Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Fiets van de zaak 2020 | Fiets op de zaak | Fiets leasen | Fiets zakelijk

Fiets van de zaak in 2020: voordeliger dan je denkt!

Sinds begin 2020 zijn de regels voor het nemen van een fiets van zaak veranderd. Vanaf 2020 is het extra voordelig om een fiets op de zaak te zetten. Spoiler alert: vooral voor de wat duurdere fietsen kan het erg voordelig zijn om je fiets op de zaak te zetten, en kost het je letterlijk maar een prikkie. Hoe dat precies zit lees je in deze blog.

Hoe werkt een fiets van de zaak in 2020?

Allereerst is het belangrijk dat je de fiets in kwestie ten minste 10% zakelijk gebruikt. Wat voor fiets je er vervolgens mee aanschaft (een racefiets, elektrische fiets of whatever) maakt niet uit. Wanneer je een fiets van de zaak neemt betekent dit – net als bij een zakelijke auto – dat je bijtelling moet betalen. De bijtelling over een fiets is in 2020 standaard 7%. Dat betekent dat je 7% van het aanschafbedrag bij je inkomen moet optellen, en daar betaal je vervolgens jaarlijks belasting over. Concreet betekent dit dat een fiets van €1000 je nog geen €3 per maand kost. Huh, hoe dan? Om het makkelijker te maken geven we je een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Stel je koopt een fiets waarvan de aanschafwaarde €1000 incl. BTW is. Daarover betaal je 7% bijtelling, wat neerkomt op €70 bijtelling per jaar. Dit bedrag tel je op bij je inkomen aan het einde van het jaar, en daar moet je belasting over betalen bij je inkomstenbelasting. In het meest ongunstige scenario betaal je in Nederland zo’n 50% belasting, wat neerkomt op €35 per jaar en dus maar €3 per maand. Bereken via de rekenhulp wat je zelf netto per maand gaat betalen aan je fiets van de zaak.

Voordelen

Die bijtelling daar hoef je dus niet wakker van te liggen. Maar een fiets op de zaak zitten heeft ook nog een aantal andere voordelen. Naast dat je natuurlijk de BTW over de aanschafprijs mag terugvorderen, mag je ook al je relevante fietskosten op de zaak zetten. Denk aan een eventuele verzekering, accessoires of onderhoudskosten. Een ander fijn voordeel is dat de fiets mag meetellen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat is een hele mond vol, maar waar het op neer komt is dat dit je voordeel kan opleveren wanneer je in één jaar voor meer dan €2.600 aan investeringen doet. De fiets moet dan wel minstens €450 kosten.

Fiets van de zaak of privé?

Als je ervoor kiest om geen fiets van de zaak te nemen dan kun je wél je zakelijke fietskilometers als uitgaven in je administratie zetten. Net als bij de auto mag je bij de fiets €0,21 per kilometer als kosten rekenen. Ook dat is dus niet verkeerd en kan voor relatief goedkope fietsen slimmer uitpakken. Of een fiets op de zaak zetten voordelig is is dus onder andere afhankelijk van het aantal verwachte zakelijke kilometers, en de aanschafprijs van je fiets. In onze rekenhulp kun je berekenen wat voor jou de meest gunstige optie is, en zie je hoeveel je dit jaarlijks ongeveer bespaart.

Bekijk ook de fiets van de zaak 2020 video

YouTube video

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie