Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Verliesverrekening inkomstenbelasting | Verliesverrekening eenmanszaak | Verlies verrekenen inkomstenbelasting

Hoe werkt verliesverrekening in je inkomstenbelasting?

Het kan natuurlijk helaas voorkomen dat je onderneming een jaar minder winstgevend is of zelfs verlies draait. Dit is natuurlijk nooit fijn, maar het kan er wel voor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. Met een Eenmanszaak of VOF verwerk je verliesverrekening in je inkomstenbelasting. Hoe dat werkt vertellen we in dit artikel.

Hoe verwerk je verlies in je inkomstenbelasting?

Een verlies van je bedrijf verreken je in box 1 van je inkomstenbelasting. Het kan zijn dat daar ook nog andere inkomsten in vallen, bijvoorbeeld als je naast je bedrijf ook in loondienst werkt. In dat geval mag je het verlies van je bedrijf met de positieve inkomsten van het andere inkomen verrekenen. Daardoor kan het alsnog zijn dat je een positief inkomen overhoudt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je alleen een verlies hebt in box 1 en je inkomen dus negatief uit komt. Gelukkig zijn ook daarvoor mogelijkheden om de verliesverrekening in je inkomstenbelasting te doen. Dat kan je een belastingvoordeel opleveren omdat je inkomen in andere jaren daardoor lager uitvalt. Je mag een verlies verrekenen met de 3 voorafgaande jaren en de 9 volgende jaren.

Hoe werkt de verliesverrekening in je inkomstenbelasting?

Met welke jaren het verlies wordt verrekend bepaal je niet zelf. Daar zijn namelijk regels voor en een verplichte volgorde. Eerst verreken je een verlies met de 3 voorgaande jaren, en dan pas met de 9 volgende jaren. Je mag verliezen dus niet ‘opsparen’ tot een jaar waarin jou dat het beste uitkomt. Mocht je in deze periode niet kunnen verrekenen omdat je geen positieve inkomsten hebt (gehad) in box 1, dan verdampen je verliezen. Dat houdt in dat je verliezen niet meer kunnen worden verrekend. Verliezen in box 1 kunnen niet in andere boxen worden verrekend. Dit betekent dat je verliezen uit werk en woning niet kunt verrekenen met positieve resultaten uit sparen en beleggen of uit aanmerkelijk belang. Dit klinkt nu allemaal heel ingewikkeld. Maar je hoeft gelukkig niet zelf te rekenen. De Belastingdienst stelt automatisch de verliezen vast met een beschikking. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken.

Commercieel winst, maar fiscaal verlies

Bedrijven kunnen ook nog te maken krijgen met een gekke situatie. Het kan namelijk zo zijn dat je in praktijk (een kleine) winst hebt gemaakt. Maar dat je door regelingen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek alsnog op papier op een verlies uit komt. In zo’n geval heb je wel commerciële winst, maar een fiscaal verlies. Heb je recht op beide regelingen? Dan kom je uiteindelijk uit op een negatief inkomen. Die verreken je op de manier zoals in de vorige alinea beschreven. Heb je wel recht op de zelfstandigenaftrek, maar niet (meer) op de startersaftrek? Dan wordt je winst op 0 gezet en heb je dus geen winst, maar ook geen verlies. Het verschil tussen 0 en je commerciële winst noemen ze ook wel de niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek. Deze kun je zelf (of jouw boekhouder natuurlijk) verrekenen met de volgende 9 jaren. Ook hier geldt weer dat je verliezen niet mag opsparen.

Let op: voor BV’s werkt verliesverrekening weer anders. Bovenstaand artikel gaat over verliesverrekening in je inkomstenbelasting. Dit is van toepassing voor onder andere Eenmanszaken en VOF’s. Heb je een BV? Dan wordt verlies verrekend in de Vennootschapsbelasting en dat zit weer anders in elkaar. Informeer hier dus over bij je boekhouder.

Meet Lotte! Deze student Fiscale Economie heeft een grote interesse voor belasting. Wat?! Ja echt. Dat kan best leuk zijn ;) En wat is er nou beter dan dit toe te passen in de Paperdork blogs en daarbij mensen te helpen? Wat Lotte betreft een top combinatie.

Plaats reactie