Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Paperdork | Boekhouding voor ZZP & VOF

Zo bereken je wat je opzij moet zetten voor de Inkomstenbelasting

Het is weer maart en dat betekent in ondernemersland dat het weer tijd is voor het minst favoriete onderdeel van de boekhouding: de aangifte Inkomstenbelasting. Door veel ondernemers zal er weer geld betaald moeten worden aan de Belastingdienst. En of je het nou uitbesteed aan een boekhouder of zelf doet: het is altijd fijn om te weten wat je opzij moet zetten. Eigenlijk had je dat natuurlijk allang moeten doen, maar toch 😉

Hoeveel moet ik opzij zetten?

Het is niet zo gemakkelijk om met één percentage te benoemen hoeveel jij van je inkomsten opzij moet zetten voor je aangifte Inkomstenbelasting. Dit hangt namelijk heel erg af van de situatie. Niet alleen als ondernemer, maar ook privé. Zo maakt het uit of je een koopwoning hebt, hoeveel spaargeld en beleggingen je hebt en of je bijvoorbeeld nog geld aan goede doelen hebt gegeven. Los hiervan zijn er nog tientallen factoren die van invloed zijn op de hoogte van jouw aanslag.

Een grove indicatie voor de aangifte Inkomstenbelasting

Er zijn gelukkig wel trucjes om toch een indicatie te krijgen van wat jij moet gaan betalen. Allereerst kun je met wat simpele berekeningen een grove indicatie krijgen van het geld dat je opzij moet zetten. Deze manier van berekenen is het snelst en geeft je een snelle indicatie. Over het algemeen zit je hiermee aan de veilige kant, maar let op: er is een kleine kans dat je toch meer moet betalen (bijvoorbeeld wanneer je veel aandelen bezit). We gaan er in deze berekening even vanuit dat je voldoet aan het urencriterium en de AOW leeftijd nog niet bereikt hebt.

Als uitgangspunt bereken je hoeveel je totaal in dit jaar hebt verdiend. Vervolgens bekijk je in welke categorie je zit:

  • Minder dan €25.000: zet 5% van je inkomsten opzij.
  • Tussen de €25.000 en €50.000: zet 25% van je inkomsten opzij.
  • Tussen €50.000 en €80.000: zet 35% van je inkomsten opzij.
  • Meer dan €80.000: zet 44% van je inkomsten opzij

Een meer nauwkeurige indicatie voor de aangifte Inkomstenbelasting

Als je een wat nauwkeurige inschatting wilt van wat je opzij moet zetten dan raden we je aan om onze rekenhulp te gebruiken. De rekenhulp is samengesteld door onze cijferbazen. Je vult je eigen gegevens in en op de achtergrond wordt berekend welk percentage jij opzij moet zetten. Maar ook hier geldt: better safe than sorry. Het blijven indicaties, dus als je liever op safe speelt is het verstandig om iets extra opzij te zetten.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie