Als zzp’er een auto leasen of kopen?
Is jouw bedrijf goed op weg en wil je graag uitbreiden met een auto? Dan heb je als ondernemer verschillende opties. Zo kun je er voor kiezen om een auto te kopen of leasen. En dan is er daarnaast natuurlijk nog de keuze om dit op de zaak te doen of privé. In dit artikel leggen wij alle opties in het kort aan je uit.
Een auto leasen
Wanneer je er voor kiest om een auto te leasen hoef je niet in één keer een groot bedrag uit te geven. Hierdoor kun jij zonder al teveel spaargeld al direct in een nieuwe auto rijden, terwijl je anders veel langer moet wachten om het bedrag bij elkaar te sparen. Wanneer je besluit om voor deze optie te gaan heb je de keuze uit operational- en financial lease. Wij leggen je beide opties uit.
Operational lease
Hierbij lease je een auto voor een vaste periode en een vast bedrag per maand. Voor dit bedrag leen je de auto, en neemt de leasemaatschappij alle andere kosten voor haar rekening, behalve de brandstof. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto in en ben je klaar. Je hebt dus zekerheid voor een vast bedrag per maand en geen gedoe met APK’s of onderhoudsbeurten. Het is wel zo dat je bij schade vaak een eigen risico moet betalen, maar die is (over het algemeen) beperkt.
Financial lease
Deze optie moet je eigenlijk zien als een lening om een auto te kopen. Je krijgt direct de beschikking over de nieuwe auto en betaalt de lening per maand af, inclusief bijbehorende rente. Je maandbedrag is vaak lager dan operational lease omdat je zaken als verzekering en onderhoud zelf moet betalen. Zo heb je dus de kans dat er onverwachte kosten op je pad komen. Als je de auto hebt afbetaald is deze officieel van jou.
Een auto kopen
Wanneer je genoeg spaargeld hebt kun je er ook voor kiezen om een auto te kopen. In the end ben je dan meestal goedkoper uit dan leasen. De leasemaatschappij wil er immers ook geld aan verdienen. Al is het natuurlijk wel afhankelijk van het aantal mankementen en/of onderhoud dat er aan je auto nodig is.
Verschil tussen operational lease, financial lease en kopen
Alle opties voor het rijden van een auto hebben voor- en nadelen. Dit is echt afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Heel kort samengevat kun je het volgende als uitgangspunt nemen:
- Hou je niet van risico’s, en vind je het niet erg om daar wat meer voor te betalen? Dan is operational lease de meest voor de hand liggende keuze.
- Vind je het niet erg om wat meer risico te lopen, maar wil (of kun) je de auto niet in één keer betalen? Dan is financial lease de meest voor de hand liggende keuze.
- Ben je bereid om evenveel risico te lopen als bij financial lease, en heb je de middelen beschikbaar om de auto in één keer te kopen (tegen lagere kosten dan bij financial lease)? Dan is het kopen van een auto de meest voor de hand liggende keuze.
Auto privé of zakelijk?
Voor alle opties (zowel bij het kopen en leasen van een auto) heb je de keuze om dit privé te doen of zakelijk. Houd er alleen wel rekening dat je deze keuze op slechts 2 momenten mag maken: bij het kopen/leasen van een (voor jou) nieuwe auto en/of wanneer je net bent gestart met ondernemen. Het is dus een belangrijke en behoorlijk definitieve keuze. Denk er goed over na!
Auto privé leasen of kopen
Wanneer je de auto privé leaset of koopt staat deze op je eigen naam. De auto behoort tot het privévermogen. Als je de auto privé koopt of leaset en ook zakelijk gebruikt mag je €0,19 per zakelijke kilometer* als kosten opvoeren op je bedrijf. Daarvoor houd je ook een kilometeradministratie bij. Dit is gunstig omdat dit je winst drukt, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. Het nadeel is dat deze €0,19 alle autokosten omvat, dus je mag niet nog eens de brandstof en parkeerkosten op de zaak zetten (zelfs niet als je die zakelijk hebt gemaakt). De kosten voor je auto betaal je verder dus privé.
* Let op: dit tarief geldt voor 2022. De kilometervergoeding wordt vanaf 2023 verhoogd.
Auto zakelijk leasen of kopen
De auto staat op naam van je onderneming en behoort tot het ondernemingsvermogen. Als je de auto zakelijk koopt of leaset mag je alle autokosten op de zaak zetten. Denk dan aan de brandstof, parkeer- en onderhoudskosten, maar zelfs ook de tolwegen als je ermee op vakantie gaat. Dit kan je dus een mooi belastingvoordeel opleveren. Het grote nadeel van een auto op de zaak is de bijtelling. Als je jaarlijks meer dan 500 km privé rijdt met de auto, dan betaal je deze bijtelling. En de kosten an bijtelling kunnen behoorlijk oplopen. In dit artikel lees je hoe dat zit.
De keuze die je hier maakt heeft verschillende gevolgen voor de manier waarop je de kosten verwerkt in je administratie. In deze blog kun je meer lezen over de keuze auto privé of zakelijk. Ben je klant bij Paperdork? Bespreek dit dan ook zeker even met je cijferbaas!