Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

btw terugvragen prive auto zakelijk | btw zakelijke auto

Zo bespaar je btw als je een privé auto zakelijk gebruikt

In dit artikel gaan we dieper in op auto’s en belastingen. Een behoorlijk ingewikkeld onderwerp. Waarom we je er dan toch mee lastig vallen? Omdat het kan zijn dat je met een klein beetje moeite geld kunt besparen. En dat gunnen we iedereen! Voor de inkomstenbelasting zijn de regels rondom zakelijke auto’s vaak wel bekend, maar wist je dat je wellicht nog btw kunt terugvragen van je privé auto die je zakelijk gebruikt?

Wanneer is dit voor jou van toepassing?

Lees dit artikel goed door als je je herkent in één van de volgende situaties:

  • Je gebruikt je privé auto ook zakelijk
  • Je bent van plan een auto te kopen

Daarnaast is het belangrijk dat je btw-plichtig bent. Indien je bent vrijgesteld van btw, bijvoorbeeld doordat je in de KOR zit, mag je sowieso geen btw terugvragen. In dat geval is dit artikel dus niet van toepassing.

Een auto zakelijk gebruiken: twee keuzes

Als je een auto zakelijk gebruikt dan zijn er twee keuzemogelijkheden:

  1. Je geeft de auto op als ondernemingsvermogen. Oftewel: je zet een auto op de zaak en betaalt in veel gevallen bijtelling.
  2. De auto is privévermogen. Oftewel: je maakt waarschijnlijk gebruik van een kilometervergoeding.

Wat niet iedereen weet is dat je deze keuze zowel voor de inkomstenbelasting als voor de omzetbelasting (btw) mag maken. Het kan dus zo zijn dat je de auto voor de inkomstenbelasting privé hebt, maar voor de btw toch op de zaak hebt staan. Voor de inkomstenbelasting is het erg afhankelijk van jouw situatie of het verstandig is om de auto op de zaak te zetten. Maar – spoiler alert – voor de btw is het eigenlijk nooit nadelig om je auto op de zaak te zetten! Het kost je alleen wat extra administratief werk.

Een auto voor de btw op de zaak

Als je voor de btw-aangifte de auto op de zaak zet, dan heeft dat de volgende gevolgen: je mag een deel van de btw terugvragen op kosten die te maken hebben met je auto. Denk aan de eventuele btw bij de aanschaf van de auto, brandstof, onderhoud en soms parkeerkosten. Let op: bij een tweedehandsauto zit er vaak geen btw op de aanschaf.

Je hebt 2 opties om de auto voor de omzetbelasting op de zaak te zetten: één waarvoor je een kilometerregistratie moet bijhouden en één waarbij dat niet nodig is. Vooraf is moeilijk te zeggen welke optie het meest voordelig is, en of het dus echt nodig is om een registratie bij te houden. Vind je het niet erg om een kilometerregistratie bij te houden? Dan ben je het meest flexibel en kan een boekhouder achteraf voor je bepalen welke methode voor jou het meest voordelig uitvalt. Heb je geen zin in om een kilometerregistratie bij te houden? Dan kan je boekhouder de methode toepassen waarbij dat niet nodig is.

Hoe werkt de kilometerregistratie?

Voor het bijhouden van de kilometerregistratie gelden (uiteraard) weer regels. Wij hebben het makkelijk voor je gemaakt en hebben een template die je kunt gebruiken. Je kunt deze opvragen bij je eigen cijferbaas. Het is voldoende om deze één keer per jaar te verwerken in je administratie. Let wel op dat je de kilometerstand aan het begin van de periode invoert. Begin je nu met het bijhouden van je kilometers? Voer dan de kilometerstand van nu in en zorg dat je de periode goed aangeeft.

Wat moet ik nu doen om geld te besparen?

Om de auto voor de btw-aangifte op de zaak te zetten moet je de bonnetjes waar btw op is vermeld in je administratie gaan bijhouden. Dit geldt dus niet voor je verzekering en motorrijtuigenbelasting, en ook niet voor sommige parkeerkaartjes. 

Zo verwerk je dit in Paperdork

Als je auto alleen voor de btw op de zaak staat kun je de bon invoeren door twee regels te maken (factuur splitsen). Regel 1 is zoals je de factuur normaal ook in zou boeken, het totaalbedrag met de bijbehorende btw. Bij regel 2 zet je het bedrag exclusief btw, maar dan als minbedrag, met 0% btw.

Houd rekening met correcties!

Het is belangrijk om je te beseffen dat je niet álle btw mag terugvragen. Gedurende het jaar vraag je wel alle btw terug op deze kosten. Maar in het laatste kwartaal (Q4-aangifte in januari) moet er een correctie worden gemaakt. Kortom: je moet een deel van die btw weer terugbetalen. Reken jezelf dus niet rijk en houd hier rekening mee!

Plaats reactie