Het verschil tussen een boete en belastingrente
Jouw belastingaangifte valt op de deurmat. Het te betalen bedrag komt precies overeen met wat er in de aangifte stond. Maar opeens staat er nog een extra bedrag bij: belastingrente. En dat terwijl je boekhouder uitstel had aangevraagd, en netjes binnen dat uitgestelde tijdvak jouw aangifte hebt gedaan. Hoe kan dat? Dit heeft te maken met het verschil tussen een boete en belastingrente. Hoe dat precies zit, leggen we uit in dit artikel.
Wat is belastingrente?
Belastingrente moet je zien als een vergoeding aan de Belastingdienst voor het later betalen van jouw belastingschulden. Deze schuld volgt uit een (correcte) aangifte die door jou zelf of door een correctie van de Belastingdienst is vastgesteld.
De belasting die je moet betalen wordt door hen gezien als een schuld. Zie het zo: je hebt tot je moet betalen beschikking over een geldbedrag, terwijl de Belastingdienst er niet over kan beschikken. Dat betekent dat jij in de tussentijd het geld bijvoorbeeld kan beleggen, waardoor het misschien wel meer waard wordt. Door belastingrente in rekening te brengen, krijgt de Belastingdienst hier een vergoeding voor. Het is eigenlijk een soort vergoeding voor inflatie.
Hoe werkt belastingrente?
Wanneer de belastingrente meter gaat lopen is wisselend:
- Bij de inkomstenbelasting wordt de belastingrente gerekend vanaf 1 juli na het jaar waarover de aangifte gaat. Lever jij de aangifte in voor 1 mei? Dan wordt er geen belastingrente gerekend. Bij aangiftes die na 1 mei worden ingediend en/of gecorrigeerd is die zekerheid er niet meer, omdat de Belastingdienst ook tijd nodig heeft om de definitieve aanslag op te leggen.
- Bij de omzetbelasting wordt er direct vanaf 1 januari volgend op het boekjaar belastingrente gerekend. Doe je vóór 1 april een correctie, dan voorkom je de belastingrente.
Verder wordt er ook belastingrente in rekening gebracht als je wel op tijd aangifte hebt gedaan, maar niet hebt betaald.
Verschil boete en belastingrente
Belastingrente wordt vaak door elkaar gehaald met een boete. Maar er is wel degelijk een groot verschil tussen een boete en belastingrente. Een boete krijg je als je geen inkomstenbelasting doet, te laat aangifte doet of als de aangifte onvolledig is. Je krijgt dan eerst een waarschuwing, maar daarna krijg je een flinke verzuimboete van €385.
Het grootste verschil tussen belastingrente en een boete bij jouw inkomstenbelasting is dat je belastingrente niet kunt voorkomen door uitstel aan te vragen, waarbij je dit met een boete wel kan. Eigenlijk zou je de belastingrente überhaupt niet als een boete moeten zien. Zie de belastingrente meer als rente op een schuld die je nog bij de Belastingdienst open hebt staan.
Boete en/of belastingrente voorkomen
Gelukkig zijn er in beide gevallen mogelijkheden om dit te voorkomen. Bij een boete is dit zoals je hierboven hebt gelezen eigenlijk heel simpel: uitstel aanvragen. Normaal gesproken moet je voor 1 mei de inkomstenbelasting ingediend hebben. Als je zelf uitstel aanvraagt dan krijg je uitstel tot 1 september. Indien je via je boekhouder uitstel aanvraagt dan heb je zelfs de tijd tot 1 mei een jaar later. Let op: je moet je uitstel wel vóór 1 mei van het jaar na het aangiftejaar hebben ingediend (dus in het oorspronkelijke aangiftetijdvak).
Belastingrente kun je gelukkig ook voorkomen. Dat doe je middels een voorlopige aanslag. Daarmee betaal je de belasting eigenlijk (meestal in termijnen) vooruit, en bouw je dus voor dat deel geen betalingsachterstand op. De voorlopige aanslag wordt altijd verrekend met de definitieve aanslag. Als je nog moet bijbetalen, dan kan het dus zijn dat je over dat deel alsnog rente moet betalen. Wil je dat voorkomen? Schat de voorlopige aanslag dan een beetje optimistisch in.
Let op: je bent zelf verantwoordelijk
Toch een boete of belastingrente betalen? Dat is natuurlijk altijd vervelend. Maar: je kunt jouw boekhouder hiervoor niet aansprakelijk stellen. Je bent in Nederland altijd zelf verantwoordelijk voor het indienen van je aangiftes, ook als je dit via een tussenpersoon doet. De inkomstenbelasting periode is voor boekhouders een periode van gigantische drukte. Het is vaak simpelweg onmogelijk om voor alle klanten in slechts 2 maanden aangifte te doen. De meeste boekhouders zullen automatisch uitstel voor je aanvragen. Een boete zul je dus hopelijk niet snel krijgen, maar de kans is groot dat je te maken krijgt met belastingrente. Wees dan dus zelf alert op de stappen die je kunt zetten om dit te voorkomen.