Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Btw tarief op yoga - zit er op yoga 9% of 21% btw?

Wat is het btw tarief op yoga?

Niet iedereen staat er bij stil: maar wat is nou eigenlijk het btw tarief op yoga? Nogal belangrijk als jij start met ondernemen en je facturen gaat opstellen. Telt yoga als een (actieve) sport? En maakt het dan nog uit om welke vorm van yoga het gaat? Je leest er alles over in dit artikel zodat jij straks weet waar je aan toe bent.

Btw tarief op sport

Op (actieve) sport zit in Nederland een laag btw tarief van 9%. Maar wanneer is iets een sport? Daar zitten echter wel wel wat voorwaarden aan. De Belastingdienst ziet sport als een “actieve inspanning van lichaam of geest om het lichamelijk of geestelijk welzijn te verbeteren”. Daarbij spelen ook competitie- en spelelementen en spelregels een rol. Daarnaast geldt voor het lage btw tarief de voorwaarde dat het plaatsvindt in een sportaccommodatie. Voor sporten in de openbare ruimte of bij iemand thuis geldt dus het hoge btw tarief van 21%.

Is yoga een actieve sport?

De Belastingdienst ziet vormen van yoga die erop gericht zijn om een goede conditie op te bouwen als een actieve sport. In dat geval – mits de yoga dus in een sportaccommodatie wordt gegeven – geldt het 9% btw tarief. Daarmee is het in elk geval al wel duidelijk dat voor online yoga of yoga in het park sowieso het hoge btw tarief van 21% geldt. Volgens de Belastingdienst vallen “andere vormen van yoga” onder het hoge btw tarief. Maar dan is de vraag: wat zijn dan deze andere vormen?

Ontspanning vs. inspanning

Een van de manieren om te ontdekken of jouw vorm van yoga onder het lage btw tarief valt is om te bedenken wat voorop staat. Is dat de ontspanning, of is dat de inspanning? Als je kunt aantonen dat de inspanning voorop staat dan mag je – mits gegeven in een sportaccommodatie – het lage btw tarief rekenen. Als je het moeilijk vindt om deze vraag te beantwoorden dan kun je jezelf ook de vraag stellen of je bij deze vorm van yoga bijvoorbeeld zweet of niet.

Maar: de rechter is het niet altijd eens met de Belastingdienst

Een paar jaar geleden is er een yoga docent naar de rechter gestapt om ook minder intensieve vormen van yoga aan te merken als sport voor het lage btw tarief. De rechter is daar destijds in meegegaan. Naar het oordeel van de rechtbank doet het feit dat yoga tevens leidt tot mentale ontspanning niet af aan het feit dat er ook een fysieke inspanning wordt geleverd. De Belastingdienst is destijds niet in hoger beroep gegaan. De enige uitzondering op deze uitspraak is zwangerschapsyoga. De rechtbank heeft geoordeeld dat – in tegenstelling tot reguliere yoga – hier wel degelijk het het element van ontspanning voorop staat. Daarbij heeft de rechtbank onder andere gekeken naar hoe deze vorm van yoga beschreven stond op de website van de yoga docent.

Tip: als je gebruik wilt maken van het lage btw tarief is het belangrijk dat je er ook voor zorgt dat de inspanning – en dus de actieve kant van yoga – naar voren komt in de uitingen die je doet over de lessen die je aanbiedt.

Onzeker? Vraag een vooroverleg aan.

Concluderend kunnen we zeggen dat yoga over het algemeen vaak onder het 9% btw tarief valt, maar dat er eigenlijk een groot grijs gebied bestaat. Ben je er niet zeker van of je voor jouw vorm van yoga het lage btw tarief kunt heffen? Dan is het verstandig om een vooroverleg aan te vragen. In dat geval neem je vooraf een standpunt in en vraag je de Belastingdienst om daar een uitspraak over te doen. Deze uitspraak is bindend, en zorgt er dus voor dat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie