Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Eindejaarschecklist boekhouding

De eindejaarschecklist 2022 voor je boekhouding

Het jaar 2022 zit er weer bijna op! Maar voordat alle feestelijkheden beginnen is het belangrijk om eerst even de minder leuke – maar wel belangrijke 🤓 – zaken af te ronden. De jaarwisseling betekent namelijk ook dat het handig is om weer wat checks te doen voor je boekhouding. En psst: dat kan je misschien zelfs nog wat belastingeuro’s besparen. Bij deze dus voor jou dé eindejaarschecklist 2022 voor je boekhouding.

1. Bedenk of je nog wilt investeren

Heb je dit jaar al geïnvesteerd? En is je laptop, camera of telefoon aan vervanging toe? Dan kan het verstandig zijn om dit jaar nog een nieuwe investering te doen. Als je in een kalenderjaar voor meer dan €2.400 (excl. btw) investeert dan heb je mogelijk recht op de investeringsaftrek (KIA). Dat kan je een mooi extraatje opleveren als je winst hebt gemaakt. Maar: ga geen investeringen doen als je ze niet nodig hebt. Ze kosten altijd (veel) meer geld dan dat ze je in belastingvoordeel opleveren. Als klant van Paperdork zie je meteen hoe jij er met je investeringen voor staat in het resultatenscherm.

Tip: denk je dat het slim is om ook nog snel een factuurtje uit te sturen en/of een betaling te doen voor een dienst die volgend jaar pas wordt geleverd? Bespaar jezelf de moeite! Voor de inkomstenbelasting wordt gekeken naar het jaar waarin de dienst wordt geleverd.

2. Check of je nog pensioen wilt storten

Niet alleen is pensioen storten handig voor later, het kan je (afhankelijk van de methode hoe je pensioen opzij zet) ook een voordeel opleveren in de inkomstenbelasting. Daarvoor is het belangrijk om te weten wat je jaarruimte is. De jaarruimte is een deel van je inkomen dat je met belastingvoordeel mag storten. Meer storten mag altijd, maar daarover ontvang je dan geen voordeel. Je kunt daarnaast ook eventuele ongebruikte jaarruimte van de afgelopen jaren storten met voordeel. Dat wordt ook wel de reserveringsruimte genoemd. Zowel de jaarruimte als de reserveringsruimte kun je via Brand New Day gemakkelijk berekenen.

3. Is je administratie compleet?

Check heel goed of je compleet bent met je gehele administratie. Zonde als je kosten vergeet! Dan loop je namelijk belastingvoordeel mis. Loop alles dus nog eens heel goed na en kijk of je alles hebt ingevoerd, of dat je wellicht per ongeluk dingen dubbel hebt ingevoerd. Met name kilometervergoedingen, telefoonabonnementen, bank kosten, softwareabonnementen en verzekeringen worden regelmatig vergeten.

Let op: je AOV verzekering is geen zakelijke verzekering en zet je niet in je administratie, maar levert je wel belastingvoordeel op in je inkomstenbelasting. Bewaar dit jaaroverzicht dus wel goed!

4. Maak correcties voor privégebruik in je Q4 aangifte

Gebruik je middelen voor je bedrijf die je ook privé gebruikt? Denk bijvoorbeeld aan een telefoon of een laptop. In het vierde kwartaal moet je in de btw aangifte eventueel correcties maken voor privégebruik. Dus stel je had een telefoon gekocht, dan wordt daar in eerste instantie geheel de btw van teruggevraagd. In het vierde kwartaal weet je hoeveel je deze ook daadwerkelijk zakelijk hebt gebruikt, en daar maak je een correctie voor. Dit wordt verrekend met de btw die je nog moet ontvangen of betalen. Bij Paperdork regelt je cijferbaas dit voor je.

5. Tel je voorraad

Is het je ooit al eens opgevallen dat veel winkels rondom de jaarwisseling met het hele team voorraad gaan tellen? Nou, dat moet jij misschien ook wel gaan doen! Voor je inkomstenbelasting moet je namelijk weten wat de waarde van jouw voorraad is op 31 december. Het gaat dan om de inkoopwaarde, niet om de verkoopwaarde. Via webshopsoftware is dit over het algemeen gemakkelijk bij te houden en te checken in je voorraadsysteem. Maar in sommige gevallen kan het zijn dat je de voorraad nog moet tellen. Schrijf de waarde ergens op! Want ook wij zullen hier naar vragen bij de voorbereiding van je inkomstenbelasting.

6. Werk je betalingen bij

Als je ondernemer bent dan moet je in de inkomstenbelasting een balans opgeven. Daarin wordt onder andere zichtbaar of er tijdens de jaarwisseling nog facturen met openstaande betalingen zijn, of facturen die je zelf hebt ontvangen maar pas in het nieuwe jaar betaalt. Dit zijn de zogenoemde debiteuren en crediteuren. In Paperdork kun je deze betalingen heel gemakkelijk bijwerken in je to do-scherm. Maar: het is dan wel belangrijk dat je dit goed bijhoudt. Zorg ervoor dat je dit rondom de jaarwisseling dus even extra goed checkt.

7. Maak screenshots van je crypto’s

Hoewel de waarde van crypto’s het afgelopen jaar niet bepaald de goede kant op is gegaan, weten we dat ze alsnog populair zijn bij jullie. Heb je er ook in geïnvesteerd? Zorg er dan voor dat je op 1 januari screenshots maakt van je portfolio(‘s). Met name buitenlandse exchanges geven de waarde namelijk niet automatisch door aan de Belastingdienst, terwijl je wel verplicht bent om deze op te geven (mits je met je vermogen boven een bepaalde drempel zit). Dat geldt ook voor eventuele NFT’s (non fungible tokens) die je hebt aangeschaft. Bewaar de screenshots goed! Want je hebt deze pas nodig voor de aangifte over het jaar 2023, en dus nog niet voor je aanstaande inkomstenbelasting aangifte.

8. Zet geld opzij voor de inkomstenbelasting

Als ondernemer met een eenmanszaak of VOF draag je 1x per jaar belasting af over je inkomen, in tegenstelling tot werknemers waarbij dit elke maand al gebeurt. Deze belastingafdracht doe je tijdens de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, en dat is dus altijd even slikken. Word hier vooral niet door verrast! Het is verstandig om van tevoren al te checken hoeveel je naar verwachting opzij moet zetten voor de inkomstenbelasting. Je kunt altijd een globale inschatting maken via onze rekenhulp. Maak er gebruik van!

Tip: verwacht je dat mogelijk (veel) geld moet gaan betalen? Dan kan het aan te raden zijn om een voorlopige aanslag aan te vragen. Daarmee kun je voorkomen dat je veel belastingrente moet betalen.

9. In de KOR? Check of dat nog voordelig is.

Begin 2020 is de Kleineondernemersregeling (KOR) vernieuwd. Met de nieuwe KOR regeling is het ook lastiger geworden om van de regeling af te komen. Wanneer je bent aangemeld ben je verplicht om minstens 3 jaar gebruik te maken van de regeling, tenzij je jaarlijks de omzetgrens van €20.000 passeert. Begin 2023 is het 3 jaar geleden dat deze nieuwe regeling van kracht is gegaan. Daardoor kan het zijn dat als jij hier gebruik van maakt, je er wellicht weer vanaf kan. Een goed moment dus om te heroverwegen of de KOR voor jou nog wel aantrekkelijk is. Bij twijfel kun je dit natuurlijk altijd overleggen met je cijferbaas!

10. Pas volgend jaar je kilometervergoeding aan

Al jaren staat de kilometervergoeding voor auto’s en fietsen die niet op de zaak staan vast op €0,19 per kilometer. Vanaf 1 januari 2023 wordt de kilometervergoeding verhoogd naar €0,21 per kilometer*. Vergeet dit vanaf volgend jaar dus niet aan te passen in je administratie!

* Tip: de kilometervergoeding staat los van de eventuele vergoeding die jij hiervoor aan je klanten vraagt. Dat bedrag mag je helemaal zelf (in overleg met je klant) bepalen. En dus geldt daarvoor: hoe hoger, hoe gunstiger voor jou.

Fijne feestdagen!

Nu deze checklist is afgewerkt hoef jij je in elk geval over je boekhouding even geen zorgen te maken. Dus: geniet van de feestdagen! 😊 We zien je graag weer terug in het volgende jaar waarin we je natuurlijk blijven voorzien van handige boekhoudtips.

Plaats reactie