening brengen, en deze moeten verleggen. Dit ken je wellicht van facturen sturen naar het buitenland, maar dit geldt dus ook in sommige gevallen voor Nederlandse facturen.

Geen btw hoeven te berekenen, klinkt ideaal toch? Let dan wel op! Btw verleggen als onderaannemer geldt enkel in bepaalde branches. Namelijk in de scheepsbouw, metaalconstructie, confectie-instructie, de bouw, schoonmaak en hoveniersbranche. Dit zijn branches waar er fysieke werkzaamheden worden verricht aan onroerende zaken (bijvoorbeeld gebouwen of schepen).

Btw verleggen als onderaannemer

Als onderaannemer heb jij een overeenkomst met een andere ondernemer die niet de hoofd-opdrachtgever is. In dat geval moet jij de btw naar die ondernemer toe verleggen. Het is belangrijk dat je dit dus niet naar de hoofd-opdrachtgever doet. Voor de facturen naar jouw opdrachtgever vermeld je dan niet een btw-bedrag op jouw factuur en geeft aan dat de verleggingsregeling van toepassing is. Daarnaast vermeld je altijd het btw-nummer van de andere ondernemer waar jij de btw naartoe verlegd. Let wel op! Ondanks dat je geen btw op. je facturen rekent moet je de verlegde btw wel opgeven in je btw aangifte.

TIP: Je verlegt altijd btw over het totale bedrag dat je in rekening brengt. Dit kunnen naast jouw werkzaamheden ook andere vergoedingen zijn, zoals jouw reiskosten.

Stappenplan factuur voor btw verleggen als onderaannemer

Aangezien wij het vaak genoeg fout zien gaan, hebben wij voor jullie een stappenplan gecreëerd. Zo weet jij zeker dat jouw factuur én btw aangifte goed zit.

  1. Maak een factuur zonder btw
  2. Zet de woorden ‘btw verlegd’ (of in het Engels VAT reverse charged) op de factuur
  3. Vermeld het btw nummer van de afnemer op je factuur
  4. Gebruik tijdens je btw-aangifte rubriek 1e (voor prestaties binnenland)

Hoe verwerk je de verlegregeling in Paperdork?

In de Paperdork app worden facturen naar Nederlandse klanten standaard met btw aangemaakt, omdat dit voor de meeste ondernemers geldt. Gelukkig is er wel een manier waarop je dit kunt verwerken. Zorg ervoor dat je bij de account instellingen de functionaliteit “referentie tonen op de factuur” aan hebt staan.

  • Vul bij het aanmaken van de factuur bij referentie “Btw verlegd naar [btw nummer van je klant]” in.
  • Benoem in je omschrijving de verlegregeling, zodat je cijferbaas ook weet dat dit van toepassing is.
  • Bij het btw percentage kies je voor 0% btw > geen btw.
  • Wil je het echt helemaal goed doen? Maak dan eventueel een aparte factuur template die je gebruikt voor deze regeling. Daar kun je vervolgens in het tabblad “tekst” extra info op de factuur zetten. In die info kun je verwijzen dat de btw is verlegd op basis van de verleggingsregeling voor onderaanneming.

Btw verleggen als hoofdaannemer

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij niet de onderaannemer bent die de btw moet verleggen, maar dat je juist de hoofdaannemer bent en zelf onderaannemers inschakelt. In zulke gevallen hoef je dus niet zelf facturen te maken met verlegde btw, maar ontvang je deze. Op deze uitgaven zit dus geen btw. Het is belangrijk dat je deze bij de btw aangifte laat terugkomen in de rubriek 2a. In Paperdork zet je deze uitgaven in je kasboek zonder btw, en vermeld je in de omschrijving dat de verlegregeling van toepassing is.

Wanneer is de verlegregeling niet geldig?

De verleggingsregeling is niet van toepassing voor werknemers die zich niet direct bezighouden met werkzaamheden van stoffelijke aard. Voorbeelden hiervan zijn kantoor- en kantinepersoneel of tekenaars. Daarnaast mag je de btw niet verleggen als jij als onderaannemer het werk uitvoert voor meer dan de helft van de tijd in jouw eigen werkplaats. Iets om rekening mee te houden dus als jij aan de slag gaat.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie