
Is assurantiebelasting aftrekbaar en is dit hetzelfde als btw?
De term assurantiebelasting wordt tot op de dag van vandaag nog erg vaak door de war gehaald met btw. Maar (spoiler alert): het is eigenlijk iets heel anders. Vaak wordt een verzekering daarom onterecht met 21% btw in de administratie ingevoerd, terwijl het eigenlijk 0% btw zou moeten zijn. Tijd voor verheldering! In dit artikel lees jij of assurantiebelasting aftrekbaar is en voor welke verzekeringen dit van toepassing is.
Wat is assurantiebelasting, hetzelfde als btw?
Assurantie is een ander woord voor verzekering. Assurantiebelasting is een verplichte belasting die je betaalt op verzekeringen, en die de verzekeraars weer moeten afdragen aan de overheid. Het is een compleet andere heffing dan btw dus, en staat daar ook helemaal los van. Maar: het assurantie percentage is momenteel vastgezet op 21% door de overheid. En dat is ook meteen waar er voor veel ondernemers verwarring ontstaat. Door het getal 21 lijkt het alsof er btw op de factuur staat, maar dat is dus niet het geval.
Is assurantiebelasting aftrekbaar?
Zoals eerder vermeld is de assurantiebelasting dus gelijk aan het btw-tarief (21%), maar verder zijn het twee compleet verschillende heffingen. De assurantie-heffing valt niet onder de btw-regelingen. Dat betekent dus dat de assurantiebelasting – in tegenstelling tot de btw – niet aftrekbaar is tijdens de btw-aangifte.
Daarentegen maak je de kosten voor je onderneming*. Je kunt de bruto premie, inclusief assurantiebelasting, dus wel opvoeren als aftrekpost tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Doe dat dan ook zeker! In Paperdork betekent dit concreet dat je de de kosten van je verzekering in zijn geheel invoert, met 0% btw.
* Let op: niet alle verzekeringen zijn zomaar zakelijk! Check dus eerst goed of je verzekering überhaupt onder de categorie zakelijke verzekeringen valt.*
Zzp verzekeringen met assurantiebelasting
Je betaalt de belasting over de premie van vrijwel alle schadeverzekeringen. De bekendste verzekeringen waarop de belasting van toepassing is, zijn:
- Zakelijke rechtsbijstandverzekering
- Bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering
- Zakelijke autoverzekering
- Opstal- en inboedelverzekering
- Zakelijke reisverzekering (behalve het deel ziektekosten)
- Zakelijke telefoonverzekering
Verzekeringen die zijn vrijgesteld van assurantiebelasting
Er zijn enkele verzekeringen die zijn vrijgesteld van assurantiebelasting. Hier hoef je dus geen belasting over te betalen. Enkele van deze vrijgestelde verzekeringen zijn:
- Ongevallen-, invaliditeits- en arbeidsongeschiktheidsverzekering
- Ziekte- en ziektekostenverzekering (zorgverzekering)
- Uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering
- Transportverzekering
- Verzuimverzekering
Veel van deze verzekeringen waren echter sowieso al niet zakelijk. Je zult dus merken dat de meeste van je zakelijke verzekeringen wel gewoon assurantiebelasting rekenen.
In conclusie: is assurantiebelasting hetzelfde als btw? Nee. Je geeft ze dus niet op in de btw-aangifte. Zijn de kosten die je maakt voor de assurantiebelasting wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting? Jazeker, mits het een zakelijke verzekering is.