Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Loondienst en ZZP: dit zijn de 7 zaken waar je rekening mee moet houden | combineren loondienst en eigen onderneming | loondienst en eigen bedrijf | design by Freepik

In loondienst en ZZP: 7 zaken waar je rekening mee moet houden

Twijfel je om loondienst en ZZP te combineren? Een laagdrempelige manier om kennis te maken met ondernemen is om een bedrijf te starten naast een baan in loondienst. Zo kun je al een beetje proeven of ondernemen iets voor je is, maar heb je toch nog een vast salaris en andere zekerheden. Toch zijn er 7 dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat ondernemen naast je loondienst baan.

Urencriterium

Als je aan het urencriterium voldoet dan kan dat je jaarlijks behoorlijk veel belasting besparen, tot wel duizenden euro’s. Het urencriterium houdt in dat je jaarlijks 1.225 uur aan je onderneming moet werken. Dat komt neer op gemiddeld 24 uur per week. Dat hoeven niet per se declarabele uren te zijn. Reistijd of tijd die je voor je bedrijf spendeert op social media tellen bijvoorbeeld ook mee. Houd er dus rekening mee dat wanneer je loondienst en zzp combineer je mogelijk niet aan dit criterium kan voldoen. Hoe meer je werkt in loondienst, hoe lastiger het zal zijn om bij de Belastingdienst aannemelijk te maken dat je aan het urencriterium voldoet. Weeg dus goed af of het wel aantrekkelijk is om je loondienst baan en je eigen onderneming te combineren.

Concurrentiebeding

Als het goed is heb je bij je werkgever een arbeidsovereenkomst getekend en daar staat ongetwijfeld iets in over concurrentiebeding. Let er dus op dat wanneer je loondienst en ZZP wilt combineren je niet zomaar een eigen bedrijf mag starten met vergelijkbare activiteiten en doelgroep. We raden je dan ook aan om in alle gevallen je werkgever (tijdig!) op de hoogte te stellen van je plannen, en te overleggen in hoeverre zij bezwaren zien.

Sparen voor je inkomstenbelasting

Zorg ervoor dat je voldoende geld opzij zet voor je inkomstenbelasting. In loondienst hoef je je hier geen zorgen over te maken, want je werkgever doet dit al voor je zonder dat je dit door hebt. Maar als ondernemer moet je over het algemeen tijdens je inkomstenbelasting nog een flink bedrag betalen. Ook je loondienst baan kan daarop van invloed zijn. Je werkgever berekent namelijk arbeidskorting, maar houdt daarbij geen rekening met eventueel extra inkomen uit een eigen onderneming. In sommige gevallen wordt daardoor teveel arbeidskorting ingehouden. Die moet je in dat geval terugbetalen. Het zou vervelend zijn als dit als een verrassing komt, en dus is het handig om hier van tevoren al rekening mee te houden. In deze blog lees je wat je opzij kunt zetten, maar als je het gedetailleerder wilt berekenen dan kun je ook onze rekenhulp hiervoor gebruiken.

Structuur creëren

Wij zouden het je altijd aanraden om een structuur te creëren waarin je loondienst en zzp goed kunt combineren. Denk bijvoorbeeld aan het reserveren van vaste dagen voor je onderneming. Zo lopen je werkzaamheden niet door elkaar en kun jij het meest efficiënt aan de slag. Ook is het fijn voor jouw klanten om te weten op welke dagen ze jou kunnen bereiken.

Verzekeringen

Wanneer je een eigen bedrijf hebt dan is het verstandig om je te verdiepen in de verzekeringen die je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Wanneer je parttime onderneemt dan kunnen deze verzekeringen zelfs relatief nog een stukje duurder uitvallen. Voor veel verzekeringen maakt het namelijk niet uit of je fulltime of parttime onderneemt: de premie blijft hetzelfde.

Pensioen

Nog zoiets dat je waarschijnlijk bij je werkgever wel opbouwt maar voor je eigen onderneming niet: pensioen. Het is verstandig om hier als ondernemer bij stil te staan. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om je pensioen voor later te regelen. Het is op zijn minst verstandig om je hierin te verdiepen. Daarnaast kan het je ook belastingvoordelen opleveren als je pensioen opzij zet. Als je benieuwd bent dan kun je daarover het beste informeren bij je boekhouder.

Ondernemer voor de Belastingdienst

Zorg ervoor dat niet alleen jij, maar ook de Belastingdienst jou ziet als ondernemer. Bijvoorbeeld wanneer je in het grijze gebied zit tussen een hobby en een onderneming, of wanneer je onderneming wel heel erg op een loondienst baan lijkt. Het zou vervelend zijn als achteraf blijkt dat jij geen aanspraak had mogen maken op bepaalde ondernemersvoordelen. Je doet er dus verstandig aan om de criteria voor een ondernemer nog even goed door te lezen.

Had jij aan dit alles al gedacht? Of heeft dit je toch extra aan het denken gezet? Laat het je in elk geval niet meteen afschrikken want uit ervaring kunnen we zeggen dat ondernemen enorm leuk is! Zorg er alleen voor dat je niet voor gekke verrassingen komt te staan 🙂

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie