Wat is het verschil tussen 0% btw en vrijgesteld van btw?
Het klinkt alsof het op hetzelfde neerkomt: 0% btw en vrijstelling van btw. Je brengt tenslotte in beide gevallen geen btw in rekening, toch? Maar er zit wel degelijk een verschil tussen 0% btw en vrijgesteld van btw. En dat verschil is van belang wanneer je btw aangifte gaat doen. Ben je benieuwd wat deze verschillen zijn? Lees dan snel verder!
Wat is btw ook alweer precies?
De btw tarieven zijn als volgt: 21% (standaardtarief), 9% (verlaagd tarief) en 0% (nultarief). Maar wat moet je als ondernemer met die btw? Als je als ondernemer een product of dienst verkoopt ontvang je btw van je klant. Koop je een product of dienst dan betaal je btw aan de verkoper: dit heet de voorbelasting. Je kunt de voorbelasting vervolgens aftrekken van de door jou ontvangen en (aan de Belastingdienst) af te dragen btw.
Wanneer reken je 0% btw?
Je bent ondernemer en btw-plichtig, maar in sommige gevallen moet je toevallig 0% btw berekenen. Allereerst is het handig om te weten wanneer het 0%-tarief van toepassing is. Hier gaat het meestal om goederen die je levert naar het buitenland en om de diensten die te maken hebben met grensoverschrijdende transacties. Maar het 0%-tarief geldt ook bij bijvoorbeeld het leveren van een schip of het leveren van diensten op een luchthaven. Je leest het al: dat laatste zal voor jou als ZZP’er waarschijnlijk niet van toepassing zijn. Een beter voorbeeld zijn op dit moment de mondkapjes. Om mondkapjes tijdens de coronacrisis extra goedkoop te maken is er besloten dat hierop 0% btw mag worden gerekend. Maar over het algemeen zul je het 0% btw tarief niet veel zien.
Wanneer ben je vrijgesteld van btw?
Btw-vrijstelling wil zeggen dat je geen btw in rekening brengt aan de afnemer. Deze regeling geldt als je goederen of diensten levert in een bepaalde branche of als je specifieke goederen of diensten levert. Je bent bijvoorbeeld medisch specialist of werkzaam in de kinderopvang of je verleent financiële diensten. Om te checken of dit voor jou van toepassing is kun je kijken in de lijst van de Belastingdienst met vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten.
Overeenkomst tussen 0% btw en btw vrijgesteld
Zowel wanneer je het 0%-tarief hanteert als wanneer je vrijgesteld bent van btw, bereken je geen btw aan de klant. Vermeld wel duidelijk op de factuur of het gaat om het nultarief (btw: ‘0%’) of een vrijstelling (‘vrijgesteld van btw’). Dan weet jouw klant ook hoe hij of zij moet omgaan met deze factuur in de administratie.
Verschil tussen 0% btw en btw vrijgesteld
Het verschil zit in de aftrek van de voorbelasting. Bij het 0%-tarief kun je de voorbelasting aftrekken bij de btw aangifte. Oftewel: je mag de betaalde btw ook weer terugvragen. Bij vrijstelling van btw kan dit niet. Je hebt dan dus niet de rompslomp van de btw berekening en -aangifte, maar je hebt ook geen recht op aftrek van de btw die jij zelf wel hebt betaald. Het is tot slot ook mogelijk dat je zowel vrijgestelde als btw belaste diensten hebt. In dat geval ben je gedeeltelijk vrijgesteld van btw en heb je ook gedeeltelijk recht op aftrek van de voorbelasting.