Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Fout in de btw aangifte | Foutieve btw aangifte | Fout in de omzetbelasting | Correctie btw aangifte | Correctie omzetbelasting

Oeps, een fout in mijn btw aangifte. Wat nu?

Fouten maken is menselijk en komt op elk vlak voor, maar hoe los je het op? Het kan voorkomen dat je een fout maakt in je btw aangifte. Je ziet bijvoorbeeld een factuur over het hoofd of geeft teveel of juist te weinig aan. Geen paniek! Indien dit gebeurt kan dit gemakkelijk aangevuld of gewijzigd worden. In dit artikel vertellen we je hoe je dat doet.

Een fout van minder dan €1000

Gaat het om een bedrag van €1000 (let op: het gaat in dit geval om btw) of minder? Dan mag je dit verwerken in de eerstvolgende aangifte. Je corrigeert als het ware je nieuwe aangifte met de bedragen die je wilt herstellen. Hiervoor hoef je dus geen ingewikkelde extra formulieren in te vullen of contact op te nemen met de Belastingdienst. In de Paperdork app is het handig om in de omschrijving te benoemen dat het om een correctie gaat. Dan weet je cijferbaas meteen dat we dit in de volgende aangifte moeten verwerken.

Een fout van meer dan €1000

Na het verzenden van de btw aangifte is het alleen mogelijk om wijzigingen of aanvullingen van boven de €1000 toe te passen met een zogenaamde suppletie. Met een suppletie kun je als het ware een nieuwe aangifte doen. Heb je de fout dit jaar of ergens in de afgelopen 5 jaar gemaakt? Dan ben je zelfs verplicht dit te melden. Het suppletieformulier is gemakkelijk op de site van de Belastingdienst te vinden. Je gaat naar ‘inloggen voor ondernemers’ op Belastingdienst.nl en kiest daar voor ‘overige formulieren’. Bij Paperdork kunnen wij voor je regelen dat er netjes een suppletie wordt ingediend.

Hoe werkt een suppletie?

In het suppletieformulier ga je de verbeterde gegevens doorgeven. Daarnaast geef je ook de andere gegevens aan die hetzelfde zijn gebleven. Eigenlijk een soort nieuwe (complete) btw aangifte dus. Het enige verschil is dat je een ‘Saldo al aangegeven bedrag over dit suppletietijdvak’ moet invullen. Dit is dus het gehele bedrag wat je in de eerste (foute) aangifte hebt ingevuld.

Hoe wordt de fout in de btw aangifte verrekend?

Door middel van een brief laat de Belastingdienst binnen enkele weken weten of je geld terugkrijgt. Deze brief wordt de teruggaafbeschikking genoemd. Indien van toepassing, wordt het geld teruggestort op de rekening na het versturen van de teruggaafbeschikking. Het kan ook verrekend worden met openstaande belastingschulden. Indien je te weinig btw hebt aangegeven, is het belangrijk dat je niet meteen het geld overboekt. Het is belangrijk dat je eerst de suppletie indient. Na het versturen van dit formulier, is het aan de Belastingdienst om een naheffingsaanslag te sturen. De Belastingdienst zal dit binnen 8 weken doen. Als je deze ontvangen hebt, kun je het geld gaan overboeken.

Krijg ik een boete als ik een fout heb gemaakt?

Het kan zijn dat je mogelijk belastingrente en een boete moet betalen bij het herstellen van je fout in de btw aangifte (in het geval van een suppletie). De Belastingdienst ziet jouw suppletie namelijk eigenlijk als een goede aangifte die ‘te laat’ is ingediend. Je hoeft geen belastingrente te betalen als je:
– Binnen 3 maanden na afloop van het jaar waarin je de btw moest betalen de suppletie inlevert;
– Binnen het jaar de te weinig aangegeven btw aanpast.

Het is dan wel nog mogelijk dat je een verzuimboete ontvangt. Dat is een boete van 5% van het btw bedrag. Ook hier zijn enkele uitzonderingen op. Je krijgt geen verzuimboete als je aan één of beide van de volgende voorwaarden voldoet:
– Het bedrag wat je nog moet betalen is €20.000 of lager;
– Het bedrag is niet meer dan 10% van de betaalde btw.
Mocht je te weinig btw hebben aangegeven én ook geen suppletieformulier hebben ingevuld, dan kun je een vergrijpboete krijgen. De vergrijpboete ligt meestal hoger dan een verzuimboete.

Meet Lotte! Deze student Fiscale Economie heeft een grote interesse voor belasting. Wat?! Ja echt. Dat kan best leuk zijn ;) En wat is er nou beter dan dit toe te passen in de Paperdork blogs en daarbij mensen te helpen? Wat Lotte betreft een top combinatie.

Plaats reactie