
Zakelijk sparen als zzp’er: de mogelijkheden
Als zzp’er ben je niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van je werkzaamheden, maar ook voor de financiële status van je bedrijf. Een belangrijk onderdeel hiervan is zakelijk sparen. Misschien wil je wel een buffer opbouwen voor mindere tijden, sparen voor je pensioen of juist voor een zakelijke investering. Zakelijk sparen biedt verschillende mogelijkheden en voordelen. In dit artikel bespreken we een aantal opties.
Waarom is zakelijk sparen als zzp’er belangrijk?
Als zelfstandig ondernemer heb je geen werkgever die voor jou een pensioen opbouwt of een financiële buffer opbouwt voor onvoorziene gebeurtenissen. Het is daarom belangrijk om zelf financiële zekerheid te creëren.
Zakelijk sparen helpt je:
- Een financiële buffer opbouwen: denk aan onvoorziene kosten, zoals een kapotte laptop of telefoon.
- Geld opzij zetten voor belastingen: belastingen betaal je vaak pas achteraf. Wie vooraf goed zijn onderzoek doet en geld opzij zet, komt in aangifteperiodes niet voor verrassingen te staan.
- Investeringen mogelijk maken: sparen voor nieuwe apparatuur, opleidingen of groei van je onderneming is makkelijker als je daar vooraf geld voor reserveert.
- Pensioen opbouwen: denk jij alvast aan later? Het sparen voor een pensioen is erg belangrijk als zzp’er. Hoe eerder je begint hoe meer mogelijkheden er zijn.
Wat jouw doelen voor je bedrijf ook zijn: hou niet alleen rekening met nú, maar denk ook alvast aan later.
De verschillende manieren van zakelijk sparen
Er zijn verschillende manieren om zakelijk te sparen. Hieronder bespreken we enkele populaire opties.
Zakelijke spaarrekening
Een zakelijke spaarrekening is de meest eenvoudige manier om geld opzij te zetten. Het werkt vergelijkbaar met een particuliere spaarrekening, maar is gekoppeld aan je zakelijke rekening. Het voordeel hiervan is dat jouw geld deel blijft uitmaken van je ondernemingsvermogen. Daardoor hoef je dit spaargeld niet mee te tellen als (privé) vermogen in Box 3 en voorkom je (tot op zekere hoogte) eventuele vermogensbelasting. Over spaargeld op je zakelijke rekening betaal je daarom vaak minder belasting dan over spaargeld op je privé rekening. Maar: dan gaan we wel uit van geen tot beperkte rentes. Indien je namelijk rente ontvangt op je zakelijke rekening wordt dit als extra winst belast in de inkomstenbelasting, en dat kan juist weer onvoordelig zijn.
Tip: je kunt overwegen om meerdere zakelijke spaarrekeningen te openen voor verschillende doelen, zoals belastingen, investeringen of pensioen. Een methode als Profit First kan je hierbij helpen om je spaardoelen te halen en het meer inzichtelijk te maken.
Let op met overtollig zakelijk geld
Je weet nu dat je met zakelijk spaargeld eventuele belasting op privé vermogen kan ontwijken. Maar: dat weet de Belastingdienst natuurlijk ook, en daarom kan dat niet eindeloos. Voor het geld dat op je zakelijke rekening staat geldt dat je moet kunnen onderbouwen dat je dit geld nodig hebt voor bepaalde bedrijfsdoelen. Als je geen duidelijk zakelijk doel hebt voor je spaargeld dan worden dit ‘overtollige liquide middelen’ genoemd. Je bent verplicht om overtollig zakelijk geld alsnog mee te tellen bij je privé vermogen.
Privé spaarrekening
Je kunt ook overwegen om privé te sparen. Als zzp’er ben je namelijk ook niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Een privérekening gebruik je waarschijnlijk al waardoor je zonder gedoe direct kan starten met sparen. Het bespaart je de kosten van een zakelijke rekening die meestal hoger liggen. Toch raden we in de meeste gevallen aan om op een zakelijke rekening te sparen voor zakelijke doeleinden. Zoals je eerder hebt gelezen is dat in de meeste gevallen gunstiger voor de belasting. Bij een relatief hoge rentestand kan het echter juist wel voordelig zijn om te sparen op een privérekening. Je rente inkomsten worden dan belast in Box 3 (vermogensbelasting), in plaats van in Box 1 (winst uit onderneming) en dat is gunstig bij een hogere rente.
Beleggen als zzp’er
Officieel is het geen sparen, maar toch benoemen we ook de mogelijkheid om te beleggen. Dit kan namelijk ook een manier zijn om middelen op te bouwen voor later, middels misschien wel een hoger rendement. In theorie kan beleggen als eenmanszaak zakelijk, maar in praktijk gebeurt dit vrijwel altijd privé. Allereerst omdat rendementen vanaf een zakelijke rekening worden belast als extra winst uit onderneming. Die belastingtarieven liggen over het algemeen hoger dan wanneer je behaalde rendement als privé vermogen wordt belast. Daarnaast zeg je met het beleggen (voor langere termijn) als eenmanszaak eigenlijk indirect dat jouw middelen overtollige liquide middelen zijn. En zoals je eerder hebt gelezen geldt dus dat dit vermogen als privé vermogen wordt gerekend.
Pensioen sparen
Pensioen opbouwen is niets meer dan een spaarpotje maken voor later. Er zijn allerlei mogelijkheden om dit te doen. Zo kun je zelf een spaarrekening openen om hier geld voor opzij te leggen, maar wij raden altijd aan om dit bij een officiële pensioenpartij te doen. Het nadeel is dan dat je van zo’n rekening geen geld kan opnemen totdat je de pensioenleeftijd bereikt hebt, maar het voordeel is dat pensioen sparen op die manier wordt gestimuleerd met een (flink) belastingvoordeel. Je hebt bij een pensioenpartij vaak de mogelijkheid om te kiezen tussen sparen of beleggen voor je pensioen.
Geloof ons: dit wil je niet voor je uitschuiven. Zo snel mogelijk starten met inleggen kan een enorme impact hebben op het eindvermogen (vanwege het rente-op-rente effect), en het belastingvoordeel van pensioenopbouw wordt vaak onderschat.
Tip: wij zijn fan van Brand New Day. De link naar Brand New Day is een affiliate link waarmee je de kosten voor het afsluiten van een rekening (t.w.v. €45) gratis krijgt. Wij zullen echter nooit tips delen waar we niet achter staan. Wij (en veel van onze klanten) maken zelf al jaren naar volle tevredenheid gebruik van Brand New Day.
Het belangrijkste: maak een plan!
Misschien wel het allerbelangrijkste van zakelijk sparen is dat je een plan hebt. Wees je bewust van de risico’s als ondernemer, want hoeveel risico ben jij eigenlijk bereid te nemen? Kijk vooruit naar investeringen die je wilt doen, of belastingen die je moet betalen. Bedenk hoeveel je wilt sparen en hoe je dat wilt bereiken. Hoe beter je hierover nadenkt, hoe groter de kans op een gezond bedrijf.