5 tips in je zoektocht naar een boekhoudprogramma voor ZZP
Niet onze meest favoriete bezigheid, al die verplichte administratie bij het ondernemen. Er zijn tal van boekhoudprogramma’s beschikbaar voor ZZP. Wij geven je 5 tips waar je op moet letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma!
Bedenk hoe jij financieel inzicht wilt krijgen
Misschien wel het allerbelangrijkste voor jou als ondernemer: financieel inzicht. Natuurlijk houden we allemaal onze administratie bij omdat het verplicht is voor de Belastingdienst, maar het belangrijkste is om te weten hoe jij er als bedrijf financieel voorstaat. De meeste boekhoudprogramma’s werken met dashboards of resultatenoverzichten om jou hier inzage in te geven. De een visueler dan de ander. Bedenk goed welke gegevens jij inzichtelijk zou willen hebben, en hoe makkelijk deze gegevens te interpreteren zijn bij de verschillende aanbieders.
Kies voor een aanbieder met een bonnetjesscanner
Bonnetjes, bonnetjes… Ze liggen overal! En dat moet ook, want de Belastingdienst hanteert immers een bewaarplicht van 7 jaar. Het is natuurlijk altijd een goed idee om deze bonnetjes goed te bundelen en te bewaren. Maar wist je dat veel aanbieders een functie hebben om bonnetjes in te scannen en online te bewaren? Super gemakkelijk en het is ook nog eens heel veilig! In je eigen huis kun je ze namelijk kwijtraken, terwijl er online vaak automatische back-ups worden gemaakt. Extra tip: sommige aanbieders werken zelfs met automatische tekstherkenning om het scannen nóg sneller en gemakkelijker te maken.
Ga voor een online programma
Boekhoudprogramma’s worden aangeboden in verschillende soorten en maten. De meer traditionele programma’s moeten vaak worden gedownload en staan op je computer, terwijl de moderne boekhoudprogramma’s werken vanuit de cloud. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee, zeker voor ZZPers! Zo kun je overal en altijd je administratie bijwerken (mits je natuurlijk wel verbonden bent met het internet 😉 ), ontvang je automatisch de laatste updates en features en worden er vaak automatische back-ups van je administratie gemaakt. Werk je met een boekhouder? Dan heeft ook hij of zij altijd de laatste stand van zaken bij de hand.
Let op het gebruiksgemak
Ontzettend belangrijk bij boekhoudprogramma’s is het gebruiksgemak. Boekhouding is al moeilijk genoeg, en daar moet jij als ondernemer zoveel mogelijk van ontzorgd worden. Hoe zien de interfaces van de applicatie eruit en kan ik hier gemakkelijk mee werken? Is het intuïtief? De gebruiksvriendelijkheid van de applicatie is vaak het eerste waar op gelet wordt. In de wereld van boekhouding wordt echter ook nog regelmatig met moeilijke woorden gesproken. Let er dus ook goed op of alles is uitgelegd op een manier dat het voor jou begrijpelijk is.
Kijk verder dan prijs
Het is heel verleidelijk om op prijzen af te gaan bij de keuze van een boekhoudprogramma. Maar kijk hier alsjeblieft kritisch naar! De ene aanbieder vermeld prijzen per maand, de andere per jaar. En wat krijg je voor deze prijs? Een lage prijs per maand betekent meestal geen aanvullende ondersteuning (dus: alles zelf doen). Veel ondernemers werken met een boekhouder of accountant. Niet alleen om te helpen bij de aangiftes, maar ook om ze te voorzien van financieel advies. Maar dat gaat nog vaak op basis van uurtje factuurtje. Niet echt fijn als je vervolgens alsnog honderden euro’s kwijt bent aan aanvullend advies waar je geen rekening mee had gehouden.
Wil je weten of jij een boekhouder nodig hebt? Ook daar hebben we een blog over geschreven.
FreshDigital
Dankjewel voor deze tips over boekhoudprogramma’s! Heb er veel aan gehad