Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

van eenmanszaak naar vof

Van eenmanszaak naar VOF: dit moet je regelen!

Ben jij van plan om binnenkort over te stappen van een eenmanszaak naar een VOF omdat iemand anders ook instapt bij de onderneming? Dan is het wel belangrijk om een aantal dingen vooraf goed te weten én te regelen. In deze blog lees je waar je aan moet denken.

Van eenmanszaak naar VOF: wat moet je regelen?

Veel starters kiezen bij oprichting van hun bedrijf voor een eenmanszaak. Het is makkelijk, snel en fiscaal voordelig vanwege ondernemersaftrek. De oprichter draagt alle verantwoordelijkheden en er is geen startkapitaal nodig. Toch kan het natuurlijk zijn dat je gaandeweg met iemand anders gaat samenwerken. In dat geval kan het zijn dat je besluit over te stappen naar een vennootschap onder firma (VOF). Om over te stappen van een eenmanszaak naar VOF is het handig om de volgende onderdelen door te nemen.

Waarde bepalen

Allereerst is het goed om de waarde te bepalen van hetgeen je ‘inbrengt’ op het moment van overgang van eenmanszaak naar VOF. Het gaat dan dus om de waarde van je bedrijf van toen het nog een eenmanszaak was. Want dat breng je als het ware in bij een nieuw bedrijf (de VOF). Zet dit op papier, zodat je hier er later geen gedoe over krijgt. Ook wanneer één van de twee ondernemers uit de firma stapt, is dit belangrijk om hier op terug te kunnen kijken.

Check de huidige balans en contracten

Alles wat op de balans staat van een eenmanszaak (denk aan openstaande betalingen, investeringen, de bankrekening etc): daarvan moet bepaald worden wat je ermee gaat doen. Daarnaast betekent het ook dat je alle contracten die je bent aangegaan met je eenmanszaak even moet nalopen. Deze staan soms op naam van je eenmanszaak en zelfs als je deze naam overneemt met een VOF, dan zal het KvK-nummer veranderen.

Stakingswinst berekenen

Je start eigenlijk een nieuw bedrijf, waarbij het oude bedrijf (de eenmanszaak) wordt opgeheven. Bij het opheffen van een eenmanszaak moet je de stakingswinst berekenen. Dit is het verschil tussen de boekwaarde van je bedrijf (check dit bij je boekhouder) en de waarde op het moment van overzetten. Let wel op! Dit is een vrij complexe berekening. Het is hiervoor dus aan te raden om hulp te zoeken van een boekhouder. Je moet er daarnaast ook rekening mee houden dat je over de stakingswinst inkomstenbelasting moet betalen.

Tip van Paperdork: door gebruik te maken van stakingsaftrek, hoef je minder belasting over de winst te betalen. Houd er wel rekening mee dat je deze aftrekpost maar 1x in je leven mag gebruiken.

De doorschuifregeling

Met de doorschuifregeling kun je jouw onderneming – als het geen BV is – geruisloos overdragen aan je opvolger. Het voordeel hiervan is dat je dan niet met de Belastingdienst hoeft af te rekenen over de hiervoor genoemde stakingswinst. Goed om te weten: Je kunt jouw bedrijf geruisloos doorschuiven naar een mededirecteur of werknemer die minimaal 36 maanden bij jou in dienst is en de Belastingdienst moet de geruisloze overdracht goedkeuren. Daarnaast is het mogelijk om van deze regeling gebruik te maken als je zelf de activiteiten overneemt in een andere onderneming. Wel goed om te weten, om gebruik te maken van deze regeling moet je goedkeuring vragen aan de Belastingdienst. Doe dit dus op tijd!

VOF overeenkomst

Als laatste is het goed om een VOF overeenkomst op te stellen. Maak van tevoren duidelijke afspraken met je zakelijke partner op alle vlakken. Denk hierbij aan zaken als tijdinvestering, geldinvestering, risicoverdeling, winstverdeling, salaris en kennis. Door dit in contractvorm vast te leggen, zorg je dat niemand voor verrassingen komt te staan.

Handige tips bij samen ondernemen

Hierbij nog enkele tips wanneer je er voor kiest om van eenmanszaak naar VOF over te stappen.

  • Maak goed gebruik van elkaars krachten, verdeel de taken zo efficiënt mogelijk en doe zelf vooral waar je het sterkst in bent. Dit zorgt voor snellere en betere resultaten.
  • Formuleer vooraf samen een strategie en doelstellingen zodat jullie neuzen dezelfde kant op staan.
  • Maak naast de VOF overeenkomst duidelijke afspraken over de wederzijdse verwachtingen.
  • Evalueer regelmatig met elkaar of je nog op dezelfde lijn zit zowel wat betreft elkaar als het bedrijf.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie