Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting | Wanneer ondernemer inkomstenbelasting

Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Als je begint met ondernemen, dan moet je meestal (afhankelijk van je rechtsvorm) belasting over je inkomsten afdragen in de inkomstenbelasting. Maar wanneer ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Is dat meteen nadat je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Spoiler alert: dat ligt iets ingewikkelder. Lees snel verder om hier meer over te weten te komen!

Hoe werkt de inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is simpel gezegd de belasting over het inkomen van particuliere belastingplichtigen. Deze belasting bestaat uit 3 boxen, maar voor dit artikel focussen we ons op box 1: je belastbaar inkomen uit werk en woning. Hier vallen de volgende inkomstenbronnen onder:

  • winst uit onderneming
  • loon uit dienstbetrekking
  • resultaat uit overige werkzaamheden

De tweede inkomstenbron is vrij duidelijk. Hier staat eventueel salaris dat je hebt ontvangen uit loondienst. Als je nog startende bent als ondernemer dan is de vraag vooral of je inkomsten vallen in het onderdeel winst uit onderneming (ondernemer) of bij resultaat uit overige werkzaamheden (bijv. een hobby).

Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Om te bepalen onder welke van de bovenstaande bronnen jouw inkomen valt, kijkt de Belastingdienst naar een aantal zaken. En om er maar meteen twee fabeltjes in te gooien:

  • Je Kvk inschrijving bepaalt niet of je een ondernemer bent voor de Belastingdienst
  • Als je een omzet hebt van minder dan €20.000 en/of niet voldoet aan het urencriterium dan betekent dit niet per se dat je geen aangifte hoeft te doen als ondernemer

Regelmatig zien we helaas dat deze conclusies onterecht getrokken worden. Laat je dus goed voorlichten! De Belastingdienst zal vooral een onderscheid willen maken tussen ondernemers (met bijbehorende risico’s) en mensen die iets hobbymatig doen.

De voorwaarden om te bepalen wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting

Om te bepalen of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet zullen ze letten op de volgende factoren:

  • Maak je winst?
    Als je structureel verlies maakt (of een heel klein beetje winst), is de kans niet groot dat je snel (meer) winst gaat maken. In dit geval ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Pas hier dus ook mee op als je een bedrijf start dat nooit ‘van de grond’ komt. Als je nooit winst maakt kan het zijn dat je jouw ondernemersvoordelen moet terugbetalen.
  • Ben je zelfstandig?
    Dit is een eis om iets een onderneming te kunnen noemen. Als er anderen zijn die bepalen hoe jij jouw onderneming moet inrichten, ontbreekt dit dus en is het geen onderneming.
  • Heb je een kapitaal?
    Om een onderneming te starten moet je beschikken over kapitaal. Dit is nodig om bijvoorbeeld te investeren in apparatuur. Als jij dusdanig kapitaal beschikbaar hebt om je onderneming een tijdje draaiende te kunnen houden, dan kan dit erop wijzen dat je een ondernemer bent.
  • Besteed je voldoende tijd aan je onderneming?
    Ja, ‘voldoende’ is een vaag begrip. Vinden wij ook 😉 Maar dat heeft de Belastingdienst bewust gedaan. Besteed je bijvoorbeeld veel tijd aan je werkzaamheden, maar maak je niet echt veel rendement? Dan is het waarschijnlijk een hobby en ben je voor de Belastingdienst meestal geen ondernemer.
  • Heb je meerdere opdrachtgevers?
    Ook dit heeft te maken met je zelfstandigheid. Als je meerdere opdrachtgevers hebt, zorg je ervoor dat je niet té afhankelijk bent. Hoe minder afhankelijk je bent, hoe groter je zelfstandigheid. Pas bij een klein aantal opdrachtgevers ook op voor schijnzelfstandigheid.
  • Maak je je onderneming bekend naar buiten?
    Als je een onderneming hebt, wil je natuurlijk dat mogelijke klanten weten van het bestaan van jouw onderneming. Dit kan op verschillende manieren, maar een simpel voorbeeld is een website of visitekaartjes.
  • Loop je ondernemingsrisico?
    Dit duidt namelijk op een onderneming. Als jij bijvoorbeeld ziek wordt, dan vallen de inkomsten meestal ook stil. Dit in tegenstelling tot een dienstverband waar je in dergelijke situaties vaak wordt doorbetaald.
  • Ben jij aansprakelijk voor de schulden?
    Als ondernemer kun je wellicht een mooie winst maken. Maar het kan natuurlijk ook de andere kant op gaan. Met een eenmanszaak of VOF kun je ook privé aansprakelijk worden gesteld voor schulden, en is er niet iemand anders waar je dit op kunt afschuiven.

Waar in de aangifte vul ik mijn inkomsten in?

Als ondernemer zou je op zijn minst moeten streven om al deze vragen met ‘ja’ te kunnen beantwoorden. In dat geval vul jij de aangifte in bij het onderdeel ‘winst uit onderneming’. Als toch blijkt dat jouw werkzaamheden meer een hobby zijn dan kun je dit kwijt bij ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Tip: check ook altijd wat voor jou de uitkomst is via deze ondernemerscheck van de Belastingdienst.

Voor- of nadelen van aangifte doen als ondernemer

Het is in de meeste gevallen geen keuze of je aangifte doet als ondernemer of niet. In sommige gevallen kan er echter beide kanten op worden geredeneerd. In the end betaal je over beide mogelijkheden gewoon belasting. Het is dus niet zo dat wanneer je jouw inkomsten invult bij het ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ dat je er geen belasting over betaalt. Eigenlijk hebben beide mogelijkheden allebei een groot voordeel en nadeel.

.

Resultaat uit overige werkzaamheden Winst uit onderneming
Voordeel
+
Je aangifte is een stuk makkelijker, en kun je doorgaans zelf doen Je hebt recht op de MKB-winstvrijstelling en mogelijke andere ondernemersvoordelen
Nadeel
Je hebt geen recht op de MKB-winstvrijstelling en eventuele andere ondernemersvoordelen Je aangifte wordt een stuk langer en complexer, doorgaans heb je hier hulp van een boekhouder nodig

Meet Bibi! Deze bijna afgestudeerde student Finance & Control vindt het enorm leuk om artikelen te schrijven. Als cijferbaas in de dop helpt ze Paperdork om financiële onderwerpen voor jullie nog beter leesbaar en begrijpelijk te maken.

Plaats reactie