Bij invoerrechten de btw terugvragen: zo zit dat in elkaar
Wanneer je als ondernemer goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) importeert, krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met invoerrechten. Dit kan in het begin wat verwarrend zijn, want hoe zit het eigenlijk met de btw hierop? In dit artikel bespreken we wat invoerrechten zijn en hoe je bij invoerrechten de btw kunt terugvragen.
Van eenmanszaak naar VOF: wat moet je regelen?
Invoerrechten zijn ingesteld om de industrie en werkgelegenheid in de EU te beschermen tegen goedkopere producten uit andere landen. Kies jij ervoor om jouw goederen buiten de EU te bestellen? Dan betaal je hierover vaak invoerrechten.
Er geldt hiervoor een gemeenschappelijk tarief, in elke EU-lidstaat betaal je hetzelfde tarief invoerrechten. Het maakt dus bijvoorbeeld niets uit of je de goederen naar Duitsland of Nederland verzendt. Hoeveel invoerrechten je exact moet betalen, zal afhangen van de goederencode (ook wel de Taric-code genoemd). Dit kun je opzoeken via het Gebruikstarief van de Nederlandse Douane.
Toch zijn er ook uitzonderingen. Wanneer je goederen importeert uit een land waarmee de EU een handelsverdrag heeft, hoef je minder (of zelfs geen) invoerrechten te betalen.
Invoerrechten en btw
Je betaalt de invoer-btw in het land waar je de goederen invoert. Als dit Nederland is, moet je de btw bij de Nederlandse douane betalen. De btw die je moet betalen over de invoer, kun je op verschillende manieren betalen.
- Je regelt en betaalt dit bij de douane, tegelijk met de heffing van de douanerechten bij de zogenaamde aangifte ten invoer.
- Als je een vergunning artikel 23 (verleggingsregeling) hebt, hoef je bij de douane geen invoer-btw te betalen. In dat geval geef je het op bij je btw-aangifte (zie onder).
Je bent dus verplicht om de btw middels één van deze bovenstaande manieren aan te geven bij de douane en (indien nodig) te betalen.
Tip: verwacht je regelmatig goederen van buiten de EU in te voeren? Dan is het handig om een vergunning artikel 23 aan te vragen. Het voordeel daarvan is dat je niet bij iedere invoer btw hoeft aan te geven en te betalen bij de douane. Om een vergunning aan te vragen moet je wel btw-plichtig zijn. Dit kan dus niet in het geval van bijvoorbeeld de KOR.
De invoerrechten btw terugvragen
De btw die je betaalt mag je bij jouw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting wanneer je btw-plichtig bent en dus ook recht hebt op btw teruggave. Hierdoor betaal je uiteindelijk niets. Heb je een vergunning artikel 23 (verleggingsregeling)? Dan betaal je de btw niet bij de douane, maar geef je deze aan in jouw btw-aangifte. Je geeft dit aan bij rubriek 4a, de rubriek voor ‘Leveringen/diensten uit landen buiten de EU’
Voorwaarden invoerrechten btw terugvragen
Het is goed om te weten dat je niet altijd de invoerrechten btw mag terugvragen. Hier hangen enkele voorwaarden aan:
- Je onderneming moet in Nederland gevestigd zijn.
- Je doet in het EU-land waar je de btw terugvraagt geen btw-aangifte. Doe je dit wel? Dan moet je daar de btw als voorbelasting aftrekken.
- Je gebruikt de goederen en diensten voor btw belaste bedrijfsactiviteiten.
- Je moet voldoen aan het drempelbedrag van tenminste €50 over een kalenderjaar, of het einde van een kalenderjaar, met in ieder geval december daarin meegenomen.
Tip: zorg dat uit jouw administratie blijkt dat de invoer-btw daadwerkelijk is betaald. Dit kan zijn door jouzelf, of door een douane-expediteur).
Hoe regel ik dit in Paperdork?
Wil je jouw invoerrechten bon invoeren in Paperdork? Dan zul je merken dat de btw niet correct berekend wordt. Normaal gesproken krijg je een bon waarvan slechts een deel btw is, maar in dit geval krijg je een bon die (grotendeels) bestaat uit btw. De automatische btw berekening gaat dan dus niet goed. Maar maak je geen zorgen: je kunt de bon in dat geval gewoon invoeren bij je uitgaven. Vervolgens zal jouw cijferbaas je helpen om dit te corrigeren zodat dit goed in je administratie komt te staan.