Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

ZZP pensioen mogelijkheden | welke manieren zijn er om als zzp'er pensioen op te bouwen? | belastingvoordeel | design by Freepik

Welke mogelijkheden zijn er om mijn ZZP pensioen te regelen?

Als zelfstandige niet zo vanzelfsprekend: je ZZP pensioen. Het lijkt soms nog ver weg, maar ooit zul je je erin moeten gaan verdiepen. En beter start je daar op tijd mee. Want wist je dat je in sommige gevallen ook een belastingvoordeel kunt halen door pensioen te sparen? In dit artikel zetten we de meest gangbare manieren om als ZZP’er pensioen te sparen op een rijtje, inclusief voor- en nadelen. Zo kun jij bepalen wat voor jou de meest fijne manier is om je ZZP pensioen op te bouwen.

Zelf geld sparen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf iedere maand geld opzij te zetten in een spaarpotje. Het voordeel daarvan is dat je zelf toegang hebt tot je geld en dat je het er indien nodig weer af kunt halen. Er zitten echter ook twee nadelen aan zelf geld sparen voor je pensioen. Wanneer je zelf spaart telt dit spaargeld mee als je vermogen en betaal je hier dus eventueel vermogensbelasting over (zie ook de alinea over beleggingen). Daarnaast levert zelf sparen je geen belastingvoordeel op.

Banksparen

Een alternatief van zelf sparen is banksparen. Met banksparen spaar je op een aparte pensioenspaarrekening. Het voornaamste verschil met een gewone spaarrekening is dat deze rekening als het ware bevroren wordt tot je pensioen wordt uitgekeerd. Tot die tijd kun je dus niet zomaar geld van de rekening afhalen. Je moet dus zeker weten dat je dit geld kunt missen. Het voordeel is dat je bij banksparen wél een belastingvoordeel krijgt en dat je hierover geen vermogensbelasting hoeft te betalen.

Zelf geld beleggen

Iets waar steeds meer aandacht voor komt is om zelf geld te beleggen. De rente op sparen is vrijwel 0 en dat maakt beleggen interessant. Helemaal wanneer je nog jong bent en kunt profiteren van het rente-op-rente effect. Er zitten risico’s verbonden aan beleggen, maar het potentiele rendement kan groot zijn. Het is dus wel verstandig om je meer te verdiepen in beleggen voordat je hiermee aan de gang gaat. Als je zelf belegt dan levert dit je geen belastingvoordeel op, tenzij je voor specifieke groene beleggingen kiest. Daarnaast betaal je over beleggingen mogelijk vermogensbelasting. De regels voor belasting over beleggingen lees je in deze blog.

Lijfrenteverzekering

Een lijfrenteverzekering is eigenlijk een moeilijk woord voor een soort pensioenspaarpotje via een verzekeraar. Je legt een periodiek bedrag in waarmee je vermogen voor je pensioen kunt opbouwen. Het is ook mogelijk om eenmalig een groter bedrag in te leggen, in dat geval spreek je over een koopsompolis. Het opgebouwde vermogen kun je op een later moment laten uitkeren. De premie van een lijfrenteverzekering is fiscaal aftrekbaar in de inkomstenbelasting, mits deze aan een aantal voorwaarden van de Belastingdienst voldoet. Een lijfrenteverzekering lijkt in die zin dus op banksparen. Het grootste verschil is dat een verzekeraar je geld gaat beleggen. Het risico is daarmee hoger dan bij banksparen, maar het potentiele rendement ook.

ZZP pensioenfondsen

Ook als ZZP’er is het mogelijk aan te sluiten bij een ZZP pensioenfonds. In de kern werkt dit hetzelfde als een lijfrenteverzekering, alleen in een pensioenfonds zit je collectief met andere ZZP’ers. Daardoor zijn de kosten van een pensioenfonds over het algemeen lager, en de potentiele opbrengsten groter. Ook voor het ZZP pensioenfonds geldt dat de kosten aftrekbaar zijn.

Fiscale oudedagreserve (FOR)

De fiscale oudedagreserve – ook wel de FOR – is een regeling waarmee je een deel van je winst opzij kunt zetten voor bijvoorbeeld je pensioen. Op korte termijn betaal je daardoor minder belasting. Wij zijn echter geen voorstander van het gebruik van deze regeling. Wat veel ondernemers niet weten is dat het namelijk een verschuiving is van belasting. Je betaalt de belasting namelijk wel op het moment dat het bedrag alsnog wordt uitgekeerd. Ook als je bijvoorbeeld stopt met je onderneming moet je deze belasting alsnog – op het moment van stoppen – betalen. Het lijkt daardoor op korte termijn een gunstige regeling, maar uiteindelijk kun je het dus eigenlijk niet echt een belastingvoordeel noemen.

Hypotheek aflossen

Een alternatief voor het opbouwen van je pensioen is het aflossen van je hypotheek. Op die manier beperk je jouw vaste lasten in de toekomst. Veel ondernemers combineren deze manier van aflossen met een andere manier om ZZP pensioen op te bouwen. Het hoeft dus zeker niet altijd zo te zijn dat je maar één van deze mogelijkheden kiest. Door via meerdere wegen aan je pensioen te werken spreid je immers ook je risico.

Blijven werken naast je pensioen

Mocht je je werk nou écht heel leuk vinden dan kun je tijdens je pensioen ook nog altijd blijven werken. Dat heeft geen invloed op de AOW die je ontvangt. Je betaalt er alleen t.z.t. inkomstenbelasting over. Persoonlijk zullen wij alleen niet aanraden om hiervan uit te gaan. Liever spaar je genoeg voor je pensioen en kun je in de toekomst nog beslissen of je wel of niet wilt blijven werken.

Welk pensioenkosten zijn aftrekbaar?

Het is goed om je te beseffen dat – van de mogelijkheden om ZZP pensioen te sparen met belastingvoordeel – je niet onbeperkt belastingvoordeel kunt krijgen. Op basis van je salaris wordt er een jaarlijks een bedrag gerekend dat je fiscaal voordelig kunt investeren in je pensioen. Meer inleggen kan, maar daarover ontvang je dan geen belastingvoordeel meer. Hoe dat precies zit, en welk bedrag je maandelijks mag inleggen lees je in deze blog.

Tip

Zelf regelen wij ons pensioen onder andere via Brand New Day. Wat ons betreft een fijne en moderne broker om dit te regelen met goede service. Enerzijds ontvang je ook hier belastingvoordeel over je inleg en betaal je er geen vermogensbelasting over, maar je kunt potentieel ook goed rendement halen. Je bepaalt daarin helemaal zelf welk risico je wilt nemen.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie