Welke zorgkosten zijn aftrekbaar in 2022?
Maak jij kosten die de zorgverzekeraar niet vergoed? Dan kun je eens bekijken of je deze zorgkosten aftrekbaar zijn in 2022. Want: misschien kun je dit wel meenemen bij je jaarlijkse inkomstenbelasting. Aftrekbare zorgkosten worden van je inkomen afgetrokken, waardoor je een lager bedrag aan belasting betaalt. Wil je hier meer over weten? Lees dan even verder.
Voorwaarden aftrek zorgkosten
Maar hoe weet je eigenlijk of je überhaupt aanspraak hebt op het aftrekken van zorgkosten? Houd daarbij rekening met de onderstaande voorwaarden:
- Je mag jouw zorgkosten alleen aftrekken in het jaar waarin je de kosten betaald hebt.
- Je mag geen zorgkosten aftrekken die onder je (verplichte en/of vrijwillige) eigen risico vallen
- Je mag alleen noodzakelijke zorgkosten i.v.m. ziekte of invaliditeit aftrekken.
- Je mag enkel het deel van de zorgkosten aftrekken waarvoor je geen vergoeding kunt krijgen (van bijvoorbeeld de zorgverzekering).
- Enkel de kosten boven het drempelbedrag zijn aftrekbaar. Houd er dus rekening mee dat je niet alle zorgkosten vergoed krijgt. Het drempelbedrag wordt automatisch berekend bij de aangifte en is afhankelijk van je inkomen.
Let op: De Belastingdienst kan je vragen om de kosten aan te tonen. Bewaar dus eventuele rekeningen en bankafschriften goed!
Welke zorgkosten zijn aftrekbaar in 2022?
Voor verschillende type zorgkosten gelden verschillende regels voor of ze wel of niet aftrekbaar zijn, en welke voorwaarden er gelden. Onderstaand overzicht met de verschillende alinea’s helpt jou om te bepalen welke zorgkosten aftrekbaar zijn in 2022.
Algemene kosten
Je hebt het al een beetje kunnen lezen in de voorwaarden. Maar: algemene zorgkosten zoals de premie voor je zorgverzekering, het eigen risico en wettelijke eigen bijdragen zijn niet aftrekbaar. Dus stel je gaat naar een medisch specialist, en moet de kosten uiteindelijk zelf betalen omdat ze in je eigen risico vallen, dan is dit dus niet aftrekbaar.
Kosten voor geneeskundige hulp
De kosten voor de fysiotherapeut, tandarts, verpleging in een ziekenhuis (of andere zorginstelling) en voor de behandelingen met doorverwijzing van een arts zijn wel aftrekbaar. Maar hiervoor geldt dus wel: mits ze niet al vergoed worden vanuit de zorgverzekering en/of eventueel in het eigen risico vallen. Dit geldt ook voor de kosten van medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven, en kosten voor een ivf-behandeling. Kosten voor geestelijke gezondheidszorg en dyslexiezorg (jonger dan 18 jaar) zijn dan weer niet aftrekbaar.
Let op: voor alternatieve geneeswijzen geldt dus dat behandelingen en/of geneeswijzen alleen aftrekbaar zijn als ze zijn voorgeschreven door een in Nederland erkende arts of paramedicus.
Hulpmiddelen
Heb je een hulpmiddel nodig? Denk aan steunzolen, gehoorapparaten of een aanpassing aan een auto of fiets? Dan kun je deze in veel gevallen aftrekken bij je inkomstenbelasting. Maar let op: ook hier zijn weer voorbeelden van hulpmiddelen die niet aftrekbaar zijn. Een rollator, krukken, scootmobiel en rolstoel zijn namelijk niet aftrekbaar.
Vervoer
De kosten die je maakt om naar een arts, ziekenhuis of apotheek te verplaatsen zijn aftrekbaar. Je kijkt dan naar de werkelijke kosten (+ eventuele parkeerkosten). Voor een taxi of het OV is dat makkelijk te bepalen, voor de auto raadt de Belastingdienst aan om algemene schattingen van bijv. de ANWB te gebruiken. Daarnaast zijn ook extra reiskosten als gevolg van ziekte of handicap aftrekbaar, en onder voorwaarden ook de reiskosten van ziekenbezoek.
Overig
Wist je dat je ook een vast bedrag per dieet kunt aftrekken bij de inkomstenbelasting? Ook kunnen de kosten voor extra gezinshulp of extra beddengoed aftrekbaar zijn. Het is altijd goed om jouw zorgkosten goed te controleren, wie weet val je in één van deze categorieën.
Tip: wil je zeker weten of je jouw zorgkosten kunt aftrekken? Bekijk dan het meest actuele zorgkosten overzicht van de Belastingdienst.
Aftrek zorgkosten zelf berekenen
Alhoewel de Belastingdienst een erg handige tool heeft ontwikkelt, kun je ook zelf jouw af te trekken zorgkosten berekenen. Volg hiervoor het volgende stappenplan:
- Tel de bedragen van alle zorgkosten die aftrekbaar zijn bij elkaar op.
- Heb je recht op de verhoging specifieke zorgkosten? Tel deze dan ook bij het bedrag op.
- Trek het drempelbedrag hiervan af. Het bedrag dat overblijft mag je aftrekken van de belasting.
Al met al is het dus zeker verstandig om te checken of je nog zorgkosten hebt gemaakt die aftrekbaar zijn in 2022. Veel zorgverzekeringen verstrekken daarvoor aan het einde van het jaar ook een overzicht, waarop direct te zien is welk deel van de zorgkosten eventueel aftrekbaar is. Dit kan mooi meegenomen zijn bij je inkomstenbelasting!