Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Hoeveel geld mag er op mijn zakelijke rekening staan | Overtollige liquide middelen

Hoeveel geld mag er op mijn zakelijke rekening staan?

Als je al een tijdje aan het ondernemen bent dan kan het zijn dat je behoorlijk wat geld bij elkaar spaart op je zakelijke rekening. Super fijn natuurlijk! Maar zit er nou eigenlijk een max aan een buffer op je zakelijke rekening? Of heb je van je boekhouder iets gehoord over overtollige liquide middelen? In dit artikel behandelen we hoeveel geld er op je zakelijke rekening mag staan.

Zakelijk vermogen in de inkomstenbelasting

Om de vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om te begrijpen wat de gevolgen zijn van (de stand van) je zakelijke rekening op je inkomstenbelasting. Het geld dat op je zakelijke rekening staat noem je ook wel je liquide middelen. In de inkomstenbelasting komen deze terug op de balans van je onderneming. Het geld dat op je zakelijke rekening staat valt in de basis onder je zakelijke vermogen, wat betekent dat dit in principe niet meetelt voor het privé vermogen in box 3. Box 3 is het onderdeel van de inkomstenbelasting waar je belasting betaalt over je vermogen (zoals spaargeld en beleggingen) als je boven een bepaalde drempel zit. Dat zou betekenen dat je vermogensbelasting kunt ontlopen door veel geld op je zakelijke rekening te laten staan. Of toch niet?

Hoeveel geld mag er op mijn zakelijke rekening staan?

In de vorige alinea gebruikten we niet voor niets de nuancering ‘in principe’. Want ja, in principe telt het geld op je zakelijke rekening niet mee voor je privé vermogen. Maar: het is niet de bedoeling dat je onbeperkt gaat sparen op je zakelijke rekening. Financiële reserves zijn noodzakelijk voor een gezond bedrijf. Je wilt als ondernemer rekening houden met risico’s en je hebt geld nodig om bepaalde investeringen te doen. Dat is helemaal prima! Maar het moet wel redelijk zijn. Dat wil zeggen: je moet kunnen onderbouwen dat je het geld dat op je zakelijke rekening staat ook nodig hebt voor bepaalde bedrijfsdoelen. Denk dan aan het afdekken van bedrijfsrisico’s, lopende uitgaves en voornemens om te investeren. Dit moet in verhouding staan met jouw situatie en bedrijf. Een bedrijf met 10 werknemers zal waarschijnlijk een grotere buffer nodig hebben dan een zzp fotograaf.

Tip: veel zzp’ers houden op de zakelijke rekening geld apart voor het sparen voor de inkomstenbelasting. Dat is heel slim! Houd er alleen rekening mee dat de inkomstenbelasting een privé belasting is en dat het dus niet meetelt als zakelijk doel voor het geld op je zakelijke rekening.

Overtollige liquide middelen zijn privé vermogen

Geld dat op je zakelijke rekening staat waarvoor je geen duidelijk zakelijk doel hebt noem je ook wel overtollige liquide middelen. Overtollige liquide middelen moet je alsnog verplicht meenemen als privé vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting. Dat geldt ook als het geld op de peildatum op je zakelijke rekening stond. In box 3 betaal je belasting als je totale vermogen boven een bepaalde drempel zit. Je komt er niet zomaar onderuit om veel geld op je zakelijke rekening te sparen dus.

Vanaf hoeveel geld moet ik me zorgen maken?

Maak jezelf niet meteen zorgen als je geld gespaard hebt op je zakelijke rekening. Ook de Belastingdienst begrijpt heel goed dat je een buffer nodig hebt. Voor een paar duizend euro zullen ze echt niet meteen bij je aankloppen. Maar merk je dat je echt tientallen duizenden euro’s hebt gespaard? Zorg dan dat je goed documenteert welk zakelijke doel je voor het geld hebt. Kun je dit niet meer verantwoorden? Dan kun je dat deel van je geld beter overzetten naar je privé rekening.

Plaats reactie