Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

BTW over verzendkosten: hoe zit het precies? | design by Freepik

Hoe zit het met BTW over verzendkosten?

Regelmatig gaat het mis met BTW over verzendkosten: want hoe ziet dat nou precies? Verwarrend is het ook wel. Want koop je een velletje postzegels of laat je je pakketje verzenden bij de Bruna dan zit hier geen BTW op. Verzend je je pakketje via MyParcel dan zit er wel weer BTW op de factuur. En hoe zit het dan met de verzendkosten die jij aan je klanten rekent?

Vuistregel BTW over verzendkosten

Je hoort wel degelijk BTW te rekenen over je verzendkosten. Alleen dan met een variabel BTW tarief. Klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk heb je genoeg aan 1 simpele regel: BTW op verzendkosten volgt de BTW van de factuur. Factureer jij dus producten waar 21% BTW op zit: dan reken jij over de verzendkosten ook 21% BTW. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je op één factuur meerdere items factureert met verschillende BTW percentages. Ook in dat geval is het simpel: je hanteert dan het hoogste BTW tarief.

Bekijk ook de BTW over verzendkosten video

YouTube video

Voorbeelden

Hieronder een aantal voorbeeld om te zien hoe het in praktijk werkt.

Webshop met kleding (21%)
Wanneer je bijvoorbeeld kleding of andere fashion items verkoopt dan reken je hierover 21% BTW. Je rekent over de verzendkosten dan ook 21% BTW.

Webshop met kleding > verzending naar België (BTW verlegd)
Wanneer je met dezelfde webshop de items levert aan bijvoorbeeld een verkooppunt in België, dan is de BTW verlegd. In dat geval reken je dus geen BTW op je factuur, en dat geldt ook voor je verzendkosten.

Boekenverkoop (9%)
Stel je verkoopt boeken waarover je 9% BTW moet heffen. In dat geval reken je dus ook 9% BTW over de verzendkosten voor de boeken.

Webshop met delicatessen (zowel 9% als 21%)
Stel je hebt een webshop met delicatessen. In dat geval verkoop je wellicht etenswaren met 9% BTW, en wellicht lekkere wijnen waar 21% BTW op zit. In dat geval reken je dus 21% BTW over de verzendkosten.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie