Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

inkomsten uit overige werkzaamheden | winst uit onderneming

Inkomsten uit overige werkzaamheden, of winst uit onderneming?

Als ondernemer zit je soms in een grijs gebied. Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting, of niet? Dat bepaalt ook of je de aangifte inkomstenbelasting invult onder winst uit onderneming, of inkomsten uit overige werkzaamheden. Ook is het niet voor iedereen duidelijk welke kosten aftrekbaar zijn. In dit artikel leggen wij het, in het kort, voor je uit.

Wat zijn inkomsten uit overige werkzaamheden?

Heb jij inkomsten gehad die je niet kunt onderbrengen onder bijvoorbeeld een loondienst baan of een onderneming? Bijvoorbeeld omdat je meedoet aan een betaald onderzoek, of sporadisch een losse betaalde opdracht hebt gedaan. Ook dit soort inkomsten moet je opgeven in de inkomstenbelasting, en dat doe je als inkomsten uit overige werkzaamheden. Als je alleen een kostendekkende vergoeding krijgt, dan hoef je dat niet op te geven.

Het kan ook zijn dat je wel een Kvk-inschrijving hebt, maar alsnog niet als ondernemer wordt gezien voor de inkomstenbelasting. Bijvoorbeeld omdat je onvoldoende winst maakt of weinig tijd aan je onderneming besteedt. In zulke gevallen moet je eventuele inkomsten van die onderneming ook bij inkomsten uit overige werkzaamheden invullen.

TIP: de Belastingdienst heeft een handige tool waarmee je kunt bepalen of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Wat is het verschil tussen winst uit onderneming of inkomsten uit overige werkzaamheden?

In praktijk zien we dat het regelmatig een grijs gebied is of iemand wel of geen ondernemer is voor de inkomstenbelasting. Voor beide standpunten is dan wat te zeggen. Houd er rekening mee dat het in principe geen keuze is, de Belastingdienst zal hierover uiteindelijk oordelen (bij een eventuele controle). Maar maakt het überhaupt verschil? Ook over het geld dat je verdient uit overige werkzaamheden moet je namelijk ook gewoon belasting betalen.

Aangifte doen als ondernemer is complexer

Wanneer je de aangifte invult als ondernemer dan wordt de aangifte er in elk geval niet makkelijker op. Indien je ondernemer bent dan opent er eigenlijk een soort nieuw ‘hoofdstuk’ in de aangifte, die behoorlijk complex kan zijn. Zo moet je onder andere een balans en winst- en verliesrekening opmaken. De meeste ondernemers schakelen hier een boekhouder voor in om er zeker van te zijn dat dit goed gaat. Indien je geen ondernemer bent dan is de aangifte waarschijnlijk grotendeels al voor je ingevuld, en kun je dit vaak makkelijker zelf doen. Vergeet dan dus niet om de rubriek van de inkomsten uit overige werkzaamheden in te vullen.

MKB-winstvrijstelling

Er is een groot verschil in voordeel als je wel aangifte doet als ondernemer, en dat is de MKB-winstvrijstelling. Dit houdt in dat 14% van je winst (na eventuele ondernemersaftrek) is vrijgesteld van inkomstenbelasting. Deze krijg je dus alleen als je een ondernemer bent, en wordt niet toegepast bij inkomsten uit overige werkzaamheden. Dat levert je dus direct al een voordeel op.

Let op: bij een verlies pakt deze MKB-winstvrijstelling juist nadelig uit. Het is geen keuze, deze wordt automatisch toegepast.

Overige ondernemersvoordelen

Wanneer je jouw aangifte als inkomsten uit overige werkzaamheden opgeeft dan heb je ook geen recht op overige ondernemersvoordelen. Denk aan bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en KIA. Dit heeft niet altijd een impact, want het kan zijn dat je daar sowieso al geen recht op had gehad (bijvoorbeeld als je niet aan het urencriterium hebt voldaan).

Welke kosten zijn aftrekbaar bij inkomsten uit overige werkzaamheden?

Goed om te weten is dat je gemaakte zakelijke kosten kan aftrekken over je inkomsten uit overige werkzaamheden. Ontvang jij een vergoeding voor de gemaakte zakelijke kosten? Deze tel je gewoon bij je inkomen op. Zakelijke kosten kun je volledig aftrekken, máár deze kosten moeten wel binnen redelijke grenzen vallen. De uitgaven moeten noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van het werk. Eigenlijk geldt hiervoor dus hetzelfde als voor zakelijke kosten wanneer je wel een ondernemer bent.

Kosten die niet volledig aftrekbaar zijn

Sommige kosten die je maakt, hebben een drempel van € 4.500. Dit betekent dat alleen het bedrag dat hierboven wordt uitgegeven, aftrekbaar is voor de belasting. Maar: je mag er ook voor kiezen om van deze kosten 80% van de kosten af te trekken, in dat geval hanteer je geen drempel. Wat hieronder valt zijn onder andere kosten voor:

Aftrekbare kosten met een vast bedrag

Onder deze kosten vallen de reiskosten. Een vast gegeven is dat je per gemaakte zakelijke kilometer €0,19 mag aftrekken. Je moet de zakelijke ritten dan wel kunnen aantonen, houd ze dus goed bij. Rijd je met het openbaar vervoer? Dan mag je de kosten aftrekken die je daadwerkelijk hebt gemaakt.

Kosten die niet aftrekbaar zijn

Sommige kosten zijn helemaal niet aftrekbaar. De reden hiervoor is dat de kosten een erg persoonlijk karakter hebben. Denk aan kleding (met uitzondering van specifieke werkkleding) en kosten voor persoonlijke verzorging.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Reacties

 • 17/10/2022

  Janneke

  Er is een belastingvrije voet van € 8700 in 2022. Maar wat als je nou deels in loondienst bent geweest en drie maanden ondernemer?
  Worden de inkomsten vanuit je onderneming dan bij je inkomen uit loondienst opgeteld en op die manier nog belast?

  Reageren
  • 17/10/2022

   Voor de inkomstenbelasting kijkt de Belastingdienst inderdaad naar je gehele inkomen. Dus uiteindelijk worden inkomen uit loondienst en winst uit onderneming inderdaad bij elkaar opgeteld.

   Reageren

Plaats reactie