De eindejaarschecklist voor je boekhouding
Het jaar is bijna ten einde. Maar voordat je aanschuift bij het kerstdiner raden wij je aan om deze eindejaarschecklist voor je boekhouding nog even door te nemen. Er zijn namelijk nog een aantal zaken die handig zijn om te regelen voor je boekhouding voordat het jaar ten einde is. Én misschien kan het je hier en daar nog wel wat belastingeuro’s besparen.
1. Check of het handig is om nog te investeren
Heb je dit jaar al een investering gedaan en is jouw laptop of telefoon binnenkort aan vervanging toe? Dan kan het handig zijn om die investering nog dit jaar te doen. In dat geval kom je namelijk misschien over de grens van €2.400 (excl. btw) voor de investeringsaftrek (KIA). Als klant van Paperdork kun je dit met één oogopslag zien in je resultatenscherm. De KIA regeling zal je geen gouden bergen opleveren, maar is wel mooi meegenomen. Ga geen investeringen doen als je het eigenlijk niet nodig hebt. Het zal je altijd meer geld kosten, dan dat het je oplevert aan belastingvoordeel.
2. Bedenk of je nog een elektrische auto wilt rijden
Als jij nog graag een elektrische auto wilt rijden dan is het verstandig om dit nog op heel korte termijn serieus te overwegen. Als je nog dit jaar een elektrische auto op kenteken zet, dan betaal je hierover 12% bijtelling. Met een kentekenregistratie vanaf 2022 wordt de bijtelling verhoogd naar 16%. Bij sommige dealers kun je begin 2022 nog auto’s kopen waarbij nog dit jaar het kenteken geregistreerd is.
3. Bedenk of je nog pensioen wilt storten
Pensioen storten is niet alleen fijn voor later, het is ook gunstig voor je inkomstenbelasting. Althans, veel vormen van pensioen sparen. In dit artikel kun je zien welke manieren er zijn, en welke manieren je eventueel een voordeel opleveren. Om een belastingvoordeel te ontvangen is het handig om te weten wat je jaarruimte is. Je jaarruimte is een deel van je salaris dat je met belastingvoordeel kunt storten voor je pensioen. Daarnaast kun je ook nog een deel van je ongebruikte jaarruimte van de afgelopen jaren storten met belastingvoordeel. Dat noemen ze ook wel je reserveringsruimte. Zowel de jaarruimte als de reserveringsruimte kun je via Brand New Day gemakkelijk berekenen.
4. Check of je administratie compleet is
Weet je zeker dat je administratie compleet is? Het is zonde als je kosten vergeet in te voeren, en je daardoor belastingvoordeel misloopt. Loop dus je kosten nog een keer goed na en bedenk of je ze allemaal hebt ingevoerd. Met name kilometervergoedingen, telefoonabonnementen, bank kosten, softwareabonnement en verzekeringen worden regelmatig vergeten. Let op: je AOV verzekering is geen zakelijke verzekering, maar levert je wel belastingvoordeel op in je inkomstenbelasting.
5. Maak eventuele correcties voor privégebruik
In het vierde kwartaal moet je in de btw aangifte eventueel correcties maken voor privégebruik. Als jij dus een laptop hebt gekocht als investering dan vraag je in eerste instantie de gehele btw daarvan terug. In het vierde kwartaal bepaal je in hoeverre je dergelijke investeringen ook privé gebruikt en maak je daarvoor een correctie. Dit wordt verrekend met de btw die je nog moet ontvangen of betalen. Bij Paperdork regelt je cijferbaas dit voor je.
6. Tel je voorraad en bepaal de (inkoop)waarde
Heb je een webshop of houd je op een andere manier voorraad bij? Dan moet je voor je inkomstenbelasting straks weten wat de waarde van jouw voorraad is op 31 december. Via webshopsoftware is dit over het algemeen gemakkelijk bij te houden en te checken in je voorraadsysteem. Maar in sommige gevallen kan het zijn dat je de voorraad nog moet tellen. Voor de Belastingdienst is het in elk geval van belang om te weten wat de inkoopwaarde van je voorraad is, dat is dus wat anders dan de prijs waarvoor je de voorraad (door)verkoopt.
7. Werk je betalingen bij
Voor je inkomstenbelasting is het ook van belang om te weten welke facturen er nog open stonden tijdens de jaarwisseling. Misschien heb jij in december facturen verstuurd die nog niet betaald zijn door je klant, of misschien heb je zelf facturen ontvangen die je pas in januari wilt betalen. Dit zijn de zogenoemde debiteuren en crediteuren. Zorg ervoor dat je deze goed hebt bijgewerkt in je boekhoudprogramma rond de jaarwisseling. Deze komen namelijk allemaal terug in je aangifte.
8. Maak screenshots van je crypto’s en/of NFT’s
Crypto’s waren dit jaar weer populairder dan ooit. Heb je er ook in geïnvesteerd? Zorg er dan voor dat je op 1 januari screenshots maakt van je portfolio(‘s). Dat geldt ook voor eventuele NFT’s (non fungible tokens) die je hebt aangeschaft. Digitale valuta en NFT’s vallen namelijk in box van je inkomstenbelasting, en daarvoor is de waarde op 1 januari van belang. Omdat cryptovaluta in de meeste gevallen niet automatisch worden doorgegeven aan de Belastingdienst moet je dit zelf doen.
9. Zet geld opzij voor de inkomstenbelasting
De inkomstenbelasting is als ondernemer altijd even slikken. Waar je in loondienst direct al je belasting afdraagt doordat je het geld netto op je rekening gestort krijgt, doe je dit als ondernemer 1x per jaar. En dat is tijdens de inkomstenbelasting. Het is dus verstandig om er van tevoren alvast rekening mee te houden hoeveel je daarvoor opzij moet zetten. In dit artikel hebben we daar meer over geschreven, en je kunt het ook direct uitrekenen via onze rekenhulp.
10. Geniet van de feestdagen!
Hoe moeilijk het soms ook is om los te komen van je werk als ondernemer, vergeet vooral ook niet om te genieten van de feestdagen 😉 Na het afwerken van deze checklist hoef jij je in elk geval over je boekhouding geen zorgen meer te maken. Dus: een fijne kerst en jaarwisseling, en tot in het nieuwe jaar!