Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Incassobureau inschakelen zzp

Een incassobureau inschakelen als zzp’er

Een incassobureau inschakelen als zzp’er is een situatie die je natuurlijk liever vermijdt. Toch kun je er in sommige gevallen niet omheen. Je hebt een product of dienst geleverd en hoort daar gewoon netjes voor betaald te krijgen. Wat nu? Wij leggen je in dit artikel uit wat er allemaal bij komt kijken wanneer jij als zzp’er een incassobureau wilt inschakelen.

Een incassobureau of een deurwaarder?

Wanneer jouw factuur, zelfs na meerdere herinneringen maar niet betaald wordt kun je er voor kiezen om een incassobureau of een deurwaarder in te schakelen. Een deurwaarder heeft een wettelijke status, waardoor het meer macht heeft dan een incassobureau. Een deurwaarder mag bijvoorbeeld beslag leggen. Maar voor het zover is heb je eerst nog de zogenaamde minnelijke fase. In die fase worden brieven gestuurd, telefonisch contact opgenomen et cetera. In die fase kan een deurwaarder relatief duur zijn. Een incassobureau kan niet zelf beslag leggen, maar kan na een periode wel besluiten om een deurwaarder in te schakelen voor een gerechtelijke fase.

Wanneer een incassobureau inschakelen?

Het is als ondernemer best spannend om voor het eerst een incassobureau in te schakelen. Gaat dat niet veel geld kosten? Verlies ik mijn klanten ermee? Loop ik het risico op imagoschade? Toch willen wij benadrukken dat jij, mits je jouw product of dienst goed geleverd hebt, alle recht hebt op je geld. Door hier niets aan te doen, breng je jouw bedrijf mogelijk in gevaar.

Wanneer een factuur niet betaald wordt, is een incassobureau niet de eerste stap die je moet nemen. Neem allereerst eens een kijkje bij dit artikel, waar we schreven wat je moet doen wanneer jouw factuur niet betaald wordt. Krijg je dan alsnog geen gehoor? Dan is een incassobureau mogelijk de volgende stap.

De kosten van een incassobureau

Er zitten natuurlijk kosten verbonden aan een incassotraject. Dat is voor vele ondernemers een drempel, en logisch! Bedenk voor jezelf eerst of de incassokosten die je betaalt opwegen tegenover het factuurbedrag. Veel incassobureaus hanteren ook een drempelbedrag. Daarnaast kun je ook zoeken naar een incassobureau dat enkel werkt op basis van ‘no cure, no pay’. Zo weet je zeker dat je niets betaalt als het je niets oplevert.

Je bent daarnaast wettelijk verplicht om jouw vordering in het incassodossier te onderbouwen. Je moet dus bewijzen dat jouw debiteur een vordering bij jou heeft openstaan en dat deze nog niet betaald is. Ook ben je als zzp’er verplicht de klant mede te delen dat je een incassobureau hebt ingeschakeld.

Incassobureau: garantie op succes?

Het belangrijkste is natuurlijk dat je uiteindelijk je verdiende geld alsnog krijgt. In hoeverre geeft een incassobureau dan garantie op succes? Het korte antwoord is: niet. Ook een incassobureau geeft je nog steeds geen garantie dat je je geld terug zal krijgen. Maar doordat de communicatie vanuit een incassobureau vaak wat dreigender overkomt is de kans wel groter dat je alsnog je geld krijgt. En slaagt de incassoprocedure niet? Dan heb je vaak alsnog de keuze om een gerechtelijke procedure te starten. No cure, no pay is dan echter vaak geen optie meer.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie