Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Btw buitenland webshops | De nieuwe btw regels rondom e-commerce vanaf 1 juli 2021

De nieuwe regels rondom btw in het buitenland voor webshops vanaf 1 juli 2021

Met je webshop verkopen naar het buitenland blijft altijd een lastig verhaal. Want hoe vind je je weg in al die verschillende buitenlandse btw regels? Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe btw buitenland regels voor webshops, oftewel voor de e-commerce branche. Maar wat gaat er nou eigenlijk veranderen? Wordt verkopen naar het buitenland er juist makkelijker of moeilijker door? Je vindt er alles over in dit artikel

Wat is e-commerce?

E-commerce is een afkorting van electronic commerce. Dat wil zeggen: handel drijven via het internet. De digitale markt. Dit zie je veel in de vorm van webshops met zowel online als offline producten. Ook bij de Paperdork klanten zien we dat hier volop gebruik van wordt gemaakt en dat het steeds populairder wordt. En dan is het natuurlijk wel zo fijn om te weten waar je aan toe bent met de nieuwe regels.

Nieuwe btw buitenland regels voor webshops

Voor de e-commerce sector gaat op 1 juli 2021 de nieuwe EU btw-richtlijnen in. Voor producten die je in Nederland levert verandert er dus helemaal niks. De nieuwe regels zijn alleen van toepassing als je met je Nederlandse webshop minimaal een jaaromzet haalt van €10.000 met het leveren van producten aan consumenten in de EU-landen buiten Nederland. Consumenten verwijst in dit geval naar particulieren of ondernemers die geen btw aangifte hoeven te doen. Val je onder deze grens? Dan blijven de huidige Nederlandse btw regels dus gewoon gelden. De nieuwe regels zijn in leven geroepen om een ‘gelijk speelveld’ te creëren binnen de Europese Unie.

Goederen leveren in de EU met je webshop

Vooralsnog waren er verschillende drempelbedragen voor elke individuele EU-land. Dat is nu gelijk getrokken. Bij de nieuwe richtlijnen is er één drempelbedrag van €10.000. Dit geldt zowel voor het leveren van goederen als diensten. Als je onder deze drempel bedrag valt, mag je gewoon de Nederlandse btw regels doorvoeren. Val je boven deze grens? Dan breng je het btw tarief in rekening van het land waar je klant gevestigd is. Dat klinkt vrij ingewikkeld, maar dat wordt juist met deze regeling makkelijker gemaakt. Normaal gesproken doe je lokale btw aangifte in het land waarnaar je hebt verkocht. Met de nieuwe regels kun je je daarnaast aanmelden voor de ‘Unieregeling’ binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst.

Wat is de unieregeling?

Doormiddel van de unieregeling kun je in één keer de totale btw betalen. Elk kwartaal meld je de totale btw voor alle leveringen binnen de EU, dit hoeft dus niet afzonderlijk per EU-land. Leveringen aan Nederlandse klanten zijn daarvan uitgezonderd en geef je op in je reguliere btw aangifte. Om de unieregeling te gebruiken moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

– Je levert goederen die al in de EU zijn aan een klant in een ander EU-land;
– Je levert rechtstreeks aan klanten die geen btw aangifte doen. Dit zijn veelal particulieren, maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw aangifte hoeven doen;
– Je kunt deze regeling niet gebruiken voor margegoederen en (bijna) nieuwe vervoermiddelen, zoals auto’s en motoren. En ook niet voor ‘montageleveringen’, zoals zonneschermen;
– Je zorgt zelf voor de verzending van je producten.

Voldoe je aan deze voorwaarden en wil je van de unieregeling gebruik gaan maken? Vanaf 1 april 2021 kun jij je hiervoor registreren bij de Belastingdienst. Je kunt dit vinden onder Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je bent niet verplicht om gebruik te maken van de unieregeling. Maak je geen gebruik van de unieregeling, dan moet je dus in elk EU-land waar je producten levert afzonderlijk btw-aangifte doen. Daarvoor moet je contact opnemen met de belastingautoriteiten van die landen.

Goederen leveren naar de EU, vanuit een land buiten de EU

Verkoop je goederen van buiten de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen, dan geldt vanaf 1 juli 2021 dat je de btw aan moet geven in de landen waar de goederen naartoe gaan. Klinkt best ingewikkeld, dus dat zullen we even voor je verduidelijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dropshipping. In dat geval lever je bijvoorbeeld producten uit China via jouw webshop rechtstreeks aan particulieren in Spanje. Dan doe je in principe btw aangifte in Spanje. Maar: dat kan ook makkelijker. Namelijk met de ‘invoerregeling’ in het éénloketsysteem van de Belastingdienst. Lees verder voor uitleg van de invoerregeling.

Op dit moment hoef je geen btw te betalen voor zendingen met een waarde tot en met €22. Deze vrijstelling is niet langer van toepassing. Vanaf 1 juli moet je over elke zending die je naar de EU haalt btw betalen, ongeacht de waarde. Hierdoor wil de Europese Commissie een ‘gelijk speelveld’ creëren voor verkopers binnen én buiten de EU. Zendingen met een waarde tot en met €150 blijven echter wel vrijgesteld van invoerrechten

Wat is de invoerregeling?

Ook voor de invoerregeling kun je je registreren vanaf 1 april 2021, via Mijn Belastingdienst Zakelijk. De invoerregeling werkt grotendeels hetzelfde als de unieregeling. Je meldt elke maand de btw voor al je leveringen. En je betaalt alles in één keer. Als je gebruikmaakt van de invoerregeling betaal je geen btw bij de invoer. Ook bij de invoerregeling zijn enkele voorwaarden waar je voor de Belastingdienst aan moet voldoen:

– Je levert goederen van buiten de EU aan een klant in een ander EU-land;
– Je levert rechtstreeks aan klanten die geen btw aangifte doen. Dit zijn veelal particulieren, maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw-aangifte hoeven doen;
– De invoerregeling is er voor zendingen van maximaal €150. Kosten voor verzekering en verzending tellen niet mee. Een zending kan bestaan uit een pakket met verschillende goederen. Voor een zending gebruik je 1 transportdocument;
– Je kunt deze regeling niet gebruiken voor ‘accijnsgoederen’, zoals bier, wijn en tabaksproducten;
– Je zorgt zelf voor de verzending van je producten.

Ook voor de invoerregeling geldt dat deze niet verplicht is. Als je hier geen gebruik van kunt maken dan betaal je de btw in het land waar je de zending invoert. En als je de regeling niet wil gebruiken betaal je btw in het land waar je zending heen gaat.

Hoe werken de nieuwe btw buitenland regels voor dropshipping?

Een van de voorwaarden om aan de unieregeling en invoerregeling te voldoen is dat je zelf zorgt voor de verzending van de producten. Dat klinkt vrij logisch, maar met de groei van dropshipping wordt de grens steeds vager. Bij dropshipping verkoop je wellicht producten vanuit een Nederlandse webwinkel, die vervolgens rechtstreeks vanuit een leverancier in China naar jouw klant in Spanje worden verzonden. Dus tja: ben jij als dropshipper dan wel of niet degene die voor de verzending zorgt? Indien jij hierover een overeenkomst hebt gesloten met de leverancier van de goederen dan is het antwoord ja. Ook dropshippers kunnen dus in aanmerking komen voor deze nieuwe regelingen.

Digitale diensten leveren aan particulieren in het buitenland

Voor het leveren van digitale diensten aan particulieren geldt hetzelfde als het verkopen van goederen. Een digitale dienst houdt in dat je de dienst levert via het internet en dat er geen vorm van interactie is met jou als persoon. Ook hier geldt een drempelbedrag van €10.000. Lever je nou zowel digitale diensten en goederen aan landen in de EU dan tel je de bedragen bij elkaar op. Mits het natuurlijk wel aan particulieren of ondernemers is die geen btw aangifte hoeven te de doen. Dus stel je levert €6.000 euro aan goederen in Duitsland en €7.000 euro aan diensten in België. De totaal omzet is dan €13.000 en ligt boven het drempelbedrag. In dat geval kun je dus ook gebruikmaken van het nieuwe éénloketsysteem.

Meet Lotte! Deze student Fiscale Economie heeft een grote interesse voor belasting. Wat?! Ja echt. Dat kan best leuk zijn ;) En wat is er nou beter dan dit toe te passen in de Paperdork blogs en daarbij mensen te helpen? Wat Lotte betreft een top combinatie.

Reacties

 • 17/01/2024

  Annemarie Jonker

  Hoi Lotte, ik heb een vraag over een factuur van een van mijn klanten voor wie ik de financiele administratie doe. Zij heeft producten gekocht bij een bedrijf in Berlijn. Nu heeft ze een factuur ontvangen waarop gewoon de Nederlandse 21% btw berekend is. Hoe moet ik dit nu inboeken? Ik heb namelijk geleerd dat ik dan gewoon 21% inboek en deze ook mag terugvragen, maar ik twijfel nu of dat klopt?

  Reageren
  • 17/04/2024

   Indien er 21% Nederlandse btw is gerekend dan mag het ook gewoon op die manier in de administratie gezet worden. Let alleen wel op: sommige landen hebben dezelfde btw percentages. Daardoor kan het lijken alsof het Nederlandse btw is, maar is het in werkelijkheid buitenlandse btw.

   Reageren

Plaats reactie