Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Verschil freelancer zzper en eenmanszaak

Wat is het verschil tussen een freelancer, zzp’er en eenmanszaak?

Ben jij van plan om binnenkort voor jezelf te beginnen? Dan komt er in het begin veel informatie op je af. Zo moet je jezelf inschrijven bij de KVK, een bedrijfsnaam bedenken en uitzoeken het zit met belastingen. Maar als je start met een eigen bedrijf, wat ben je dan precies? In dit artikel vertellen we je wat het verschil is tussen een freelancer, zzp’er en een eenmanszaak.

Wat is het verschil tussen freelance en zzp?

Alhoewel er vaak anders wordt gedacht, is er geen officieel verschil tussen de begrippen freelance en zzp. Je werkt in beide gevallen voor verschillende opdrachtgevers en werkt niet in dienstverband. Je voert de opdracht(en) namelijk tijdelijk uit als zelfstandig ondernemer.

Daarentegen worden de begrippen in de volksmond wel vaak anders bedoeld:

  • Zzp’er: een zelfstandige ondernemer zonder personeel. Deze term wordt vaak gebruikt om in het algemeen eenmanszaken aan te duiden.
  • Freelancer: wordt vaak gebruikt als term voor zzp’ers die diensten verrichten. Freelancers laten zich vaak inhuren op basis van uurtarief door bedrijven. Freelancers zijn vaak wel zzp’ers, maar niet alle zzp’ers zijn freelancers.

Hoe zit het met een eenmanszaak?

Een zzp’er en eenmanszaak zijn niet helemaal hetzelfde. Een eenmanszaak is een officiële rechtsvorm bij de KVK voor een eenpitter. Als je een eenmanszaak hebt, dan hoeft dit niet per se te betekenen dat je een zzp’er bent. Als eenmanszaak kun je namelijk wel personeel in dienst hebben, terwijl een zzp’er wordt gebruikt als term voor zelfstandigen zonder personeel. Daarnaast slaat de term ‘eenmanszaak’ vooral op het eigendom van het bedrijf, je kunt een bedrijf oprichten met alleen jezelf als eigenaar.

Belangrijke overeenkomsten

Bij zowel freelancers, zzp’ers als mensen met een eenmanszaak draait het om slechts één persoon die verantwoordelijk is voor de gehele onderneming. Je bent dus automatisch van alles op de hoogte, het is tenslotte jouw bedrijf! Ook richten alle vormen zich op het maken van winst of het verdienen van inkomen.

Concluderend bestaat het verschil tussen freelancer en zzp’er dus alleen maar in de volksmond. En een eenmanszaak is de officiële rechtsvorm die daar vaak bijhoort. Vind je al die termen maar ingewikkeld? Noem jezelf dan gewoon zelfstandig ondernemer als mensen er naar vragen 🙂

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie