Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Auto zakelijk of prive

Auto zakelijk of privé: ontdek het in deze infographic

Misschien wel één van de meest gestelde vragen van onze klanten: is het slimmer om mijn auto zakelijk of privé te houden? Om die vraag te kunnen beantwoorden hebben we altijd een aantal gegevens nodig. Maar we hebben het nu nóg makkelijker voor je gemaakt. In de infographic ontdek je meteen wat voor jou de slimste keuze is.

Wat zijn de voor- en nadelen van een auto zakelijk of privé?

Als je een auto op de zaak hebt staan dan mag je alle kosten die betrekking hebben op die auto ook op de zaak zetten. Denk aan verzekeringen, onderhoud, brandstof et cetera. Dat is natuurlijk erg aantrekkelijk. Maar: je betaalt wel bijtelling om te compenseren voor je privégebruik. En bijtelling is vaak duurder dan je in eerste instantie misschien denkt, waardoor een auto op de zaak lang niet altijd voordelig is. Als je een auto privé hebt dan mag je geen enkele van deze autokosten op de zaak zetten. Maar een privé auto heeft wel een ander heel groot voordeel: je mag €0,19 per kilometer (Update 2024: dit is verhoogd naar €0,23) als kosten op de zaak zetten. Dit drukt de winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting gaat betalen.

Infographic auto zakelijk of privé

Hoe lees je de infographic?

Het is wel handig om even te weten hoe je de infographic auto zakelijk of privé moet lezen. Daarvoor is het handig om het onderstaande stappenplan te volgen:

 1. Zakelijk gebruik: bepaal hoeveel procent (van de kilometers) je zakelijk rijdt. Dit bepaalt in welke kolom je moet kijken in de infographic. Hoe meer je de auto zakelijk gebruikt, hoe meer je naar rechts moet kijken op de afbeelding.
 2. Aantal kilometers: bedenk hoeveel (totale) kilometers je jaarlijks rijdt. Dit bepaalt in welke rij je moet kijken. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger je in de rijen komt. Je komt dan samen met stap 1 uit op een blok waar de juiste rij en kolom kruisen.
 3. Cataloguswaarde: check wat de cataloguswaarde is van de auto. Dat is niet de prijs die je zelf voor de auto hebt betaald, maar de prijs die de auto oorspronkelijk heeft gekost. De cataloguswaarde bepaalt in welke ring van het blokje je moet kijken. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe groter de ring.
 4. Auto zakelijk of privé: bekijk welke kleur de ring heeft van het juiste blok dat voor jou van toepassing is. Hoe blauwer de ring, hoe aantrekkelijker het wordt om de auto op de zaak te zetten. Neigt de kleur meer richting rood? Dan is het aantrekkelijker om de auto privé te houden en €0,19 per kilometer in de administratie te zetten.

Achtergrondinformatie infographic

Het is belangrijk om je te beseffen dat bovenstaande infographic gebaseerd is op een aantal aannames.

 • De autokosten (zoals het gemiddeld verbruik, verzekeringskosten, onderhoudskosten etc) zijn gebaseerd op gegevens van het NIBUD. Indien jouw autokosten hoger uitvallen dan de NIBUD berekeningen, dan zal het sneller aantrekkelijker worden om de kosten op de zaak te zetten.
 • We zijn uitgegaan van een koopauto zonder btw (geen lease). Indien je een auto leaset dan kun je deze infographic niet gebruiken. Als je een auto met btw koopt dan wordt het sneller aantrekkelijker om de auto op de zaak te zetten, mits de aanschafprijs hoger wordt. Als de aanschafprijs lager wordt, dan wordt het sneller aantrekkelijker om de auto privé te houden.
 • In de berekeningen zijn we uitgegaan van een auto die minder dan 15 jaar oud is. Als je auto ouder is dan 15 jaar dan is je auto een zogenaamde youngtimer, en is het sneller aantrekkelijk om de auto op de zaak te zetten.
 • We zijn uitgegaan van een winst van minder dan €69.000 per jaar. Maak je een hogere winst? Dan worden de extremen (zowel privé als zakelijk) extremer.
 • We zijn uitgegaan van een aanschafprijs van 50% van de cataloguswaarde. Als jouw aanschafprijs hoger ligt dan dat, dan zal het sneller aantrekkelijker worden om de auto op de zaak te zetten.
 • In de berekeningen schrijft de auto in 5 jaar af naar 45% van de cataloguswaarde. Indien jouw auto harder afschrijft en een lagere restwaarde heeft, dan zal het eerder aantrekkelijker worden om de auto op de zaak te zetten.
 • Er is gerekend met een bijtelling van 22%. Als je te maken hebt met een lagere bijtelling (bijvoorbeeld voor elektrische auto’s) dan heeft dit een groot effect op de uitkomst. Het zal dan sneller aantrekkelijker worden om je auto op de zaak te zetten.

Disclaimer

De infographic is gebaseerd op de hierboven genoemde aannames. De werkelijkheid kan natuurlijk afwijken van de aannames die zijn gebruikt, en dit kan ook van invloed zijn op de keuze. Wil je een meer gedetailleerde berekening? Dan kun je onze rekenhulp daarvoor gebruiken.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie