Hoe werkt de nieuwe KOR (2020) als je wilt inkopen of verkopen in het buitenland?
De Kleineondernemersregeling (KOR) is een Nederlandse regeling met als gevolg dat je geen btw hoeft te rekenen over je producten of diensten. Leuk zo’n Nederlandse regeling (die overigens niet altijd gunstig is, maar dat lees je hier), maar hoe ga je om met de KOR in het buitenland? Want hoe werkt dit nu met btw op jouw buitenlandse inkopen? En hoe moet je factuur eruit zien als je zelf naar het buitenland verkoopt? En alvast een eerste tip: vergelijkbare regels gelden ook als je volledig bent vrijgesteld van btw.
Inkopen doen in het buitenland met de KOR
Iets kopen in het buitenland doe je sneller dan je denkt. Denk bijvoorbeeld maar aan software zoals Adobe, of advertenties via Facebook. Normaal gesproken geef je als ondernemer je btw-id door aan buitenlandse partijen zodat ze weten dat je ondernemer bent. Ze kunnen dan namelijk indien nodig de btw op de factuur verleggen, of helemaal geen btw op de factuur rekenen. Maar: dat zou voor jou niet terecht zijn. Wanneer je in de KOR valt mag je namelijk in Nederland ook de btw over je inkopen niet terugvragen. Het zou dus gek zijn als dat in het buitenland wel ineens mag. Dat is dus ook niet het geval. Het is daarom belangrijk dat je als KOR ondernemer juist NIET jouw btw-id doorgeeft aan een buitenlands bedrijf. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de btw bijvoorbeeld onterecht wordt verlegd. Zonder btw-id doe je dan als het ware inkopen in het buitenland als een particulier*. Op die manier betaal jij gewoon btw in het land waar je iets koopt. Een uitzondering hierop is als je jaarlijks meer dan €10.000 inkopen doet in het buitenland. Is dit voor jou het geval? Check dit dan even bij je cijferbaas.
Heb je toch facturen betaald waar geen btw op zat? Dan is het de bedoeling dat jij dit aan het einde van het jaar alsnog corrigeert met een incidentele btw aangifte. Op die manier betaal je dan de btw terug die onterecht niet op jouw facturen gerekend is.
* Aankopen doen als particulier is alleen mogelijk als een Eenmanszaak hebt. Met een VOF kan dit niet en moet je dus wel gewoon je btw-id doorgeven. In dat geval doe je nog een incidentele btw aangifte om de onterecht vrijgestelde btw alsnog te betalen.
Ben je gedeeltelijk vrijgesteld van btw? Dan liggen de regels weer net iets anders. Je moet deze inkopen dan namelijk meenemen in je btw aangifte. Vraag dit na bij je cijferbaas.
Verkopen in het buitenland met de KOR: wat zet je op de factuur?
Als je zelf producten verkoopt of diensten verricht naar het buitenland dan maak je eigenlijk de factuur op dezelfde manier als wanneer je dit naar Nederlandse afnemers zou doen. Oke, wellicht met een vertaling voor je buitenlandse klanten dan 😉 Je verwijst op je factuur naar de Kleineondernemersregeling met de zin ‘factuur vrijgesteld van omzetbelasting op grond van artikel 25, Wet OB 1968’. In sommige gevallen (bijv. bij sommige diensten) kan het zijn dat de dienst alsnog belast is in het land van de afnemer. Maar wanneer je bovenstaande factuurregels hanteert heb jij aan je verplichtingen voldaan, en is de afnemer er verder zelf verantwoordelijk voor om dit indien nodig bij zijn of haar belasting instantie aan te geven.