Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Profit First methode - Profit First zzp

Alles wat je moet weten over de Profit First methode

De Profit First methode is de laatste tijd niet meer weg te denken bij onze klanten. Met name bij jonge vrouwelijke ondernemers merken we dat er volop gebruik wordt gemaakt van deze “potjes-methode”. Maar wat is de Profit First methode precies? En wat kan het je opleveren? Dat kunnen we maar aan één persoon vragen: Femke Hogema, eigenaar van Profit First Professionals, co-auteur van het Profit First boek en dé persoon die Profit First naar Nederland heeft gehaald. Nikkie interviewde haar voor dit artikel.

Femke Hogema - Profit First Methode - Interview met Paperdork

Voor de lezers die nog nooit van de Profit First methode hebben gehoord, wat is Profit First in een notendop?

Profit First is in essentie het potjes-systeem wat onze opa’s en oma’s vroeger al gebruikten. Iedere vrijdag verdeelden mijn opa en oma het weeksalaris van opa over een aantal potjes. Er ging wat geld in het potje voor de boodschappen, een deel in het potje voor de woonlasten, er was een apart potje voor de kolenboer en er was een potje voor kleding voor de kinderen. Als oma boodschappen ging doen, nam ze alleen het geld mee uit het potje ‘boodschappen’, en ze gaf geen geld uit wat voor andere doelen was bedoeld. Profit First is hetzelfde systeem, alleen dan voor je zakelijke geld. En in plaats van potjes of enveloppen, heb je meerdere bankrekeningen. Voor ieder doel één.

Welke doelen heeft je zakelijke geld volgens de Profit First methode?

De 4 basisdoelen van je zakelijke geld zijn volgens Profit First: Winst, Salaris, Belastingen en Kosten. Je hebt minimaal 5 bankrekeningen. Een rekening waar je klanten de factuur naar overmaken: dat is de Ontvangstenrekening. Eens per twee weken verdeel je al je ontvangsten (je omzet dus eigenlijk) over de 4 doelen van je geld: Winst, Salaris, Belastingen en Kosten. Je betaalt vervolgens de rekeningen van leveranciers uit het kostenpotje, de belastingaanslagen uit het belastingenpotje en je maakt iedere maand een salaris over naar je privé rekening uit het salarispotje.

.. En het winstpotje dan?

Het winstpotje is geweldig. Je reserveert daar van iedere euro die je omzet minstens 1% winst. Maar het kan ook wel 5% of meer zijn. Eens per kwartaal neem je de helft van die winst als bonus. Je keert het letterlijk aan jezelf uit – om iets leuks van te doen. Mooie schoenen, een mooi boek, een weekendje weg, alles kan. Als het maar leuk is. De andere 50% parkeer je op een zakelijke spaarrekening. Je spaart daar voor 3 dingen: Een buffer, je oude dag en winstgevende investeringen.

Nooit meer uitgeven dan er binnenkomt dus! Is de Profit First methode voor iedereen geschikt?

Ja, in mijn ogen wel. De meeste ondernemers ervaren dat Profit First drie dingen voor ze doet: Het geeft heel veel rust. Je hoeft je eigenlijk nooit meer zorgen te maken over geld. Het geeft ook super veel inzicht. Inzicht in waar je geld aan kunt uitgeven, maar ook of je verdienmodel wel winstgevend is. En tot slot maken ondernemers daadwerkelijk meer winst. Doordat je de winst eerst neemt, in plaats van te hopen dat het een restje is wat aan het einde van de rit overblijft, ga je veel beter met geld om en maak je echt meer winst.

Hoe ben je zelf met Profit First in aanraking gekomen?

Ik las in 2015 het gratis E-book wat ik van een Amerikaanse relatie toegestuurd kreeg. De titel sprak me aan – ik ben dol op winst – en ik was meteen verliefd op het systeem. Ik vroeg me ook af hoezo we dit zelf niet hadden bedacht. Het is zo logisch! Ik heb het systeem binnen 2 weken geïmplementeerd en nooit meer losgelaten. Maar ik voelde ook: dit zouden alle ondernemers moeten kennen. Ik ben toen naar de USA gevlogen om kennis te maken met Mike Michalowicz (de grondlegger van Profit First) en ik heb aangegeven dat ik het systeem naar Nederland wilde halen. In 2016 heb ik dat daadwerkelijk gedaan en ondertussen werken er naar schatting ruim 30.000 Nederlandse en Belgische ondernemers met het systeem. Daarnaast heb ik ruim 70 boekhouders, accountants en business-experts opgeleid tot Profit First Professional.

Wat is de eerste stap die ondernemers kunnen zetten als ze met het systeem willen werken?

Ik zou ze aanraden het boek te lezen of te luisteren. Op de Profit First website staat zowel het boek als het luisterboek, maar je kunt er ook de belangrijkste hoofdstukken gratis downloaden. Als ondernemers er echt mee aan de slag willen, raad ik ze aan om de online training te doen.

Tip van Paperdork: als je op zoek bent naar een zakelijke rekening waarmee je de Profit First methode kunt toepassen dan raden wij Knab aan waarmee je heel gemakkelijk en zonder extra kosten verschillende spaarpotjes kunt maken. Heb je een VOF of BV? Dan zou je Bunq kunnen overwegen waar er standaard 25 rekeningen in het pakket zitten.

Plaats reactie