Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

verzekeringen aftrekbaar belasting

Welke verzekeringen zijn aftrekbaar voor de belasting?

Een eigen bedrijf starten is ontzettend leuk, maar brengt ook bepaalde onzekerheden met zich mee. Om die reden is het belangrijk om van tevoren goed onderzoek te doen naar verschillende verzekeringen. Maar: zijn die verzekeringen aftrekbaar voor de belasting? Spoiler alert: sommige verzekeringen zijn zakelijk aftrekbaar, maar niet allemaal.

Is een verzekering zakelijk aftrekbaar, of privé?

Er zijn twee soorten verzekeringen. Verzekeringen waarmee jij jezelf als persoon verzekert, en verzekeringen waarmee jij je bedrijf(sactiviteiten) verzekert. De eerste vorm noemen we ook wel persoonlijke verzekeringen. Dergelijke verzekeringen zijn niet zakelijk aftrekbaar voor de belasting. Verzekeringen die je echt afsluit voor je bedrijf zijn wel zakelijk aftrekbaar. Maar: dat gebied kan soms best door elkaar lopen. Daarom geven we een aantal voorbeelden.

Verzekeringen voor jouw bedrijf

De kosten die je maakt voor het afsluiten van je zakelijke verzekeringen en de premie vallen onder zakelijke kosten en kun je inzetten als aftrekpost in de inkomstenbelasting. Een aantal veelvoorkomende zakelijke verzekeringen vind je hieronder.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

De AVB-verzekering is de meest voorkomende verzekering die ondernemers afsluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd voor het risico van aansprakelijkheid, wanneer jij, jouw medewerkers, of jouw producten schade veroorzaken bij anderen. Denk bijvoorbeeld aan een kop koffie die over de laptop van een klant valt.

Beroepsaansprakelijheidsverzekering (BAV)

Adviseer jij klanten, of geef je veel input in grote projecten die financiële gevolgen kunnen hebben? Dan is een BAV-verzekering erg nuttig. Bijvoorbeeld een arts die een fout maakt tijdens een operatie, of een ICT’er die een fout maakt waardoor de website niet op de geplande datum live kan en daarvoor veel sales worden misgelopen. Deze verzekering is dus heel nuttig, maar wel een stuk specifieker en niet voor iedere ondernemer noodzakelijk.

Zakelijke inventaris

Inventaris (denk aan bijv. laptop, telefoon, camera’s en dergelijke) die je op de zaak hebt staan worden vaak niet vergoed via een persoonlijke verzekering. Daarvoor kun je een zakelijke inventarisverzekering afsluiten. Dergelijke verzekeringen worden ook veel gebruikt als je een extern kantoor hebt.

Zakelijke rechtsbijstand

Je kunt je persoonlijk voor rechtsbijstand verzekeren (in dat geval is het een persoonlijke verzekering), maar zeker ook zakelijk. In het laatste geval gaat het dus specifiek om juridische bijstand bij zakelijke conflicten. Indien dit het geval is, dan is de verzekering ook zakelijk aftrekbaar.

Verzuimverzekering

Heb je personeel? Dan heb je misschien wel een verzuimverzekering om je in te dekken tegen (langdurige) ziekte van je personeel. De kosten voor deze verzekering mag je opnemen in je zakelijke administratie.

Persoonlijke verzekeringen

Persoonlijke verzekeringen zijn echt voor jou als persoon. Deze verzekeringen zijn niet zakelijk aftrekbaar. Maar: dat betekent niet dat ze helemaal niet aftrekbaar zijn. Voor sommige persoonlijke verzekeringen zijn er alsnog mogelijkheden om deze in de inkomstenbelasting op te nemen. Maar in dat geval neem je ze op als persoonlijke aftrekpost, en niet als zakelijke aftrekpost (voor het bepalen van je winst).

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Regelmatig zien we de AOV verzekering in de zakelijke administratie terug. Maar: dat is niet helemaal juist. Hoewel je deze verzekering waarschijnlijk wel afsluit omdat je een ondernemer bent, is het uiteindelijk een persoonlijke verzekering. Een AOV verzekering is niet aftrekbaar van je winst, maar: de kosten zijn alsnog wel aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Dat houdt concreet in dat je de kosten niet in je zakelijke administratie zet, maar dat je de documenten wel goed moet bewaren voor je inkomstenbelasting. De jaarlijks betaalde premie kun je daar namelijk opgeven als persoonlijke aftrekpost. In the end ontvang je er dus alsnog een belastingvoordeel voor.

Pensioen

Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt: maar ook het pensioen is belangrijk om te benoemen. Als je met bepaalde methoden pensioen opbouwt, dan kun je daar ook belastingvoordeel mee ontvangen. Ook in dit geval geldt dat dit geen zakelijk belastingvoordeel is, maar persoonlijk voordeel. Vergelijkbaar met een AOV premie dus. Het maximale belastingvoordeel dat je met pensioen kunt behalen is afhankelijk van je jaarruimte. Bewaar ook de jaaroverzichten van je pensioenpartij dus goed!

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is een typisch voorbeeld van een persoonlijke verzekering. Je verzekert jezelf namelijk tegen zorg die je al dan niet moet ontvangen, onafhankelijk van hoe die zorg veroorzaakt is (op werk of daarbuiten). Een zorgverzekering is niet aftrekbaar. Het kan wel zijn dat specifieke zorgkosten (die niet worden vergoed en/of niet in het eigen risico vallen) alsnog aftrekbaar zijn in de inkomstenbelasting.

Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering

Naast dat je je bedrijf kunt verzekeren voor aansprakelijkheid, kun je dat ook persoonlijk doen. Je verzekert jezelf dan voor ongelukjes die in de persoonlijke sfeer schade bij anderen veroorzaken. Deze verzekering vergoed over het algemeen geen schade die je tijdens je bedrijfsactiviteiten veroorzaakt. De verzekering is dan ook niet aftrekbaar.

Persoonlijke inboedelverzekering

Het kan natuurlijk zijn dat je vanuit huis werkt, en dat je thuis een inboedelverzekering hebt. Maar met een persoonlijke inboedelverzekering verzeker je over het algemeen alleen (schade aan) je privé inventaris. Deze verzekering valt daarom onder je persoonlijke verzekeringen en is niet aftrekbaar.

Is assurantiebelasting aftrekbaar?

Over verzekeringspremies betaal je assurantiebelasting. Het algemeen tarief hiervoor is 21% en deze lijkt daarmee erg op het hoge btw-tarief. Maar let op: assurantiebelasting is dus een andere vorm van belasting, en wat anders dan btw. Er zit geen btw op verzekeringen, en dat betekent dus ook dat er geen btw op terug te vragen is. Als de verzekering kwalificeert als een zakelijke verzekering zoals eerder beschreven, dan is de assurantiebelasting (net als de overige kosten van de verzekering) wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Tip: wil je weten of je bepaalde verzekeringen nodig hebt als ondernemer? Doe dan hier de KVK Verzekeringscheck.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie