Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Stoppen met je bedrijf belasting | Impact op de belasting | Staking bedrijf

Stoppen met je bedrijf: wat betekent dat voor de belasting?

Is het ondernemen toch niet helemaal voor jou weggelegd? Of is er een andere reden dat je hebt besloten om te stoppen met je bedrijf? Dan is het van belang dat je een aantal zaken regelt. Dit hoeft niet veel tijd te kosten, maar is wel belangrijk. Daarnaast heeft stoppen met je bedrijf ook een impact op de belasting. Lees in dit artikel waar je zoal aan moet denken.

Praktische zaken

Er zijn een aantal praktische zaken die geregeld moet worden als je stopt met je bedrijf. Allereerst moet je eventueel personeel op de hoogte stellen. Doe dit op tijd, zodat zij ruim de tijd hebben om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ook moet je jouw klanten op de hoogte stellen. Misschien heb je nog contracten of afspraken lopen die afgehandeld moet worden. Geef hen in ieder geval de tijd om over te stappen naar een andere leverancier. Vervolgens moet je niet vergeten je onderneming uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zij zullen dit vervolgens doorgeven aan de Belastingdienst, die jou weer een brief stuurt om de btw en inkomstenbelasting te verrekenen. Check tot slot of je nog eventuele contracten en vergunningen hebt lopen. Denk aan contracten met leveranciers, of bijv. abonnementen voor het internet op je kantoor. Ook een zakelijke rekening moet je zelf opzeggen.

Stoppen met je bedrijf: impact op de belasting

Als je stopt met je bedrijf dan moet je daarin ook wat zaken regelen voor de belasting. Stoppen met je bedrijf wordt ook wel staken genoemd. Wanneer je een onderneming staakt, blijft er nog wat geld over. Bijvoorbeeld je inventaris of cash in de kassa. Dit is de stakingswinst, en die moet fiscaal afgerekend worden. Als jij bijvoorbeeld een je laptop met een boekwaarde van €200 euro verkoopt voor €700, heb je een stakingswinst van €500 (een stille reserve). Ook als je nog goodwill of fiscale verplichtingen hebt naar de Belastingdienst dan moet dit afgerekend worden.

Gelukkig zijn er ook een aantal regelingen waar jij wellicht gebruik van kunt maken:

  • Allereerst heb je de stakingsaftrek, deze geldt over de winst die jij hebt behaald. Deze aftrekpost geldt per persoon en bedraagt €3.630. Hierbij is wél belangrijk dat je ondernemer bent voor de onder de inkomstenbelasting valt (dit is niet van toepassing voor BV’s dus).
  • Mocht je het laatste jaar verlies hebben geleden, dan kun je deze ook verrekenen met de stakingswinst. Dit kan weer wat schelen over het uiteindelijk te betalen bedrag.
  • De MKB-winstvrijstelling mag ook worden gebruikt voor de stakingswinst. Deze aftrek bedraagt 14%.

Ondanks deze regelingen zul je waarschijnlijk in het jaar dat je stopt extra inkomstenbelasting moeten betalen. Houd daar dus rekening mee. Daarnaast zal de Belastingdienst ook vragen om een laatste btw-aangifte te doen.

Verwerken van je staking in de aangifte

Uiteindelijk zal het stoppen van je bedrijf moeten worden doorgegeven in de aangifte inkomstenbelasting. Deze aangifte heeft een specifiek hoofdstukje voor als je stopt met je bedrijf, waar bovenstaande punten in worden verwerkt. Ben je klant bij Paperdork? Dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Jouw cijferbaas zal bij jou de juiste input ophalen en wij verwerken de staking voor je in de aangifte.

Let op: bewaar je administratie nog even! Tot 7 jaar na dato (en voor sommige documenten zelfs 10 jaar) kan de Belastingdienst nog documenten opvragen. Zorg er dus voor dat je dit veilig bewaart.

Meet Bibi! Deze bijna afgestudeerde student Finance & Control vindt het enorm leuk om artikelen te schrijven. Als cijferbaas in de dop helpt ze Paperdork om financiële onderwerpen voor jullie nog beter leesbaar en begrijpelijk te maken.

Plaats reactie