Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Voorlopige aanslag Inkomstenbelasting: alles wat je erover moet weten | Wat is een voorlopige aanslag? | Waarom krijg ik een voorlopige aanslag? | Hoe kan ik mijn voorlopige aanslag wijzigen?

Alles wat je moet weten over de voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Afgelopen week viel er bij veel mensen een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting op de mat. Dat riep behoorlijk wat vragen op merkten we in onze inbox. Want wat is zo’n voorlopige aanslag, waarom krijg je deze en hoe kun je een voorlopige aanslag wijzigen?

Wat is een voorlopige aanslag?

In een voorlopige aanslag staat hoeveel belasting je naar verwachting moet betalen of hoeveel je terugkrijgt. Let op: dit is nog niet definitief. De voorlopige aanslag is een schatting, gebaseerd op bijvoorbeeld een definitieve aanslag die je eerder hebt ontvangen. In veel gevallen wordt er in de voorlopige aanslag een maandbedrag vastgesteld. Je kunt het dus ook zien als een soort van termijnbetaling van je inkomstenbelasting waarmee je alvast een deel vooruit betaalt. Op die manier hoef je dus geen grote spaarpot aan te leggen, maar draag je elke maand alvast een beetje belasting af.

Tip: verwacht jij dat je veel belasting moet gaan betalen? Dan is een voorlopige aanslag ook handig! Als je jouw aangifte inkomstenbelasting na 1 mei indient (wat vrij gebruikelijk is bij boekhouders die tientallen aangiftes tegelijk moeten doen) dan kan het namelijk zijn dat je belastingrente moet betalen. En nee, belastingrente is wat anders dan een boete. Met een voorlopige aanslag betaal je het geld al vooraf, en hoef je je in elk geval voor dat deel geen zorgen te maken over eventuele rente.

Waarom ontvang ik een voorlopige aanslag?

Wij kregen vaak de vraag of wij de voorlopige aanslag hebben aangevraagd: nee, dat is niet het geval. Wij vragen nooit zomaar een voorlopige aanslag aan zonder dat je daar vanaf weet. De voorlopige aanslag wordt vastgesteld door de Belastingdienst. Je kunt deze krijgen nadat je een aangifte hebt gedaan, of voorafgaand aan een jaar. Dat laatste is dus nu het geval. Als je deze week een brief hebt ontvangen dan heeft dit betrekking op het aangiftejaar 2021 en dus niet op de inkomstenbelasting over 2020 die je aanstaand voorjaar moet doen.

Hoe kan ik mijn voorlopige aanslag wijzigen?

Het is allereerst goed om kritisch te kijken of het bedrag dat in de voorlopige aanslag staat overeenkomt met jouw verwachtingen. Klopt het niet of verwacht jij een grote wijziging in je inkomen? Geen enkel probleem, je kunt je voorlopige aanslag op elk moment wijzigen. Houd er wel rekening mee dat dit niet zomaar even een telefoontje naar de Belastingdienst is. Voor de wijziging van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting zal de Belastingdienst een groot aantal gegevens van je nodig hebben die een soort verkorte variant zijn van de complete inkomstenbelasting.

TIP: afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan het verstandig zijn om de voorlopige aanslag enigszins optimistisch in te vullen. Dan is de kans groter dat je na de definitieve aanslag geld terugkrijgt in plaats van dat je moet bijbetalen.

Kan ik mijn voorlopige aanslag ook stopzetten?

Je kunt je voorlopige aanslag helaas niet simpel even stopzetten. Als je verwacht dat je situatie echt gaat veranderen dan is het aan te raden om zo snel mogelijk een wijziging aan te vragen. In dat geval zal de Belastingdienst opnieuw jouw situatie bekijken en op basis daarvan je voorlopige aanslag aanpassen.

Wat is de bijdrage Zvw?

Op de voorlopige aanslag inkomstenbelasting staat voor ondernemers vaak ook een bijdrage Zvw genoemd. Dat is de bijdrage Zorgverzekeringswet. Dit is een verplichte en inkomensafhankelijke bijdrage die bijdraagt aan de begroting voor de zorgkosten. Wanneer je in loondienst zit wordt deze bijdrage al ingehouden door je werkgever. Vandaar dat deze bijdrage als ondernemer nog apart wordt benoemd.

Wanneer moet ik mijn voorlopige aanslag betalen?

In de brief met de voorlopige aanslag kun je ook vinden wanneer je deze moet betalen. In veel gevallen betaal je in termijnen, soms per automatische incasso. Maar let erop dat je in veel gevallen ook zelf een bedrag moet overmaken naar de Belastingdienst voor een bepaalde datum. Dit verschilt heel erg per persoon, lees je brief dus goed.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie