Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Fraude op de factuur omschrijving

Fraude op de factuur (omschrijving): doe het niet!

De laatste tijd zien en horen wij steeds vaker dat er wordt gesjoemeld met de factuuromschrijving. Want als je bepaalde diensten op de factuur net een beetje anders beschrijft, kan het ineens zakelijk lijken. Doe hier alsjeblieft niet aan mee! Sjoemelen met factuuromschrijvingen is een vorm van fraude op de factuur. En dat kan vervelende gevolgen hebben.

Fraude op de factuur (omschrijving)

Steeds vaker horen en zien wij dat ondernemers omschrijvingen op de factuur anders maken dan wat er daadwerkelijk geleverd wordt. Denk aan een persoonlijke fotoshoot die onder het mom van ‘zakelijke product shoot’ op de factuur wordt gezet. Of personal training dat als ‘business coaching’ wordt omschreven. Op die manier lijkt een uitgave zakelijk en kan de btw worden teruggevraagd, terwijl dat eigenlijk niet had gemogen. Een fotograaf kreeg onlangs zelfs de vraag om de bruiloftsfotografie van iemand die (zelfstandig) tandarts is anders te omschrijven, zodat dit op de zaak kon worden gezet. Een zorgelijke en kwalijke bezigheid, als je het ons vraagt.

Is een foutieve factuuromschrijving fraude?

Fraude wordt door het Openbaar Ministerie omschreven als “opzettelijke misleiding om onrechtmatig voordeel te krijgen”. Er zijn een paar kenmerken wanneer er sprake is van fraude:

  • Iemand heeft opzettelijke gehandeld
  • Er is een misleidende voorstelling van zaken gegeven
  • Dit is gedaan met het oogmerk om economisch voordeel te behalen
  • Er is een benadeelde
  • Er is sprake van onrechtmatig of onwettig handelen

Als aan al deze elementen wordt voldaan dan is er sprake van een frauduleuze handeling. En zeg nou zelf? Als je heel eerlijk bent, is er vaak ook bij het sjoemelen met factuuromschrijving sprake van deze kenmerken. En hoewel het misschien in het eerste opzicht niet lijkt alsof er een benadeelde is (je betaalt immers hetzelfde bedrag), is die er wel degelijk. De Belastingdienst is namelijk in dit geval de benadeelde partij, omdat er onterecht voorbelasting wordt teruggevraagd. Zorg er dus altijd voor dat je op de factuur zet wat er ook daadwerkelijk geleverd wordt.

Meldplicht bij (een vermoeden van) fraude

Als wij gesjoemel met factuuromschrijvingen ontdekken, of vermoeden dat er sprake is van fraude, dan zijn wij verplicht om daar een melding van te maken. Zo is oprichter Marc aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), die daar strenge regels voor hebben opgesteld. Als je aan dergelijke praktijken meedoet dan breng je dus niet alleen jezelf in een vervelende situatie, maar ook jouw cijferbaas. Doe dit dus alsjeblieft niet!

Gevolgen van belastingfraude

Er zijn verschillende online meldpunten opgezet door de Belastingdienst waar je vermoedens van fraude kunt melden. Daarnaast is er een speciale afdeling binnen de Belastingdienst opgezet die hierover gaat: de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). Deze opsporingsdienst onderzoekt en vecht tegen belastingontduiking. Indien de FIOD of de politie erachter komt dat je aan belastingontduiking doet, word je uitgenodigd voor verhoor en moet je daarna vaak voor de rechter verschijnen. Je kunt te maken hebben van hoge boetes en daarnaast riskeer je een gevangenisstraf van zes jaar.

En waarschijnlijk zul je bij fraude op een factuur echt niet meteen FIOD op de stoep krijgen. Maar bedenk je wel dat je bij een vermoeden van fraude waarschijnlijk flink door de molen wordt gehaald bij de Belastingdienst. Grote kans dat je dan een uitgebreide controle krijgt, waarbij waarschijnlijk ook andere jaren aan bod zullen komen.

Werk nooit mee aan verzoekjes voor het wijzigen van de factuuromschrijving

Volgens mij is de moraal van dit verhaal wel duidelijk. Werk nooit mee aan verzoekjes om de omschrijving op jouw factuur te wijzigen (en doe zelf al helemaal nooit dergelijke verzoekjes!). Omschrijf de diensten altijd zoals je ze ook geleverd hebt. Gaat iemand daar niet mee akkoord? Dan moet je je misschien afvragen of je wel met deze klant wilt samenwerken. Ga andersom ook nooit mee in suggesties van leveranciers die een aanbod voor jou op deze manier gunstiger willen maken. Dit is niet the way to go om ‘belasting te besparen’. Ga liever in gesprek met je boekhouder om te kijken hoe je dit op legale wijze wel kunt doen.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie