Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Belasting over je ZZP salaris | Salaris uitkeren als ZZP'er | Loonbelasting zzp

Belasting over je ZZP salaris: hoe zit dat?

Als ZZP’er is het vaak onduidelijk hoe het werkt met het ‘uitkeren’ van salaris. Het is vaak niet precies duidelijk wanneer je nou belasting over je ZZP salaris gaat betalen. En spoiler alert: veel mensen denken dat het om het bedrag gaat wat je stort naar je privérekening, maar dat is niet het geval. In deze blog leggen we je uit hoe het wél zit

Belasting bij salaris als werknemer

Voor een werknemer is het vrij simpel, je werkgever houdt een gedeelte van je salaris in als loonbelasting. Dat is het eigenlijk het verschil tussen het bruto salaris dat je afspreekt tijdens de onderhandelingen, en het netto bedrag wat je uiteindelijk overhoud. Het netto bedrag op je rekening is dan ook meteen je besteedbare inkomen. Dit is het geval wanneer je in loondienst bent, maar ook wanneer je bijvoorbeeld een BV hebt en in dienst bent van je eigen bedrijf.

Belasting bij salaris als ZZP’er

Als ZZP’er ben je niet in loondienst. Officieel gezien spreek je dus met een Eenmanszaak of VOF helemaal niet van een salaris. Dit betekent dat je dus ook geen loonbelasting hoef te betalen over je ZZP salaris. En daar zit ook een voordeel aan: je hoeft namelijk ook geen salarisadministratie bij te houden! Oké, geen salarisadministratie en geen loonbelasting dus. Dat klinkt too good to be true 😉 En dat is het ook, want uiteindelijk betaalt natuurlijk iedereen belasting.

Belasting in de vorm van inkomstenbelasting

Iedereen moet inkomstenbelasting betalen. Als je alleen in loondienst werkt dan houdt je werkgever dit al grotendeels in. Als zelfstandige dan moet je de belasting over je ZZP ‘salaris’ nog zelf betalen. Maar waarover? Als ZZP’er met een eenmanszaak of VOF betaal je belasting over jouw bedrijfswinst. Jouw bedrijfswinst is je omzet minus de kosten. Daarnaast heb je als ondernemer wellicht nog recht op een aantal aftrekposten die de winst verlagen. Eigenlijk bereken je in de inkomstenbelasting aangifte dus het verschil tussen je bruto en netto inkomen. Het maakt hiervoor niet uit of je het hebt overgezet naar je privérekening. Dat staat er helemaal los van, en vandaar dat je als ZZP’er niet rechtstreeks belasting betaalt over salaris. Met een Eenmanszaak of VOF mag je jezelf dus ‘salaris’ uitkeren zo vaak en zo veel je maar wilt, zonder dat dit effect heeft op je aangiftes. De winst uit onderneming neem je jaarlijks netjes mee in de aangifte inkomstenbelasting en daarna weet je dus eigenlijk pas wat je netto salaris is geweest.

Wat moet je opzij zetten voor de inkomstenbelasting?

Dat is dus ook wel een dingetje.. Want in tegenstelling tot loonbelasting wat bij het loon wordt ingehouden, moet je er nu zelf voor zorgen dat je aangifte doet over de bedrijfswinst. Jouw inkomen wordt door je klant betaald en de Belastingdienst heeft recht op een deel van dat geld. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt, omdat je dus eigenlijk nog het verschil tussen je bruto en netto inkomen moet afdragen. In dit artikel kun je lezen waar jij rekening mee moet houden. Daarnaast kun je er voor kiezen om een voorlopige aanslag aan te vragen als je het fijn vindt om deze belasting alvast maandelijks vooruit te betalen, in plaats van één groot jaarlijks bedrag.

Meet Lotte! Deze student Fiscale Economie heeft een grote interesse voor belasting. Wat?! Ja echt. Dat kan best leuk zijn ;) En wat is er nou beter dan dit toe te passen in de Paperdork blogs en daarbij mensen te helpen? Wat Lotte betreft een top combinatie.

Reacties

  • 01/08/2024

    Docus Koks

    Wat moet ik als ondernemer aan de belasting afdragen voor ZZP-er die ik in dienst heb?

    Reageren
    • 07/10/2024

      Bedoel je loonheffingen? Het idee van iemand als zzp’er inhuren is juist dat je dit niet betaalt namelijk. Daar is de zzp’er zelf verantwoordelijk voor, en daardoor betaal je meestal een hoger (uur)tarief. De zzp’er stuurt jou in principe gewoon een factuur voor de gewerkte uren, met daarover btw gerekend. Die btw moet je afdragen. De kosten kun je opnemen als zakelijke kosten in je administratie.

      Reageren

Plaats reactie